Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace v personálním managementu Konference INOVACE 28. ledna 2005 Bc. Tomáš Rampas gedas, s.r.o. Mladá Boleslav a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. Vysoká.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace v personálním managementu Konference INOVACE 28. ledna 2005 Bc. Tomáš Rampas gedas, s.r.o. Mladá Boleslav a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. Vysoká."— Transkript prezentace:

1 Inovace v personálním managementu Konference INOVACE 28. ledna 2005 Bc. Tomáš Rampas gedas, s.r.o. Mladá Boleslav a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha

2 1- 2 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu „Nikdy nebude vynalezen systém, který by zcela odstranil nutnost pracovat.“ Henry Ford Naše cíle: povzbudit k využívání nových IS, upozornit na možná úskalí při implementaci nových IS, potvrdit zkušenost, že sebelepší systém nebude fungovat bez přijetí a podpory lidí, kterých se týká.

3 1- 3 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Firmy očekávají od implementace nových IS výrazné změny, především v těchto oblastech: snížení nákladů na administrativní činnosti, které budou vykonávány např. samoobslužným systémem na síti, zvýšení produktivity práce, zpřehlednění a zefektivnění procesů.

4 1- 4 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Všechna tato očekávání jsou logickými cíli managementu společností. Zklamání přichází ve chvíli, kdy dochází ke: zvýšení nákladů, snížení produktivity práce, zhoršení atmosféry na pracovišti, zhoršení komunikace, vzniku odporu k dalším případným změnám, posílení pozice odpůrců celého procesu.

5 1- 5 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Síťově orientovaný personální portál shromažďuje informace z externích i interních zdrojů, může obsahovat nabídky vzdělávacích kursů, bonusů (nabídka výrobků firmy s výraznými slevami pro zaměstnance), spořících programů, apod.

6 1- 6 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Proč by měl činit celou řadu rozhodnutí zaměstnanec? Copak personalisté nemohou zvládat veškeré činnosti jako dosud? Firma transformuje své činnosti: Transformace řízení lidských zdrojů ODK lokálníhoglobálnímu administrativysamoobslužným systémům vnitropodnikových služeboutsourcingu transakcítvorbě informací nediferencovaného podnikového plánování individualizovanému plánování pro zaměstnance i managery Zdroj: Alfred J. Walker a kol.: Moderní personální management, Grada Publishing,, ISBN 80-247-0440-8, 2003, str. 17.

7 1- 7 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Odborná literatura uvádí celou řadu pozitivních dopadů zavedení síťového personálního portálu na činnost firmy, např.: rychlejší zavádění personálních programů, rychlejší přístup zaměstnanců k informacím, rychlé získání informací pro podnikové řízení (okamžitě dostupné informace o nemocnosti, produktivitě, fluktuaci zaměstnanců a pod.). Co může tyto plány ohrozit?

8 1- 8 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Proč nedochází ke snížení celkových nákladů? IS je nutné odborně zabezpečit. Minimálně je třeba zajistit činnost: specialisty na databáze, manažera-správce personálních informací, specialisty portálových aplikací, odborné pracovníky z jednotlivých oddělení, kteří by udržovali aktuálnost obsahu.

9 1- 9 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Proč nedochází k positivnímu přijetí zmíněných změn ze strany personalistů? Z čeho pramení nedůvěra ze strany personalistů k novým IS/IT? Proč nedochází ke zprůhlednění procesů?

10 1- 10 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Co je třeba udělat, aby se splnila naše očekávání při zavádění IS/IT? Vědět, co chci změnit. Vysvětlovat, vysvětlovat a přesvědčovat o prospěšnosti změny. Být o ní sám přesvědčen. Mít podporu vrcholového vedení firmy, pokud ji samo nerealizuje. Vědět co nejvíce o tom, jak tato změna zasáhne do práce všech zúčastněných, jak ji mohou vnímat.

11 1- 11 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Co je třeba udělat, aby se splnila naše očekávání při zavádění IS/IT? Připravit se na změnu a otevřeně hovořit a jejich možných negativech. Pokud víme, že změna bude obnášet propuštění některého z pracovníků, řešit tuto situaci co nejrychleji. Vyslechnout argumenty odpůrců a připravit krizový plán pro situace, které by mohly zhatit celou realizaci. Připravit se na to, že se plán stane neaktuálním v době svého vypracování.

12 1- 12 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Co je třeba udělat, aby se splnila naše očekávání při zavádění IS/IT? Získat co nejvíce lidí pro změnu. Obklopit se týmem a nebýt jediným průkopníkem. Odpůrce změn získat na svou stranu (v tom lepším případě), případně je zcela od realizace izolovat. Neberte si do svého týmu někoho, kdo Vám a ostatním bude neustále kazit nadšení a pronášet věty typu: „To nedopadne dobře, to nemůže fungovat, ještě jsem neslyšel, že by to někde fungovalo,...“

13 1- 13 Bc. Tomáš Rampas a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. INOVACE v personálním managementu Nezapomeňte, že úspěšná implementace záleží především na lidech.


Stáhnout ppt "Inovace v personálním managementu Konference INOVACE 28. ledna 2005 Bc. Tomáš Rampas gedas, s.r.o. Mladá Boleslav a Ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. Vysoká."

Podobné prezentace


Reklamy Google