Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
2
BEZMASÉ POKRMY
3
VÝZNAM bezmasých pokrmů
snižují spotřebu masa ve stravě Obohacují vitamíny, minerální látky hlavně u zeleninových, luštěninových, obilných pokrmů zpestřují jídelníček jsou lehce stravitelné někdy je zde časová úspora oblíbená je možnost kombinace různých potravin
4
PODÁVÁNÍ Bezmasé pokrmy mají své místo na jídelníčku dětí a nemocných.
Proto se v posledních letech zvyšuje význam BP ve všech gastronomických zařízeních.
5
ROZDĚLENÍ bezmasých pokrmů
Bezmasé pokrmy rozdělujeme: podle chuti podle základní suroviny
6
PODLE CHUTI Podle chuti rozdělujeme na: sladké a slané.
7
PODLE základní suroviny
Podle základní suroviny dělíme na pokrmy: z brambor, těstovin, rýže, krup, zeleniny, hub, luštěnin, ze sýrů, tvarohu, vajec.
8
SLADKÉ bezmasé pokrmy Z bramborového těsta knedlíky, šišky,
plněné taštičky, plněné knedlíky .
9
DALŠÍ druhy sladkých pokrmů
Z rýže = rýžová kaše, rýžový nákyp. Z těstovin = nudle s Doplňte : t……., m…., opraženou s…….. h….. Z kynutého těsta = knedlíky s povidly, ovocné knedlíky, Z tvarohového těsta = tvarohové knedlíky s ovocem
10
SLANÉ bezmasé pokrmy Z brambor - doplňte názvy pokrmů:
B……… g…. (vařené brambory na kostky) B…….. (bramborové těsto ze syrových brambor) Z……. r….. (dušená rýže + lečo) K k……… (upravená kapusta, obalená a smažená)
11
DALŠÍ druhy slaných pokrmů
Z hub = houbový guláš, houbová omeleta, karbanátky, Ze zeleniny = vařený chřest, květák, brokolice, Z luštěnin = čočka na kyselo se sázeným vejcem hrách s kysaným zelím ,hrachová kaše, s cibulkou, šoulet s kysaným zelím
12
ÚKOLY Podle surovin napište správný název bezmasého pokrmu a jeho technologický postup. Rýže, mléko, sůl, máslo, cukr, kakao. ………………………….. ………………………………………………………………………………………..
13
ZDROJE ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce:technologie : učebnice pro odborná učiliště.3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.)ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.