Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
LIPIDY
2
Charakteristika: přírodní org. látky produkované rostl. i živ. organismy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin (MK) hydrofobní látky nerozpustné ve vodě (v polárním rozp.) - dobře rozpustné v nepolárním rozpouštědle Funkce: stavební látka membrán zásobní – energetická rezerva prostředí pro vstřebávání látek (vitamínů) mechanická ochrana orgánů zdroj nenasycených, esenciálních mastných kyselin tepelná izolace
3
LIPIDY Dělení: JEDNODUCHÉ tvořeny pouze estery: TUKY , VOSKY
2) SLOŽENÉ kromě esteru ještě další složku : GLYKOLIPIDY, FOSFOLIPIDY
4
Složení lipidů 1) Alkohol: glycerol, sfingosin, inositol
2) Mastná kyselina (MK) A) nasycené : kyselina palmitová CH3(CH2)14COOH Kyselina stearová CH3(CH2)16COOH B) nenasycené : (se sudým počtem C) Kyselina olejová (C18 , 1 dvojná vazba) Kyselina linolová (C18 , 2 dvojné vazby) Kyselina linoleová (C18 , 3 dvojné vazby)
5
MK
6
LIPIDY 1) jednoduché Charakteristika: Jejich základní složka:
jednosytný nebo vícesytný alkohol a MK Dle alkoholové složky se dělí: a) TUKY (acylglyceroly) GLYCERIDY= estery vyšších MK s glycerolem b) VOSKY = estery vyšších MK s vyššími jednosytnými alkoholy (s 16 a více C atomech v molekule)
7
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
TRIACYLGLYREROLY, VZNIKAJÍ ESTERIFIKACÍ VŠECH –OH SKUPIN GLYCEROLU
8
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
SKUPENSTVÍ: podle obsahu nenasycených MK tuky pevné – loje tuky polotekuté - sádla tuky kapalné - oleje Přírodní tuky: Směs různých triacylglycerolů
9
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
dle hydrolýzy
10
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
Snadno podléhají HYDROLÝZE průmyslově: Kyselá: vznik glycerol a směs MK Zásaditá: vznik ALKALICKÝCH solí MK (MÝDLA) zmýdelnění
11
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
Snadno podléhají HYDROLÝZE b) v organismu: Enzymová hydrolýza pomocí enzymu lipázy
12
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
Další reakce hydrogenace - ztužování rostlinných olejů adice H na dvojné vazby nenasycených MK, zvýšení odolnosti proti žluknutí Z dvojné vazby je vazba jednoduchá
13
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
Další reakce oxidace - žluknutí tuků účinkem O za spolu-působení tepla, vody a mikroorganismů se uvolňují nepříjemně zapáchající nižší MK
14
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
Další reakce vysychání olejů rozetřením na větší plochu polymerují, na vzduchu suché filtry (Některé oleje po rozetření na velkou plochu do tenké vrstvy vytvářejí suché a trvalé filmy.) Využívá se při výrobě nátěrových hmot.
15
LIPIDY 1) Jednoduché a) TUKY
Dělení dle původu: rostlinné: V semenech a plodech Př: olej řepkový, slunečnicový, lněný, makový Zisk lisování či extrakce 2) živočišné: Součást podkožního tuku Př. Sádlo, lůj, máslo (mléčný tuk), rybí tuk Zisk vyškvařením
17
LIPIDY 1) Jednoduché b) VOSKY
Estery vyšších MK s vyššími jednosytnými alkoholy Podobné tukům, ale velmi stálé. ODOLNÉ VŮČI HYDROLÝZE i enzymatickému štěpení Původu: rostlinného: ochranná vrstva na plodech (vodoodpudivá) živočišného: ochrana orgánů (včelí vosk jako stavební mat.) Použití tuky, vosky: Kosmetika , léčiva
18
LIPIDY 2) Složené Stavba: alkohol + vyšší KK + navíc další látky
Uplatnění: tvorba biologických membrán FOSFOLIPIDY: Estery glycerolu nebo sfingosinu (nenasycený aminoalkohol) s MK, navíc kys. fosforečná Výskyt: v membránách buněk , játrech, ledvinách, ve žloutku, v sóji
19
LIPIDY 2) Složené b) GLYKOLIPIDY:
Nemá kys. fosforečnou ale cukernou složku (galaktosu) Výskyt: šedá mozková kůra (nadbytek = porucha nerv.činnosti)
20
LIPIDY 2) Složené Molekulu tvoří 1) HYDROFOBNÍ: (odpuzuje vodu)
Vlastnosti: Molekulu tvoří 1) HYDROFOBNÍ: (odpuzuje vodu) delší C řetězec (postranní řetězce MK)(nepolární) 2) HYDROFILNÍ: (rozpustné ve vodě) iontový charakter (polární) POLÁRNÍ lipidy – ve vodě tvoří koloidní částice MICELY nebo LIPIDOVÉ DVOJVRSTVY Proto: základ biologických membrán (oddělení prostoru)
21
LIPIDY 2) Složené LIPIDOVÁ DVOJVRSTVA (MICELY)
= nepropustí ionty a polární molekuly
22
BIOLOGICKÉ MEMBRÁNY
23
BIOLOGICKÉ MEMBRÁNY Vnitřní část nepropustná pro iontové a polární látky Dělení membránových proteinů: 1) Integrální - pevně navázány 2) Periferní – slabě vázány, na vnitřní stěně Obsahují: Lipidy, proteiny, i sacharidy, které chrání buňku.
24
BIOLOGICKÉ MEMBRÁNY
25
BIOLOGICKÉ MEMBRÁNY DVĚ SLOŽKY:
Lipidová dvojvrstva (oddělení prostorů) Membránové bílkoviny specifické funkce: Transportní (iontů a polárních látek přes membránu) Enzymová (katalýza reakcí) Biochemický proces vázán na biol. membránu (dýchací, fotosyntéza) Komunikace mezi buňkou a okolím Strukturní ( udržení struktury biomembrán)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.