Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se mění frekvence ve stupnici?. Jak vnímáte stupnici? zkusme si ji zahrát nebo zazpívat většinou jako schody nebo přímku – jejím grafem je zápis v.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se mění frekvence ve stupnici?. Jak vnímáte stupnici? zkusme si ji zahrát nebo zazpívat většinou jako schody nebo přímku – jejím grafem je zápis v."— Transkript prezentace:

1 Jak se mění frekvence ve stupnici?

2 Jak vnímáte stupnici? zkusme si ji zahrát nebo zazpívat většinou jako schody nebo přímku – jejím grafem je zápis v notové osnově když budeme chtít jednotlivým klávesám elektrického klavíru přiřadit správné frekvence, bude závislost frekvencí na půltónech vypadat takto:

3

4 Jak je možné, že ucho takovéto změny frekvence vnímá jako přímku? ucho nevnímá frekvenci jako takovou, ale vždy v poměru k nějaké frekvenci referenční – například vůči předcházejícímu tónu ve stupnici Př.: oktáva vůči frekvenci 440 Hz je 880 Hz – tomu odpovídá nárůst frekvence o 440 Hz oktáva vůči frekvenci 220 Hz je 440 Hz – tomu odpovídá nárůst frekvence o 220 Hz

5 Ucho je logaritmický detektor zkusme změnit v grafu na 3. snímku měřítko osy y na logaritmické měli bychom dostat tento graf:


Stáhnout ppt "Jak se mění frekvence ve stupnici?. Jak vnímáte stupnici? zkusme si ji zahrát nebo zazpívat většinou jako schody nebo přímku – jejím grafem je zápis v."

Podobné prezentace


Reklamy Google