Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMária Moravcová
1
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autoring. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL- 2/8 Název DUMStravitelnost luštěnin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: význam luštěnin ve výživě, složení luštěnin, stravitelnost luštěnin Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaSložení luštěnin, stravitelnost luštěnin Datum18. 3. 2013
3
Stravitelnost luštěnin Náplň výuky Význam luštěnin ve výživě Složení luštěnin Stravitelnost luštěnin Kontrolní úkol
4
Význam luštěnin ve výživě Luštěniny, díky svému složení jsou přínosem pro lidský organismus v rámci prevence ochrany před srdečně cévními chorobami a například před nemocemi zažívacího traktu. Obsahují: Větší množství škrobu – vyšší energetická hodnota Hodnotné bílkoviny – přechod mezi bílkovinami rostlinného a živočišného původu Vitamíny skupiny B, C, A Minerální látky K, P, Ca, Mg, Fe Vlákninu, Celulózu Tuky
5
Složení luštěnin Druh 100 g Množství energie KJ Bílkoviny g Tuky g Sacharidy g Některé minerální látky a některé vitamíny Ca Fe B1 C mg HRÁCH141823,72,1961,576,16,30,82,7 ČOČKA1449271,259,277,914,670,52,5 FAZOLE141123,51,9759,8120,16,590,72,5 SÓJA178343,832,8116,3254,29,051,1- Tabulka 1. Složení luštěnin
6
Stravitelnost luštěnin Horší stravitelnost luštěnin způsobují: Celulóza Škrob U většiny lidí trávení těchto živin způsobuje nepříjemné nadýmání Lepší stravitelnosti se můžeme docílit: Máčením luštěnin ve vodě, která se potom vyleje a luštěniny se uvaří v nové vodě – dojde ke ztrátám některých vitamínů a minerálů, ale rozpustí se těžce stravitelné sacharidy. K luštěninovým pokrmům se podávají kyselé doplňky – kyselé okurky nebo jiná kyselá zelenina Nakličování luštěnin – stoupá obsah vitamín a enzymů, sacharidy se mění na lehce stravitelné (během klíčení je nutné vyměnit vodu, hrozí výskyt mikroorganizmů: bakterie, plísně )
7
Kontrolní úkol 1. Čím se od sebe liší hrách, fazole a sója z hlediska výživového?
8
Seznam obrázků:
9
Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
10
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.