Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt řecké mobility

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt řecké mobility"— Transkript prezentace:

1 Projekt řecké mobility
Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Leonardo da Vinci Projekt řecké mobility Vypracoval: Gabriela Hamplová

2 Obsah Akropolis (Athény) Vergina Museum Nicopoli Zalongo Acheron Parga
Amvrakiros

3 Akropolis (Athény) Athénská akropolis je asi nejznámější akropoli na světě. Akropole byla vybudována ve starověku, zejména mezi 13. a 5. stol. př. n. l. a tvořila dlouhou dobu politické, náboženské i kulturní centrum starověkého Řecka. Monumentální stavba byla postavena na výrazném skalním pahorku a spolu se svým hlavním chrámem -Parthenonem- dodnes tvoří hlavní dominantu města. Pro svou mimořádnou historickou hodnotu byla roce 1987 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

4 Akropolis je výrazné vápencové skalisko s četnými jeskyněmi v centru Athén o ploše asi 3 ha, jehož plochý vrchol je ve výšce 150 metrů nad mořem. Původní skála byla obehnána mohutnou zdí z velkých tesaných kvádrů a vrcholek téměř vyrovnán. Hlavní vstup na Akropoli vede od západu po schodech do Propylejí , členité vstupní budovy se sloupy a pěti branami. Při jižní hraně plošiny je především hlavní chrám Athény čili Parthenon, v jihozápadním rohu zbytky chrámu Athény Niké , Eleusinionu , svatyně ArtemisBraurionia a Chalkotéky . Při severní hraně plošiny stojí druhý největší chrám, Erechtheion, a zbytky dalších staveb: Pandroseion , Arreforion , oltáře Athény a svatyně Dia Poliea . Mezi Parthenonem a Erechtheionem stával Starý chrám a v jihovýchodním rohu plošiny Pandion .

5 Ze staveb na jižním úpatí Akropole je třeba zmínit dobře zachovalý Odeon Heroda Attika , Eumeneovo sloupořadí , zbytky svatyně Asklépiovy , divadlo Dionýsia Eleuthera a Periklův Odeon . Na severozápadním úpatí je stará agora, kudy se po Panathénajské cestě kolem Areopagu vystupovalo na Akropoli.

6 Vergina Až do 5. století př. n. l. byla hlavním městem Makedonie, než ji nahradila Pella. Je známá především díky tomu, že se zde nachází významná archeologická lokalita s pozůstatky starověkého města Aigai, kde mimo jiné zemřel Filip II. Makedonský. Od roku 1996 byla Vergina zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO.

7 Museum Museum ,které bylo slavnostně otevřeno v roce 1993, bylo postaveno tak aby byly uchovány hroby s možnosti ukázat jak to vypadalo před výkopy. Uvnitř musea jsou 4 hroby a jeden malý chrám. Chrám byl postaven jako velká hrobka pro Filipa II Makedonského. Dvě nejdůležitější hrobky nebyly vystaveny a obsahují nejcennější poklady musea

8 Nicopoli V bohaté zemi pouhých 8 kilometrů od města Preveza, která sahá od moře Ionian až k zálivu Amvrakikos, jsou ruiny starověkého města Nicopoli, které bylo postaveno na památku vítězství Octaviana proti Kleopatře v bitvě Akio v září. Divadlo, lázně zdobené římskými a byzantskými zdmi, akvadukty s nádhernými mozaikami jsou nádhery starodávného slavného města, které až na jeho vrcholu v 10 a11 století vývoje se rozrostlo do velkého města, které po získání výjimek a zásad se stalo volným řeckým městem.

9 Pamatník Zalongo Monument „Dance of Zalongo“ – Tanec Zalongo byl postaven na památku smrti žen a dětí z vesnice Souli. Vesnice byla napadena vojáky Ali Pashy, zatímco ženy s dětmi se skryly v horách, turečtí vojáci pobili všechny muže. Poté začali pronásledovat prchající ženy. Ty, zahnány do hor a na pokraji zoufalství, se rozhodly vyhnout otroctví smrtí. Z vysokého útesu nejprve shodily děti a pak za zpěvu písně a tančíc se vrhala jedna po druhé do hluboké propasti.

10 Řeka Acheron Řeka Acherón vytéká z podzemí nedaleko Pargy v regionu Epirus u starověké věštírny Necromantion a pokračuje dál až do jezera Acherousia. V místech kde vytéká ze skal, tvoří úzkou soutěsku, která byla jedním ze dvou vstupů do Hádovy podsvětní říše. Staří Řekové věřili, že jde o řeku Styx, přes kterou Charón převážel duše zemřelých.

11 Parga –benátský hrad Zbytky starého benátského opevnění s hradem najdeme přímo ve městě Parga, lépe řečeno nad ním – na zalesněném kopci, který poskytuje obzvláště pěkný výhled na záliv, moře, domečky v přístavu a zelené okolí. Podobně jako jiné benátské pevnosti, měla i tato sloužit k ochraně města před agresivními nájezdníky. Původní stavba byla vybudována již v 11. století, ale v následujících desítkách a stovkách let byla ještě několikrát přestavována v důsledku četných devastací neúprosnými barbary a okupanty města. Každý z nich zanechal svůj otisk, a tak se můžeme setkat s prvky benátské, ale i orientální architektury. 

12 Mokřady Amvrakiros Záliv Amvrakikos vytváří ohromný komplex mokřadů, který se táhne stovky kilometrů na každou světovou stranu. Brakické prostředí vytváří ideální přírodní stanoviště pro vodní ptactvo, včetně vzácného pelikána kadeřavého. V 80. letech 20. století byly části delty vysušeny pro zemědělské účely, zemědělství zde ovšem nebylo úspěšné, podzemní voda byla příliš slaná. Regionální rozvojová agentura se místo toho rozhodla soustředit na využití přírodního bohatství této oblasti. Díky své mezinárodní pověsti, za kterou vděčí své biologické rozmanitosti, mohla delta ideálně využít rodícího se trhu v oblasti ekoturistiky. Poté, co byla značná část delty uvedena do původního stavu, byl ve spolupráci s místními zúčastněnými stranami sestaven integrovaný plán správy na podporu iniciativ v oblasti využití půdy a ekoturistiky, které jsou slučitelné s principy projektu Natura Soudě podle výrazné místní podpory a stálého přílivu turistů-milovníků přírody začíná tato nová vize v zálivu Amvrakikos plodit ovoce.


Stáhnout ppt "Projekt řecké mobility"

Podobné prezentace


Reklamy Google