Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv zátěže na výkon organismu a fyzika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv zátěže na výkon organismu a fyzika"— Transkript prezentace:

1 Vliv zátěže na výkon organismu a fyzika
Vypracoval: Vojtěch Lazecký Vedoucí práce: RNDr. Renata Holubová, CSc.

2 Cíl práce Rozbor fyziologických parametrů, charakterizující odezvu organismu na různé druhy zátěže. Zaměřuji se zejména o výkon organismu pod vlivem např. kofeinu, alkoholu, nikotinu, energy nápojů apod.

3 Co zkoumám? Zaměřuji se, jak se mění pod vlivem fyzické zátěže s ovlivňujícími faktory, tyto parametry: Teplota Tepová frekvence EKG Výkon na rotopedu Vitální kapacita plic

4 Kde a na kom probíhají testy?
Jako respondenti jsou osloveni studenti PřF. Pro měření budou využity přístroje dostupné na Katedře experimentální fyziky.

5 Pokusy: Po požití ovlivňujícího faktoru provádím na respondentech do 1 hodiny: Zátěžovou elektrokardiografie (Jízda na rotopedu – (EKG, tlak, tepová frekvence).

6 Zátěžová elektrokardiografie:
Před každým testem musí všichni respondenti splnit tyto podmínky: Spánek (cca 8 hod), den před testem bez větší fyzické zátěže a 12 hod před testem bez ovlivňujících faktorů. Snídaně před testem stejná, bez ovlivňujících faktorů (kofein, alkohol, nikotin, energy drink) Test proběhne ve stejném čase cca 1-2 po lehkém jídle. Budu rozdělovat sportovce a nesportovce

7 Zátěžová elektrokardiografie
Test proběhne pro tyto faktory: Bez faktoru Kofein Alkohol Nikotin? Energy drink Přip: Nedostatek spánku (Nonstop režim) V případě zkolabování či jakýkoliv potíží, mohu zajistit kvalifikovanou 1. pomoc.

8 Zdroje: Jančík, J., Závodná, E., Novotná, M.: Fyzilogie tělesné zátěže. Rollbergová, A.: Stres při studiu na vysoké škole. Jak trénovat podle výkonu. ( Suchardová, M.: Hodnocení fyziologické zátěže u vybraných profesí na poště. (JČU v Českých Budějovicích, Zdrav.soc.fakulta, bakalářská práce) Kittnar, O.: Lékařská fyziologie. Praha-Grada 2011. Bukáčová, A.: Alkohol a jeho vliv na organismus. (MU v Brně Fakulta sporovních studií, bakalářská práce). Kubíček, P.: Vliv Kofeinu na reakční schopnosti organismu. (MU v Brně Fakulta sporovních studií, bakalářská práce). Andrýsková, Z.: Kofein a jeho význam v dietním režimu adolescentů. (JČU v Českých Budějovicích, Ped.fakulta, bakalářská práce).

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vliv zátěže na výkon organismu a fyzika"

Podobné prezentace


Reklamy Google