Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Použití těstovin v kuchyni
Střední odborná škola Otrokovice Použití těstovin v kuchyni Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/14 Název DUM Použití těstovin v kuchyni Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: význam těstovin ve výživě, použití těstovin v kuchyni, skladování těstovin, vady těstovin Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Těstoviny, pokrmy z těstovin, skladování těstovin, vady těstovin Datum
3
Použití těstovin v kuchyni
Náplň výuky Význam těstovin ve výživě Skladování těstovin Vady těstovin Kontrolní úkol Použití těstovin v kuchyni
4
Význam těstovin ve výživě
Těstoviny jsou základní stravou Italů. Dnes jsou i v České republice uznávanou potravinou s mnohostranným použitím. Jsou trvanlivé Mají snadnou a rychlou přípravu Vysokou výživovou hodnotu Dobrou stravitelnost
5
Použití těstovin v kuchyni
Zavářka do polévek Obr. 1: Široké nudle
6
Saláty Obr. 2: Těstovinový salát s masem Obr. 3: Kuskusový salát
7
Zapečené těstoviny Obr. 4: Šunkofleky
8
Samostatné pokrmy – sladké
Obr. 5: Nudlový nákyp s tvarohem a broskvemi
9
Samostatné pokrmy – slané
Obr. 6:Boloňské špagety s mletým masem a sýrem
10
Přílohy Obr. 7: Různé těstovinové přílohy
11
Studené předkrmy Obr. 8: Těstovinový salát se zeleninou
12
Teplé předkrmy Obr. 9: Lasagne se špenátem
13
Skladování těstovin Sklady těstovin musí být čisté, vzdušné,
dobře větratelné místnosti. Těstoviny se musí chránit před vlhkem, slunečním zářením a živočišnými škůdci.
14
Vady těstovin Rozvaření těstovin
Vždy vaříme „al dente“ z italštiny „na zub“ tzn., že po uvaření zůstávají na skusu mírně tuhé.
15
Kontrolní úkol: Vysvětli Význam těstovin pro výživu
Způsob vaření těstovin Skladování těstovin Vady těstovin
16
Seznam obrázků: Obr. 1: toffo, [vid ], dostupné z: Obr. 2: damejidlo, [vid ], dostupné z: Obr. 3: Vendy, [vid ], dostupné z: zakladni-priprava-04.jpg Obr. 4: marmeláda recepty, [vid ], dostupné z: Obr. 5: Matyho chálka, [vid ], dostupné z: content/uploads/2012/12/nudlovy-nakyp2- Obr. 6: Radka, [vid ], dostupné z: jpg Obr. 7: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 8: dobrá kuchařka, [vid ], dostupné z: kucharka.cz/img/full/2/7411.jpg Obr. 9: anonym, [vid ], dostupné z: 16c3b17bdf/špenátové%20lasagne.jpg
17
Seznam použité literatury:
[1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou [2] Ing. Mašek, Libor. Potraviny a nápoje v kostce , 1. vydání, Vydavatelství Ratio, 2005, Tisk Třebestovice
18
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.