Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Modifikované přírodní polymery
Jan Lalić 5. C
2
Přírodní polymery: cukry, tuky, bílkoviny
Modifikace cukrů: Cukry, které mají na minimálně jednom C (klidně i všech) krom těch účastnících se vazby (1. a 4. C) navázáno něco jiného než OH skupinu. Jsou to: 1.Estery Aminocukry Modifikace tuků: 1. Aminolipidy Fosfolipidy
3
Estery Místo H mají v OH skupině uhlovodíkový zbytek(CH3, C2H5..).
Reakce při které k této výměně dochází-esterifikace Estery cukrů- GLYKOSIDY-nejznámější je z náprstníku(lat. Digitalis)-digitoxin. Jsou to srdeční jedy. Glykosidy jsou jedy cibulovitých rostlin-cibule a česnek(pálivá chuť), tulipány, rulík, durman, narcis, kosatec...
4
Glykosid Vznik glykosidu z glukozy: Digitoxin:
5
Aminocukry Chitin Místo OH skupiny mají NH2 Glykosylaminy: Aminocukry
Hl zástupce: Chitin-krovky brouků, krunýře raků a krabů, buněčné stěny hub HCl to nedokáže strávit Jedna z nejtvrdších organických látek Glukosamin- tvoří chrupavky Chitin
6
Modifikace lipidů Aminotuky: Tuky, které mají na svém uhlíkovém řetězci NH2. Hl. zástupci: sfyngosin (hl. složka mozkové hmoty) myelin (tuk obalující nervová vlákna) Fosfotuky: Jsou hlavní složkou membrány živočišných buněk. Libovolně se rozestupují- jsou pružné. Př.: lecithin- složka léků na zlepšení paměti(na jeho nedostatek jsou nejvíc citlivé buňky nervové soustavy). kefalin- složka tvořící mozkové pleny
7
Sfingosin: Myelin:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.