Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo dumu: VY_32_INOVACE_10_08
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo dumu: VY_32_INOVACE_10_08 Název Dumu: Základní pravidla hygieny Pro obor vzdělávání: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potravina a výživa Ročník: 3. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:
2
Základní pravidla hygieny výživy
3
Životní prostředí Prostředí je stav, kde člověk: dýchá spí pohybuje se
pracuje
4
Faktory životního prostředí
Ovzduší plynný obal kolem zeměkoule 78% dusíku 21% kyslíku 1% oxidu uhličitého a vzácných plynů
5
Graf- složení vzduchu Mezi vzácné plyny patří např. Helium, Argon, Xenon, Krypton, Ozon, Neon a radioativní Radon
6
Kyslík – O² - je pro život velmi důležitý, nedostatek ve vzduchu způsobuje zrychlené dýchání, vyšší nedostatek může způsobit smrt Dusík – N²- nejvíce zastoupen ve vzduchu Oxid uhličitý – NO²- je obsažen ve velmi malé koncentraci, pokud by se zvýšila, je to pro lidský organismus škodlivé
7
Další faktory Teplota vzduchu – ovlivňuje životní pochody Vlhkost vzduchu – je dána množstvím vodních par Tlak vzduchu – změny tlaku vzduchu závisí na změnách počasí, citliví lidé jej pociťují. Ve vyšších polohách tento tlak klesá. Ve vzduchu jsou také rozptýleny cizí částice - prach a mikroorganismy
8
Voda tvoří objemově největší složku veškerých živých organismů Rozeznáváme vodu: pitnou – k pití, vaření a osobní potřebě užitkovou – v domácnosti na mytí, praní provozní – v domácnosti se nepoužívá, kropí se jí ulice, hasí požáry… povrchová voda se může používat po úpravě
9
Půda tvoří povrch Země člověk se na ní pohybuje zde staví svá obydlí pěstuje rostliny pije vodu Půda má schopnost pohlcovací a samočisticí, obsahuje řadu choroboplodných zárodků, které mohou v půdě dlouho přežívat (tyfus, tetanus, cholera)
10
Jaké faktory ovlivňují životní prostředí
půda teplota vzduchu voda potraviny osobní hygiena hygiena výživy
11
Vliv na kvalitu potravin
znečištěný vzduch a půda škodlivými chemikáliemi nebezpečné látky se dostávají do zemědělských plodin a vody jsou následně obsaženy v mléce a v mase hospodářských zvířat potraviny s vysokých množstvím nežádoucích chemikálií způsobují alergie, ale i zhoubná onemocnění
12
v kvalitním životním prostředí s vysokým obsahem potřebných látek pro výživu člověka a jeho zdraví nebudou ani alergie a jiné zdravotní problémy oborem a problémy životního prostředí se zabývá ekologie a nový obor zabývající se výrobou kvalitních potravin – bio zemědělství
13
Hygiena výživy Všeobecná hygiena
Hygiena – věda zabývající se dodržováním základními zásadami pro uchování zdraví Komunální hygiena – zkoumá životní podmínky v komunitách (na sídlištích) Hygiena práce- zabývá se pracovními podmínkami a jejich vlivem na zdraví člověka
14
Hygiena výživy – sleduje působení vnějšího prostředí na kvalitu potravy u jednotlivých skupin obyvatelstva v konkrétních životních a pracovních podmínkách Hygiena dětí a dorostu – sleduje vlivy pracovních a životních podmínek ve vyvíjejícím se organismu dětí a mládeže Osobní hygiena – zahrnuje poznatky k dosažení zdraví a tělesné zdatnosti
15
Osobní hygiena je to péče o organismus má chránit před nemocemi
má zvyšovat tělesnou zdatnost i odolnost velmi důležité pravidla jsou pro pracovníka potravinářského průmyslu
16
Nejdůležitější úkoly osobní hygieny
dodržovat osobní čistotu a pěstovat správné hygienické návyky dodržovat správný režim práce a odpočinku otužování používat správný oděv a obuv péče o správnou funkci kůže
17
Patří mezi osobní hygienu
dodržování osobní čistoty otužování sledování čistoty potravin kontrola potraviny před zpracováním upevňování hygienických návyků hygiena provozu
18
Hygiena výživy stanoví normy racionální výživy – v různých fázích vývoje dítěte, podle fyziologického stavu člověka, druhu práce, kterou vykonává sleduje energetickou a biologickou hodnotu stravy sleduje chemické mikrobiologické látky obsažené v potravinách sleduje čistotu potravin a předmětů, které přicházejí do styku se stravou
