Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda 230 277 01 Liběchov
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Přírodní látky, sacharidy Předmět: Chemie Název materiálu: Výuková prezentace Autor: Ing. Anna Štenclová Ověřeno ve výuce dne: , číslo hodiny 32 Třída: 1.O (6 žáků), 1.B (4 žáci) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_CH.1.14
2
Sacharidy jsou nejrozšířenější přírodní látky
Název z latinského sacharum = cukr Vznikají především v rostlinách, kde plní dvě základní funkce: stavební - celulosa zásobních látek - škrob V těle živočichů jsou hlavním zdrojem energie
3
Fotosyntéza 6 CO H2O kJ C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O Obr.č.1
4
rozdělení Obr.č.2
5
GLUKOSA (hroznový cukr) C6H12O6
bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti - je v medu, hroznech, ovoci podléhá kvašení– výroba lihu Využití glukosy součástí „umělé výživy“podávané nemocným osobám přímo do žily
6
Fruktosa (ovocný cukr) C6H12O6
nejsladší sacharid nachází se především v medu a také v ovocných šťávách Obr.č.3
7
Oligosacharidy jsou tvořeny dvěma až deseti cukernými jednotkami.
Disacharidy - jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami - např. sacharóza ("řepný cukr"), maltóza ("sladový cukr") nebo laktóza ("mléčný cukr"). Trisacharidy - jsou tvořeny třemi cukernými jednotkami - např. rafinóza.
8
Cukr, zdroj energie Obr.č.4
9
Přehled disacharidů Sacharosa Třtinový cukr je čištěný pouze filtrací
Obr. č.5
10
Cukrová třtina Obr. č.6
11
řepný či třtinový cukr, C12H22O11
SACHAROSA bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě, s výrazně sladkou chutí zahříváním se mění na hnědý karamel je v čokoládě, sladíme jím čaj je obsažena v rostlinách řepě cukrovce
12
Maltosa Sladový cukr Získává se hydrolýzou škrobu sladování ječmene
Štěpení maltosy enzymem vzniká glukosa Využití při výrobě piva Obr. č.7
13
Laktosa Mléčný cukr Glukosa + galaktosa V mléce savců 4 až 7 %
Obr. č.8
14
Polysacharidy Výskyt v těle rostlin (škrob – celulosa)
v těle živočichů (glykogen) Funkce stavební (celulosa) zásobní (glykogen – chitin)
15
Charakteristika polysacharidů
Makromolekulární látky (10 až jednotek) Odvozují se spojováním monosacharidů Štěpení molekul probíhá hydrolýzou Nemají sladkou chuť (nenazývají se cukry) Ve vodě špatně rozpustné nebo nerozpustné
16
Škrob bílý prášek, ve studené vodě špatně rozpustný
významná složka potravy živočichů ( brambory,chléb, banány,mouka a rýže) Použití: škrobení prádla k výrobě pudinků, zásypů, lepidel k výrobě glukosy
17
Škrob je obsažen především v zrninách
(rýže, kukuřice, ječmen) v bramborách ( % v listové zelenině 1-3 % v sušině. je ukládán zejména v semenech, hlízách a oddencích. Pro rostlinu představuje zásobu energie V ČR se využívá především škrob bramborový
18
Celulosa základní stavební jednotka rostlinných buněk
velmi čistou celulosu představuje bavlna, stonky lnu, juta a konopí dřevo a sláma obsahují 40 – 60 % celulosy Použití : výroba papíru, vaty výroba umělého hedvábí
19
Makromolekulu celulosy lidský organismus
neumí rozštěpit na jednoduché cukry a strávit. Tuto schopnost mají přežvýkavci,např. kráva stráví za pomocí bakterií, které žijí v jejím složeném žaludku, několik kilogramů celulosy denně. Je to vláknina, kterou potřebujeme v potravě
20
zdroje Text: wikipedia.org/wiki/Sacharidy Obr.č.1 Obr.č.2 med Obr.č.4
21
zdroje Obr. č.5 Obr. č.6 Obr. č.7 Obr. č.8
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.