Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
únor 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080202 Výroba sladu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
2
Výroba sladu Základní surovina : obilnina ječmen pšenice oves rýže
kukuřice
3
Nejvíce používaná obilnina:
JEČMEN obr. 1 obr. 2
4
Výroba sladu má 6 fází: Čištění a třídění ječmene
zbavení prachu, písku, hmyzu obr. 3
5
Výroba sladu má 6 fází: Sladování ječmene
zaktivování enzymů potřebných k přeměně škrobu v rozpustné cukry obr. 4
6
Výroba sladu má 6 fází: Máčení v nádobách – náduvnících
trvá 3 až 4 dny obr. 5
7
Výroba sladu má 6 fází: Klíčení v klíčících skříních typu Saladin vybavenými větracími a vyklízecími obraceči obr. 6
8
Výroba sladu má 6 fází: Sušení – hvozdění
v bubnových sušičkách s horkým vzduchem trvá 1 až 2 dny obr. 7
9
Výroba sladu má 6 fází: Mletí – šrotování provádí se ve sladovnách
odstranění klíčků a rozemletí obilky odklíčený slad je vážen a dopravován na vyzrání do skladovacích sil některý slad je možno také pražit ve speciálních bubnech, využívá se k dochucení tmavých piv
10
CITACE ZDROJŮ obr. 1 Ječmen | nasevyziva.cz [online] [cit ]. Dostupné z: obiloviny/clanek-jecmen-185.html obr. 2 barley – an overview [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3 Ječmen zrno nebo semena fotografie | fotobanka Profimedia # | AF68G5 [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4 Slad | Sladovna Bruntál [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 5: Sladovny | mopos.com [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 6: obr. 7: Pivovar Ferdinand - skutečné pivo [online] [cit ]. Dostupné z:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.