Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013"— Transkript prezentace:

1 Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Lakros a Interkros Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013

2 Organizace Česká lakrosová unie http://www.lacrosse.cz/
Motivační ukázka

3 Historie Země původu – Severní Amerika
tuto hru hráli již před několika sty lety indiáni z oblasti Velkých jezer. Říkali jí „bagattaway“, což v překladu znamená „malý bratr války“. „lacrosse“ začali používat francouzští misionáři, kterým lakrosová hůl připomínala tvarem biskupskou berlu. Smyslem hry bylo donést míček pomocí lakrosové hole k předem určené metě a všemožně bránit soupeři ve stejném úkolu. Míček se nesměl dotknout otevřené dlaně a byl nošen a přihráván pouze pomocí hole s volným výpletem. Hřiště nebylo přesně vymezeno, měřilo až několik mil a ani počet hráčů nebyl přesně stanoven. Zpravidla hrály hru celé kmeny ( hráčů).

4 Varianty hry Field lacross Boxlakros Ženský lakros Interkros
Jednotlivé varianty hry se liší velikostí hrací plochy, počtem hráčů, velikostí branek a hlavně povolenými způsoby bránění soupeře.

5 Interkros - Hřiště Nejvhodnější je hřiště na házenou (40 x 20 m) nebo na košíkovou (27,4 x 13,7 m). Nejmenší rozměr pro hřiště na interkros je 27,4m x 13,7 m. Branky na interkros je 1,25m x 1,25 m. Kolem branky je polokruhové brankoviště o poloměru 2,75 m.

6 Interkros - Vybavení hráčů
Hraje se pouze s holemi určenými na interkros. Hlava hole je ze syntetického materiálu. Celková délka hole je 90 až 115 cm. Vybavení brankáře: Přilba a koš Krční chránič Rukavice (hokejové nebo lakrosové) Kalhoty (hokejové nebo lakrosové) Holenní chrániče (baseballové nebo hokejové) Hrudní, ramenní a loketní chrániče Interkrosová hůl (stejné požadavky jako hole hráčů v poli)

7 Interkros - Účastníci hry
Družstvo 12 hráčů a 2 brankáře V poli hraje 1 brankář a 4 hráči. (min. 1 brankář a 3 hráči nebo 4hráči) Hráči na střídačce mohou střídat kdykoliv během hry Brankář .Uvnitř brankoviště smí brankář přijmout nahrávku, použít jakoukoliv část hole nebo těla k držení, usměrnění, hození nebo kopnutí míče, pokud je tento zákrok proveden ve snaze získat míč do svého držení. Smí také způsobit kontakt s holí útočníka, která je v prostoru brankoviště, pouze však za účelem získání volného míče. Pokud brankář opustí brankoviště, je považován za hráče v poli. Rozhodčí 2 rozhodčí v poli, z nichž jeden je hlavní V případě různého posouzení zákroku platí rozhodnutí hlavního rozhodčího jako konečné.

8 Interkros – hrací doba a základní principy hry
3 x 15 min s přestávkami 3 minuty Hraje se na hrubý čas Na začátku hry dochází k losování o míč Po vstřelení branky uvádí míč do hry jakýkoliv hráč týmu, který obdržel branku a děje se tak z prostoru brankoviště. Obránci jsou povinni v okamžiku rozehrávky být ve vzdálenosti nejméně 2 metry od čáry brankoviště a to včetně hole. Hráč může mít míč pod kontrolou po dobu 3 sekund

9 Interkros - základní principy hry
Družstvo může mít míč pod kontrolou nejvýše 30 s. Limit se obnovuje, když míč do držení získá soupeř, nebo po střele, kdy dojde k zákroku brankáře a míč se odrazí zpět do pole. Není dovolen žádný fyzický kontakt protihráčů. hráči mohou získat míč pouze výhodným postavením na hřišti a chycením přihrávky.

10 Interkros – standartní situace
Rozehrávka Míč musí být rozehrán do časového limitu 3s. Bránící hráči okamžitě a bez výzvy rozhodčího zaujmou postavení od rozehrávajícího alespoň 2 metry včetně hole. Nájezd Nájezd provádí hráč, který byl faulovaný. Nájezd je jednorázovou akcí, která končí střelou nebo uplynutím limitu 5 s

11 Interkros - tresty Ztráta míče Nájezd Kontakt
Dotyk míče rukou nebo nohou Aut Hráč drží míč více než 3 s a družstvo více než 30 s Nájezd K trestu nájezdu vede provinění, kvalifikované jako přestupek trestaný ztrátou míče, provedené v gólové šanci útočníka. V gólové šanci se nachází útočník s míčkem vždy, pokud jeví úmysl vystřelit a je ve vzdálenosti devět metrů od branky a méně.

12 Interkros - tresty Vyloučení na 1 min. Vyloučení do konce zápasu
Každému družstvu může být v jednom okamžiku vyloučen pouze 1 hráč, místo vyloučení dalšího hráče se provádí vždy nájezd. Při góle se trest neukončí, vyloučený hráč musí odsloužit celý trest. Zbývá-li do konce zápasu méně jak 1 minuta a nelze odsloužit celý trest, rozhodčí nařídí nájezd. Vyloučení do konce zápasu .Hráč potrestaný vyloučením ze zápasu musí opustit halu,družstvo je oslabeno 1 minutu. Vyloučeného hráče určí kapitán.

13 Interkros - góly Gól je považován za správně vstřelený, jestliže míč zahraný správným způsobem přejde celým svým objemem brankovou čáru. po správném odehrání interkrosovou holí. Správné odehrání interkrosovou holí znamená hození nebo odražení míče touto holí.

14 Charta sportovního ducha
Vedoucí, trenéři, hráči, rodiče a vůbec všichni lidé okolo interkrosu jsou vyzýváni, aby prokázali sportovního ducha zaváděním těchto deseti článků Charty sportovního ducha. Každý musí udělatsvou část, aby byl sport více lidský a výchovnější. Dodržovat přesně všechna pravidla, to je nesnažit se spáchat úmyslnou chybu. Respektovat činovníky. Přítomnost činovníků a rozhodčích se jeví podstatnou pro všechny soutěže. Činovník má těžkou a nevděčnou roli. Zasluhuje zcela respekt všech. Přijímat všechna rozhodnutí rozhodčího a neuvádět v pochybnost jeho poctivost. Uznat jak náleží převahu protivníka při porážce. Přijmout vítězství se skromností a bez zesměšňování soupeře. Umět uznat lepší hru, lepší výkon protivníka. Měřit své síly se soupeřem ve vší slušnosti a spravedlnosti. To je počítat jen se svým talentem a dovednostmi při pokusu o vítězství. Odmítnout vyhrát nelegálními prostředky nebo podvodem. Pro činovníky - znát dobře všechna pravidla a uplatňovat je nestranně. Zachovávat důstojnost za všech okolností, což svědčí o sebeovládání. To je odmítnout, aby fyzické nebo verbální násilí získalo nad námi navrch.


Stáhnout ppt "Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google