Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
Autorem materiálu je ing. Eliška Vávrová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
2
Laboratorní práce č. Sacharidy Trommerova reakce – důkaz sacharidů
Úkol: Proveďte Trommerovu reakci sacharidů ( glukózy, fruktózy a sacharózy ), určete přítomnost cukrů v medu. Pomůcky: sada 4 označených zkumavek (čísly 1 – 4), stojan na zkumavky, kádinka 100 ml, 150 ml a 500 ml, skleněná tyčinka, odměrný válec 20 ml nebo odměrná zkumavka, trojnožka, síťka , kahan
3
Látky: % roztok modré skalice, 10 % roztok hydroxidu sodného, med, voda, 2 % roztok glukózy, 2 % roztok fruktosy, 2 % roztok sacharosy Postup práce: Do 150 ml kádinky nalij ze zásobní láhve přibližně 20 ml roztoku modré skalice a za stálého míchání skleněnou tyčinkou přilévej k roztoku v kádince roztok hydroxidu sodného. Nejprve vzniká světle modrá sraženina. Roztok hydroxidu sodného přilévej tak dlouho, dokud se sraženina nerozpustí a nevznikne tmavě modrý roztok. Skleněnou tyčinku opláchni vodou. Do 100 ml kádinky dej asi 1 lžičku medu a přilij 50 ml vody. Med ve vodě rozmíchej pomocí skleněné tyčinky.
4
Zkumavka č. Roztoky: Do každé zkumavky odměř odměrným válcem
5 ml následujících roztoků: Zkumavka č. Roztoky: 1 roztok glukózy 2 roztok fruktózy 3 roztok sacharózy 4 roztok medu
5
Dále do každé zkumavky odměř 5 ml tmavě modrého roztoku vzniklého smícháním roztoku modré skalice s roztokem hydroxidu sodného. Všechny 4 zkumavky postav do větší kádinky a nalij do kádinky vodu zhruba do výše hladiny roztoků ve zkumavkách. Kádinku s vodou a zkumavkami postav na síťku a trojnožku a kahanem zahřívej. Pozoruj změny, ke kterým dochází v průběhu zahřívání v jednotlivých zkumavkách. Změny popiš do následující tabulky:
6
Zkumavka č. Pozorovaná změna: 1 2 3 4 Závěr: Které ze sladidel mohou být podle výsledků pokusů obsaženy v medu?
7
Řešení laboratorní práce:
Závěr: Žáci určí, že med obsahuje glukózu.
8
Jaký vliv má med na zdraví člověka?
Znáš další včelí produkty? Existují možná nebezpečí včelích produktů pro člověka?
9
Jaký vliv má med na zdraví člověka?
Med je velmi chutný a zdravý, svým obsahem minerálních prvků, enzymů, bílkovin, éterických olejů, aromatických látek, (jednoduchých cukrů) = glukózy + fruktózy a také svými antibakteriálními účinky se stává jedinečnou potravinou.
10
Znáš další včelí produkty?
VČELÍ VOSK farmaceutický průmysl - prodlužuje účinnost léčiva medicína leštění obuvi, specielní nátěrové hmoty restaurátorství - součást dobových technologií při restaurování
11
Mateří kašička Jejím podáváním se léčí hlavně ženské problémy. U mladších dívek pomáhá upravovat pozastavený menstruační cyklus a tišit s ní spojené bolesti. Její velkou předností je, že dovede výrazně zvýšit využití vápníku ze stravy a tím odvrací nebezpečí osteoporózy.
12
Propolisová tinktura dokonale dezinfikuje lokálně tlumí bolest
podporuje obranyschopnost organismu vhodná při plísňovém a ekzémovém onemocnění pokožky
13
Existují možná nebezpečí včelích produktů pro člověka?
Zdravotní problémy pro lidi, kteří trpí alergickými obtížemi.
14
Použité materiály: http://csv-frystak.cz/produkty.html
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.