Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Mgr. Irena Šlamborová, Ph.D. katedra chemie, Fakulta Přírodovědně-humanitní a pedagogická TUL KCH:
2
OBSAH PŘEDNÁŠEK Úvod – základní pojmy, historie – vývoj a složení stravy Anatomie a fyziologie trávicí soustavy Anatomie a fyziologie jater a pankreatu Anatomie a fyziologie vylučovací soustavy Resorpce živin, enzymopatie u kojenců
3
OBSAH PŘEDNÁŠEK 7. Proteiny ve výživě 8. Sacharidy ve výživě 9. Lipidy ve výživě 10. Minerální látky, vitamíny 11. Doporučené dávky živin, patofyziologie výživy 12. Speciální typy výživy (léčebné diety), gerontologická výživa
4
OBSAH PŘEDNÁŠEK 13. Problematika vegetariánství a dalších typů diet, problematika redukčních diet 14. Alimentární onemocnění, mykotoxiny, „éčka“
5
LITERATURA Davídek,J., Janíček, G.: Chemie potravin. Praha, SNTL, 1983. Pokorný, J.: Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT 1996. Velíšek, J.: Chemie potravin. Tábor, Ossis Anatomie člověka – dle výběru
6
HISTORICKÝ VÝVOJ STRAVY
Pračlověk Starověk Středověk Novověk - česká strava lidová - česká národní kuchyně - 2. světová válka dodnes
7
ZÁKLADNÍ POJMY LIDSKÁ VÝŽIVA – zajištění živin potřebných pro udržení: a) aktivity b) zdraví c) růstu d) rozmnožování
8
ZÁKLADNÍ POJMY VÝŽIVA - dodání energie - dodání hmoty nutné pro: regeneraci organismu pro výstavbu tkání pro tvorbu vajíček a spermií pro ochranu (antioxidanty, vitamíny, minerály)
9
ZÁKLADNÍ POJMY POTRAVA – vše, co může sloužit v výživě obyvatelstva 1. výživa lidí – poživatina – dodání energie a živin ( potraviny, nápoje, pochutiny, lahůdky) 2. výživa zvířat – krmivo
10
POŽIVATINY Nápoje – zásobení organismu vodou (uhašení žízně)
Pochutiny – malá nebo žádná výživová hodnota – sůl, koření, káva, čaj – povzbudivé účinky Lahůdky – vysoká senzorická hodnota a vysoký obsah energie – čokoláda, sladkosti, křupky, ...
11
ZÁKLADNÍ POJMY 1. POKRM – poživatina upravená ke konzumaci 2. JÍDLO – soustava pokrmů, která je konzumována v určitou denní dobu 3. STRAVA – vše, co člověk zkonzumuje za určitou definovanou dobu
12
ZÁKLADNÍ POJMY 1. STRAVOVACÍ REŽIM – způsob stravování během dne ( množství jídla, skladba jídla, rytmus jeho požívání) 2. JÍDELNÍČEK – plán stravy na den, měsíc, rok 3. RACIONÁLNÍ VÝŽIVA – systém stravy založený na vědeckých poznatcích
14
ŽIVINY a) hlavní živiny – lipidy, sacharidy, proteiny b) esenciální faktory – e.mastné kyseliny, e. aminokyseliny, e. minerální látky c) mikronutrienty – součástí enzymů a dalších biologicky aktivních látek d) senzoricky aktivní látky
15
BALASTNÍ LÁTKY vláknina složky s negativním vlivem toxické látky
alergeny – mléko, jahody, ovoce, mořské ryby,...
16
PSYCHICKÉ VLIVY NA VÝŽIVU ČLOVĚKA
příjemné pocity senzorická jakost potravin kultura stolování stres sociální faktory – světové kuchyně složení pokrmů – věk, zdravotní stav shoda s osobním přesvědčením – náboženský vliv, vegetariánství, ...
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.