Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práce s veřejností osvětová kampaň ZATOČÍME S ODPADY – A TO JEDNOU PRO VŽDY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práce s veřejností osvětová kampaň ZATOČÍME S ODPADY – A TO JEDNOU PRO VŽDY."— Transkript prezentace:

1 Práce s veřejností osvětová kampaň ZATOČÍME S ODPADY – A TO JEDNOU PRO VŽDY

2 Zatočíme s odpady - a to jednou provždy Každým rokem vždy na jaře a na podzim členové 4. ZO ČSOP Tilia a dobrovolníci uklízí přírodu v Krásné Lípě a jejím okolí. Bohužel každým rokem se uklízí stejná místa. Proto jsme se tentokrát rozhodli, že s úklidovou charitou končíme a trochu drasticky místním lidem připomeneme, jak se chovají k přírodě, ve které žijí. Tentokrát tedy nepořádek z černých skládek neuklidíme anonymně, (tedy tak, že ho někdo uklidí a někdo odveze a tím to končí a černé skládky se opět mohou rozrůstat, protože to časem opět někdo uklidí). Ale uklizený odpad lidem naservírujeme přímo pod nos a složíme ho na náměstí v Krásné Lípě. Tím chceme lidem sáhnout do svědomí a názorně jim ukázat, kolik toho vlastně skončí za jejich domy, namísto ve sběrných dvorech, barevných kontejnerech a popelnicích. Cíle dosáhneme zmapováním a uklizením černých skládek ve městě Krásná Lípa a jeho okolí s následnou kampaní na náměstí v Krásné Lípě, v níž obyvatele města a jeho návštěvníky upozorníme na to, co svým nezodpovědným chováním způsobují a proč je důležité a nutné odpady ukládat tam, kam patří.

3 Zatočíme s odpady - a to jednou provždy Místo realizace pilotního projektu Krásná Lípa, sídelní město Národního parku České Švýcarsko a jeho bezprostřední okolí

4 Zatočíme s odpady – a to jednou provždy Cílové skupiny Projekt byl určen obyvatelům Krásné Lípy, návštěvníkům města, rodinám s dětmi a především dětem, přes které jsme chtěli oslovit i jejich rodiče.

5 Zatočíme s odpady – a to jednou provždy Partneři a zapojené zájmové skupiny, které se na pilotním projektu aktivně podílely včetně počtu osob jednotlivých zájmových skupin 1. Město Krásná Lípa – tajemník MěÚ Jan Kolář 2. Technické služby Krásné Lípy – vedoucí TS Pavel Bartoň 3. ZŠ Krásná Lípa – zástupkyně ředitelky Eva Salovová 4. Úklidu se pak účastnilo 12 úředníků MěÚ včetně tajemníka, 25 pracovníků TS města, školáci 200 (škola má 380 žáků) 5. skládky mapovalo 6 žáků 8 třídy

6 Zatočíme s odpady – a to jednou provždy Jednotlivé činnosti projektu v pořadí, jak jsme je realizovali. V první fázi (červen a září) jsme do projektu zapojili žáky ze Základní školy v Krásné Lípě, kteří zmapovali černé skládky ve městě a jeho okolí. Výstupem tohoto mapování je dokumentace, v níž jsou zaznamenána místa skládek, jejich počet, jejich rozsah a popis s fotodokumentací. Na základě těchto informací jsme společně s vedením města vytipovali místa, která se uklízela. Vesměs šlo o místa nejvíce frekventovaná a navštěvovaná návštěvníky Krásné Lípy a turisty. V další fázi, ve čtvrtek 27.9.2007, jsme tato vytipovaná místa společně s dobrovolníky, veřejností a zaměstnanci Městského úřadu v Krásné Lípě uklidili. Pro širokou veřejnost jsme navíc uspořádali speciální úklidovou akci, opět ve čtvrtek 27.9.2007, ale v odpoledních hodinách. V poslední fázi jsme, v pátek 28.9.2007, uspořádali happening na náměstí v Krásné Lípě. Součástí akce byla i fotografická výstava, která obyvatelům města a jeho návštěvníkům ukázala kontrast míst s černou skládkou a po ní, dobu úklidu a to co černé skládky přírodě způsobují. Výstavu byla k vidění nejen na náměstí v Krásné Lípě, ale také v krásnolipských altáncích v městském parku a také v galerii Na schodem na Městském úřadě v Krásné Lípě. Fotografie, které jsme vystavili vznikali při mapování skládek a pak následně pak při úklidu. Happening se uskutečnil na Klinickém náměstí v Krásné Lípě před novým domem Českého Švýcarska – návštěvnické a vzdělávací středisko. V době happpeningu jsme na náměstí složili uklizený odpad z černých skládek v kontejnerech, abychom názorně ukázali, že nejde jen o dva tři pytle a mnohdy skutečně o dva tři traktory odpadu. Součástí happeningu byla i zábavnou akci pro veřejnost plná soutěží, her a zábavy pro veřejnost na téma: Čisté město – krásné město.

7 Zatočíme s odpady - a to jednou provždy Kontejnery s odpadem zaplnily náměstí Krásná Lípa, (okres Děčín), 28.9.2007 - Pneumatiky, ledničky, televize, sedací soupravy, kolo, pet láhve, papíry a množství dalšího odpadu. To vše se v pátek, 28.9.2007, dopoledne objevilo na náměstí v Krásné Lípě. Sečteno a podtrženo šlo o osm tří a půl kubíkových kontejnerů, které se o den dříve během tří hodin podařilo naplnit při úklidu města, do něhož se zapojilo deset úředníků krásnolipského městského úřadu, pracovníci technických služeb a organizátoři akce z ČSOP Tilia. Lokality, kde se uklízelo, se vybraly na základě výsledků mapování černých skládek, které provedli žáci Základní školy v Krásné Lípě. Tím, že naplněné kontejnery místo na skládce organizátoři akce a vedení města složili na náměstí, chtěli místním lidem sáhnout do svědomí a názorně jim ukázat, co svým nezodpovědným chováním dokáží napáchat. Při podobných akcích nejde totiž o uklizení několika málo pytlů, většinou jde rovnou o celé tuny odpadů. Špinavou výstavu ještě podkreslila série fotografií dokumentující černé skládky města a to, co se na nich nachází. Děti se mohly pobavit při soutěžích a nakonec i při divadle s příznačným názvem Aby bylo na Zemi milo. "Nejde jen o těch několik tun odpadu, které zmizeli z města a jeho blízkého okolí. Jde především o širokou skupinu lidí, kterou tato aktivita oslovila. A ač se k úklidu zdaleka nepřipojili všichni, již jen to, že toto dění vnímají, dává naději pro budoucnost," řekl krásnolipský tajemník Jan Kolář, který rovněž přiložil ruku k dílu.

8 Zatočíme s odpady - a to jednou provždy Nejde jen o těch několik tun odpadu, které zmizely z města a jeho blízkého okolí. Jde především o širokou skupinu lidí, kterou tato aktivita oslovila. A ač se k úklidu zdaleka nepřipojili všichni, již jen to, že toto dění vnímají, dává naději pro budoucnost. tajemník MěÚ Jan Kolář


Stáhnout ppt "Práce s veřejností osvětová kampaň ZATOČÍME S ODPADY – A TO JEDNOU PRO VŽDY."

Podobné prezentace


Reklamy Google