Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. září 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150103 – KVÍZ obr. 1

2 Pro lidskou výživu se převážně používá: Akravské mlékoBkozí mléko Ckobylí mlékoDovčí mléko

3 Akasein a albumin Bkasein, albumin a globulin Ckasein a globulinDalbumin a globulin Mléko obsahuje bílkoviny:

4 Mléčný tuk v mléce nazýváme: AtvarohBjogurt CsmetanaDpodmáslí

5 Mléčný cukr se nazývá: AsacharózaBlaktóza CmaltózaDfruktóza

6 Vitaminy A, D, E, K jsou obsaženy: Av mléčné bílkoviněBv mléčné syrovátce Cv mléčném tukuDv mléčném cukru

7 Lecitin tvoří povrch: Atukových kuliček Cminerálních látekDlaktózy Bbílkovin

8 Mléko má chuť: Akyselou CslanouDhořkou Bnasládlou

9 Uperace je záhřev mléka na: A135 °C až 150 °C C76°C až 85°CD120°C až 134°C B100°C až 120°C

10 Homogenizace znamená: Atepelné ošetření mléka Czáhřev mléka na 85 °C Dprotlačování mléka pod tlakem přes jemné trysky Búprava mléka na požadovaný obsah tuku

11 Egalizace znamená: Asterilace obalu horkým vzduchem Cúprava obsahu tuku v mléce Dprotlačování mléka přes trysky Bzničení mikroorganismů

12 Otázky jsou opakováním důležitých pojmů z tematické oblasti Mléko. Prezentace je animována na kliknutí. Po zodpovězení otázky žáky vyučující zaentruje a efekt ztmavnutí znázorní správnou odpověď. Tuto prezentaci lze použít k opakování učiva, případně k soutěži mezi vytvořenými skupinkami žáků.

13 ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, 1996. ISBN 80-902110-3-8.

14 obr. 1Mléko - recepty - Labužník.cz. Labužník.cz nejlepší recepty [online]. © 2012 [cit. 2012-09-16]. Dostupné z: http://www.labuznik.com/ingredience/mleko/http://www.labuznik.com/ingredience/mleko/


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google