Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_02 Název materiálu: Druhy obilovin Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák vyjmenuje jednotlivé druhy obilovin a umí vysvětlit jejich význam ve výživě. Klíčová slova: pšenice, žito, ječmen, proso, oves, pohanka, rýže, kukuřice, jáhly, škrob, mouka Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: H/01 Cukrář Ročník: 2. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
2
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OBILOVINY DRUHY OBILOVIN Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
3
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
PŠENICE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
4
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
PŠENICE u nás nejvíce rozšířená obilnina má vysokou výživovou hodnotu Výrobky z pšenice: mouka na pšeničný chléb mouka na pekařské a trvanlivé pečivo mouka na cukrářské pečivo těstoviny k výrobě škrobu, lihu, piva, biomasy Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
5
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
JEČMEN Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
6
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
JEČMEN sladovnický a krmný pěstování v severních a horských oblastech Výrobky z ječmene: kroupy a krupky mouka a vločky náhražka kávy – melta k výrobě sladu – výroba piva Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
7
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OVES Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
8
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OVES nenáročný na půdní a klimatické podmínky pěstování ke krmným účelům i k výživě obyvatelstva Výrobky z ovsa: ovesná rýže ovesné vločky ovesná mouka Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
9
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ŽITO Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ŽITO pěstování na chudých půdách, ve vyšších polohách žitná mouka bohatá na živiny – minerální látky, vitamíny, má málo kalorií Výrobky ze žita: Žitná mouka Hlavní surovina při přípravě perníků Líh, škrob, káva - melta Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
KUKUŘICE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
KUKUŘICE pochází ze Střední Ameriky, stáří asi let v potravinářství – vysoká energetická hodnota ke krmným účelům – zelené krmení, siláž Výrobky z kukuřice: kukuřičná mouka kukuřičný škrob – Maizena kukuřičné vločky – cornflakes pražená kukuřice - popcorn Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
13
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
PROSO Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
PROSO pěstováno v Asii, u nás na jižní Moravě použití hlavně na krmivo pro domácí ptactvo vhodné pro bezlepkovou dietu Výrobky z prosa: potravina jáhly jáhlová kaše Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
RÝŽE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
RÝŽE vodomilná, teplomilná rostlina bahenní rostlina – Indie, Japonsko, Thajsko v malém množství se pěstuje na jižní Moravě obsahuje nejvíce škrobu, málo tuku a bílkovin Výrobky z rýže: rýžový škrob rýžová mouka alkoholické nápoje – pálenka (arak), víno (saké) Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
POHANKA Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
18
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
POHANKA náročná na půdní i klimatické podmínky semena - trojboké nažky, obaleny hnědou slupkou semena obsahují hodně škrobu, bílkovin, minerálních látek, rutin – chrání stěny cév Výrobky z pohanky: k přípravě kaší zavářka do polévky speciální druh chleba Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Kontrolní otázky Která obilnina je u nás nejrozšířenější? Vysvětli význam obilovin ve výživě. Co jsou to jáhly. Uveď využití kukuřice. Co je melta a z čeho je vyrobena. Jaká obilnina má semena trojboké nažky? Jaká je surovina je důležitá při přípravě perníků? Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., ISBN Použité zdroje: Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
21
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Použitá literatura Použité zdroje: Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.