Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : 5. Obložení stropů – Gánovský

2 4.2.2 Obložení stropů Podobně jako obložení stěn i obložení stropů se uplatňuje v bytech, chatách, veřejných budovách a zejména v reprezentačních místnostech. Strop obkládáme většinou z estetických důvodů. Obložení může zakrývat i stopy po různých instalačních pracích, potrubí, vedení vody nebo se pomocí něj zmenšuje světlá výška místnosti, vyrovnávají se nerovnosti stropu (popř. klenby) a překrývají různé otvory. Stropy, stěny nebo jejich části v přednáškových sálech, kinech, staničních budovách se obkládají materiály, které tlumí a pohlcují zvuk, čímž se vytvoří akusticky vhodné prostředí. Podle typu stropů a konstrukce rozeznáváme : hladké obložení rovného stropu, hladké obložení trámového stropu, kazetové obložení trámového stropu, akustické obložení stropu

3 4.2.2.1 Hladké obložení rovného stropu (viz. obr. 46)
Toto obložení nachází široké uplatnění, má jednoduchou konstrukci a snadno se montuje. Obložení se skládá z nosných podkladových lišt, vlastního obložení, krycích lišt a spojovacích částí. Podobá se obložení stěn z masivního dřeva. Nosné lišty obložení mohou mít různý průřez, podle rovnosti stropů a případné instalace. Jsou z masivního dřeva (řeziva) a hranolů. Do stropu se připevní ocelovými nastřelovacími hřeby (šrouby), v případě dřevěného stropu hřebíky. Při montáži je důležité, aby dolní plocha nosných lišt byla v jedné rovině a ve vodorovné poloze.

4 Hladké obložení rovného stropu
K lištám se připevní obložení. Obložení lze vyrábět z masivního dřeva o tloušťce 12, 15, 18 a 21 mm a šířce 40 až 100 mm nebo z konstrukčních desek DTD, laťovek či překližek šířky 150 až 400 mm. Konstrukční profily se vyrábějí v provozu a mohou mít různé provedení (přírodní, moření, barevné) a různou povrchovou úpravu podle účelu, k němuž bude obkládaný prostor sloužit. Konstrukční desky mohou být dýhované, potištěné nebo jinak barevně upravené. Desky se navzájem spojují pérem a drážkou nebo vloženým pérem a drážkou, které může být barevně odlišné od obležení. Nerovnosti a mezery mezi obložením a stěnami se zakryjí krycími a koutovými lištami. Spojovací části (vruty, hřebíky), nelze-li je použít tak, aby bylo vidět, se zapustí do materiálu a zakryjí soustruženými zátkami.

5 Hladké obložení rovného stropu

6 4.2.2.2 Hladké obložení trámového stropu (obr.47)
Někdy není strop hladký, ale do prostoru vyčnívají nosné trámy. Jestliže jsou vzhledově pěkné, povrchově upravené, nemusíme je obkládat a obložíme pouze pole mezi trámy. Jestliže jsou trámy křivé, špatně esteticky působící, obložíme nejdříve pole mezi nimi a nakonec i trámy samotné. Obložení se skládá z nosných (podkladových) lišt, vlastního obložení, krycích (koutových) lišt, obložení trámů a spojovacích částí. Konstrukce je jednoduchá a podobá se hladkému obložení rovného stropu. Navíc doplňuje postup montáže obložení trámů. Jestliže jsou pole mezi trámy obložena, obložíme trámy. Obložení trámů vyrobíme v provozu a montujeme je přímo na místě. Nejdříve připevníme boční obložení s péry k trámům a nakonec na péra obložení nasuneme dno obložení a připevníme je k trámu. Jestliže je obložení podél délky trámů krátké, spojíme celé obložení na zemi, vytvoříme profil tvaru písmene U a připevníme jej k trámům. Vzniklé mezery, nerovnosti a různé nedostatky zakryjeme krycími koutovými lištami. Jestliže nebyly povrchově dokončeny části obložení, provedeme nakonec povrchovou úpravu.

