Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Historie a vývoj kuchařského umění
Základní informace Bc. Daniel Vančura
2
Kuchařské umění Rozvíjelo se od nepaměti
S ovládnutím ohně – tepelné úpravy potravin S postupným vývojem, objevitelskými cestami rostla rozmanitost a nápaditost Ovlivňováno geografickou polohou Významně ovlivněno – v historii starým Řeckem, Římem, Francií
3
POSLÁNÍ KUCHAŘSKÉHO UMĚNÍ
Kultivace chuti pokrmu Kultivace vůně pokrmu Kultivace vzhledu pokrmu Kultivace prostředí kde pokrm konzumujeme
4
KOMPETENCE KUCHAŘE Dodržuje technologické postupy
Dbá na hygienu při přípravě pokrmů Je dobrý ekonom a hospodář Ctí tradice Je kreativní, dobrý organizátor Podporuje nové technologie a postupy Má zájem o obor Je připraven stále se učit Dodržuje gastronomická pravidla Zvládá práci v kolektivu Zná suroviny se kterými pracuje
5
Základní pojmy: Gurmán – pojídač dobrého jídla, labužník
Gurmet – viz. Gurmán ovšem jídlo nejen konzumuje, též se o něj zajímá jako o zajímavou disciplínu Studená kuchyně Teplá kuchyně Zážitková gastronomie Catering Mezinárodní kuchyně Odlišné kuchyně – vegetariánská, dietní…..
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.