19
vyžaduje pravidelnou kontrolu zdravotního stavu a osobní hygieny pracovníků potravinářských provozů
K hygieně výživy patří: stanovení podmínek, za jakých je jídlo připravováno, předkládáno a konzumováno úprava vzhledu jídla a prostředí čistota místnosti, větrání, prostírání
20
Požadavky na hygienu výroby pokrmů, zařízení skladů
posuzuje se maximální provozní kapacita závodu provozní kapacita zaručuje zachování hygienických předpisů maximální kapacita určuje počet jídel nebo strávníků, které může stravovací zařízení zvládnout při dodržování hygienických požadavků
21
Posuzování provozních částí stravovacího zařízení
Odbytová část – veškeré zařízení sloužící zákazníkům Výrobní část – přípravna, varna, výdejna, umývárna, sklady nádobí atd. Skladovací část – sklady potravin, obalů, inventáře, odpadků Administrativní a hygienická část – kanceláře, šatny, WC, umývárny
22
Technické příslušenství – topení, kanalizace, zásobování vodou
23
Které části patří do výrobní části stravovacího zařízení
varna přípravna WC sklady potravin sklady obalů výdejna
24
Hygienické a epidemiologické požadavky na pracovníka ve stravování
Pracovník je povinnen: zúčastnit se pravidelných lékařských prohlídek mít platný zdravotní průkaz dodržovat předpisy o zachování osobní čistoty a hygieny dodržovat nutnou péči o předepsaný pracovní oděv, pokrývku hlavy
25
věnovat péči hygieně provozu společného stravování
starat se o čistotu provozu, včetně pomocných provozů – podlaha, mytí nádobí, osvětlení, větrání, teplota… kontrolovat stav potravin před vlastním zpracováním
26
Obecná epidemiologie Nákazy a otravy z potravin
jsou způsobené bakteriemi, viry, prvoky a červi vstupní branou je trávicí ústrojí vylučovány jsou stolicí i močí zdrojem infekce je nemocný člověk (bacilonosič), zvířata i vnější prostředí
27
Druhy nákazy Salmonelóza – nemoc způsobují potraviny živočišného původu nakažené bakterií rodu Samonella (maso, mléko, vejce), které pocházejí od nemocných zvířat Botulismus – mikroorganismus, který produkuje jed toxin a způsobuje těžké poškození nervového systému (vzniká v nesprávně konzervovaných potravinách)
28
Virová hepatitída typu A – žloutenka špinavých rukou – virus, který způsobuje zánět jater. Přenos je možný i s kontaminovanou osobou, potravinami i stolicí Roup dětský – projevuje se svěděním v okolí konečníku, přenáší se hračkami i potravinami Tasemnice – žije v tenkém střevě, přenáší se z nedostatečně tepelně zpracovaného mase, z vajíček se líhnou boubele, z nich se vyvine dospělá tasemnice
29
Otravy z potravin Otravy z hub – vzniknou při záměně hub při sběru - muchomůrka zelená, panterová Otravy těžkými kovy – měď, olovo, rtuť… je znakem znečištěného životního okolí při pěstování rostlin Otrava z alkoholických nápojů – patří mezi nejzávažnější otravy, poškozuje játra, ledviny Muchomůrka červená Muchomůrka zelená
30
Makrobiální zajišťování čistoty
Dezinfekce – ničení choroboplodných zárodků a to fyzikálními a chemickými prostředky Fyzikální prostředky – sterilizace-vysokou teplotou (vyvařování prádla), ultrafialovým zářením, působením kyselin Chemické prostředky – chloramin B (mytí rukou), jodonal B…
31
Dezinsekce – je ničení škodlivého hmyzu a členovců (roztoči)
Dezinsekce – je ničení škodlivého hmyzu a členovců (roztoči). Hmyz často roznáší nakažlivé onemocnění, je škůdcem potravin (moučný mol, potemník moučný, pilou). Součástí dezinfekce jsou i preventivní opatření - sítě v oknech Deratizace – ničení hlodavců. Důležitá je prevence – udržování pořádku v objektech závodů, vypracovaný sanitární řád, oplechované dveře do výše 30 cm, skladování odpadku v kovových nádobách
32
Je dezinfekce ničení choroboplodných zárodků?
Ne Ano
33
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.