Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy."— Transkript prezentace:

1 CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy

2 Produkty chovu drůbeže
Vejce – produkce cca 300 ks na slepici spotřeba asi 300 ks na osobu s tendencí poklesu Maso – spotřeba 23,9 kg na osobu (z 13,6 kg r.1999). Ostatní produkty – peří, kůže aj.

3 Drůbež hrabavá – slepice, krůty křepelky vodní – kachny, husy
běžci - pštrosi

4 Chov slepic Hlavní produkty : vejce, maso
- převážná část produkce ve specializovaných velkokapacitních závodech bez vazby na půdu - malá část produkce samozásobitelská produkce a ekologické chovy Chov užitkových hybridů : typ nosný typ masný Volba typu, užitkového směru – dle technologie chovu technologické šlechtění – nezaměňovat typy! Bělovaječní hybridi – Shawer z Leghornky bílé – 300 vajec za 11.měs Hnědovaječní hybridi – Hissex hnědý, ISA Brown, Moravia

5 Technika chovu Jednodenní kuřata – nákup z líhně - sexace - přeprava během prvního dne života do odchovu ODCHOV KUŘIC Doba - 16 – 19 týdnů - kvalita odchovu rozhoduje o výkonu ve snášce! Technika odchovu - dle hybrida-dodržet firemní reglement -výživa a krmení -mikroklima (teplota, vlhkost, světlo, větrání) Klasický odchov: -kvočnou + 12 – 18 kuřat po 4-7 týdnů Umělý odchov: v odchovně Teplota- Světelný režim (délka svitu, intenzita)

6 3. Výživa – do 6.týdne věku ad libitum, dále 5x denně 15 min
použít kompletní směsi K1 a K2, vápník, vit. B Technologie odchovu => Technologie chovu Odchov v hale – 16 ks na 1 m2 Odchov v kleci – 2 – 3 etáže kapacita až 40 ks/m2 DODRŽET TECHNOLOGII ! – kontrola vážením cca 1%

7 CHOV NOSNIC Do snáškového prostoru 2 týdny před snáškou teplota 13 – 18°C světlo 14 – 17 hod výživa – krmné směsi spotřeba 95 –120 g, (produkce 170 – 180 g trusu) Klecové chovy – mají maximální ekonomiku Halové chovy – na hluboké podestýlce Snáška - produkce možná až 10 let, ale využívá se max. 1rok - cyklus snášky je 11 měs. (max.16) - přestávka snášky pelicháním – 1x ročně podzim Nežádoucí jevy : - kanibalismus - požírání vajec - kvokavost

8 Masný typ – hybridní materiál ROSS
Hmotnost kohoutů :5 – 6 kg, slepic : 3,5 kg Snáška 150 – 170 vajec Dospělost 24 – 26 týdnů Nákup jednodenních kuřat – výkrm 6 – 10 týdnů Ekonomika výkrmu : krmení = 70 % nákladů úhyn do 5% V současnosti: doba výkrmu dnů do hmotnosti 1,8-2 kg spotřeba krmné směsi 2,2 – 2,4 kg / 1kg přír. Technologie výkrmu : v hale na podestýlce max. 42 kg/m2 teplo, světlo (min.4 hod tma - krmení BR1, BR2,BR3 Výkrm dle pohlaví

9 Chov krůt Lehčí v 12. – 16. týdnu – 4 –5 kg ž.h. při spotřebě 2,5-3 kg směsi Těžší v 20 – 24. týdnu – 15 – 18 kg ž.h.při spotřebě do 3 kg směsi Odchov je velmi náročný – teplota výživa směsi KR 1, KR2 Výkrm velmi intenzívní na podestýlce – oddělit pohlaví! Vodní drůbež = omezený význam PŠTROSI – afričtí a australští emu cena : 3M kuře kč dospělý kč Snáška 25 – 30 vajec == cca 20 kuřat Náklady – 2500 kč/ks

10 CHOV PŠTROSŮ

11 PŠTROSI – afričtí a australští emu
cena : 3M kuře kč dospělý kč - ve 14 měs. Hmotnost cca 135 kg Snáška 25 – 30 vajec == cca 20 kuřat Náklady – 2500 kč/ks ZÁKLADNÍ PRODUKTY: Maso – dietetické,nízký obsah cholesterolu, obsah tuku pouze 0,15% - maso tmavé, jemné s výraznou chutí - jat.opracovaný trup činí 55 kg Kůže - jemná, pevná, charakteristická struktura, odolná, vodoodpudivá, srv. S krokodýlí, sloní - ve 14 měs cca 1,5 – 2 m2 Peří – získáno střiží, škubáním ve 14 měs. Vejce – neoplozená se vaří min = pro 12 lidí

12 Ceny produktů z pštrosa
Půlka (cca 25 kg) kč/kg Zadní čtvrť (16 kg) kč/kg Steak kč/kg Guláš kč/kg Peří –samostatné pero - 20 – 200kč/kus Vejce konzumní kč/ks Kraslice – 1500 kč/ks Kůže nevyčiněná - 25 kč/1dm2 Kůže vyčiněná kč/1 dm2


Stáhnout ppt "CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy."

Podobné prezentace


Reklamy Google