7 Hladké obložení trámového stropu
Obr. 47 Hladké obložení trámového stropu a – pohled zespodu, b – řez A-A, řez B-B,

8 Hladké obložení trámového stropu
Obr. 47 Hladké obložení trámového stropu c – obložení trámů řez B-B

9 4.2.2.3 Kazetové obložení trámového stropu (obr. 48)
V reprezentačních místnostech i chatách můžeme použít kazetové obložení trámového stropu. Konstrukce je náročnější, montáž složitější, ale celkový výsledek je efektnější, vzhlednější. Obložení se skládá z nosných podkladových lišt, vlastního obložení, nosných trámů, nepravých trámů, dna (kazety), krycích koutových lišt a spojovacích částí. Podle dokumentace vyrábíme nepravé trámy, které se skládají z boků a dna navzájem spojených na péro a drážku do profilu tvaru U. Délka, výška a tloušťka profilu závisí na velikosti nosných trámů a na vzdálenost mezi nimi. Vyrobíme i dna kazety, které mohou být z prken, skla nebo z jiných materiálů (podle požadavku na estetiku obložení). Dno může být tvořeno intarzií či dřevořezbu. Konstrukčně může jít o rám, na který se dno přiletí a spolu s ním se osadí do připraveného prostoru na stropě mezi nosné a nepravé trámy.

10 Kazetové obložení trámového stropu (obr. 48)
Obr Kazetové obložení trámového stropu a – pohled zespodu, b – řez A-A´ nepravým trámem, řez B-B´ trámem 1 – nosná lišta, 2 – dno kazety – trám – konstrukční deska, 3 – nepravý trám 4 – obložení trámu

11 Kazetové obložení trámového stropu (obr. 48)
Montáž začínáme tak, že na nosné trámy připevníme z obou stran nosné lišty. K nim připevníme vruty v určených místech dna kazet. Ke dnům kazet, k trámům, připevníme nepravé trámy a nakonec nosné trámy obložíme (jako při obkládání trámů). Jestliže vzniknou mezery a nepřesnosti mezi částmi obložení, překryjeme je krycími či koutovými lištami. Hlavičky vrutů nebo hřebíků zatlačíme do materiálu a zakryjeme zátkami. Jestliže jsou nosné trámy betonové nebo kovové, musíme k nim na začátku montážních prací připevnit dřevěné nosné lišty, k nimž připevňujeme ostatní části obložení. Pokud je strop hladký a chceme použít kazetové obložení, připevníme nejdříve do stropu trámy, které slouží jako nosné, a postupujeme jako při obkládání trámového stropu.

12 4.2.2.4 Akustické obložení stropu (obr. 49)
Stěny a stropy v přednáškových sálech, posluchárnách, staničních budovách apod. se obkládají zvukově izolačními materiály. Akustický obklad nemusí být na celé ploše stěn nebo stropů, ale pouze na její části v různých pásech v šachovnicovém uspořádání nebo pouze na stropě a na stěně protilehlé zdroji hluku.. Akustické obložení stropu se skládá z nosných (podkladových) lišt, pér, vlastního obložení, krycích lišt a spojovacích částí. Konstrukce je jednoduchá, montáž nenáročná.

13 Akustické obložení stropu (obr. 49)
Obr. 49 Akustické obložení stropu a – pohled zdola, b – řez A-A´, c – řez B-B´; 1 – péro, 2 - rámeček

14 Akustické obložení stropu
Obložení (akustické desky) je nejčastěji tvořeno rámečky z masívu, které mají z jedné strany nalepené konstrukční desky z DVD (akulit) nebo měkké DVD (hobra). Rámečky nemusí být stejně tlusté tím získáme členitou plochu, a to jednak tloušťku, jednak velikostí rámečků. Povrch obložení může být barevný nebo lakovaný. Při montáži postupujeme tak, že ke stropu připevníme nosné lišty podle nákresu v místech styku rámečků (obložení). K lištám připevníme pásy překližky nebo dřevovláknité desky, které jsou stejně tvrdé jako péra. Rámečky mají po obvodě drážku, pomocí níž se nasouvají na péra. Jestliže nemají stejnou tloušťku, musí mít od okraje stropů drážku ve stejné vzdálenosti. Rámečky z opačné strany vyplňuje akustická výplň (polystyren, minerální vata, skleněná vata). Mezery mezi rámečky nosných lišt vyplníme péry, abychom zachovali symetrii celé plochy. Obložení u stěn ukončíme krycími lištami.

15

16


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google