Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie a vývoj kuchařského umění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie a vývoj kuchařského umění"— Transkript prezentace:

1 Historie a vývoj kuchařského umění
Základní informace Bc. Daniel Vančura

2 Kuchařské umění Rozvíjelo se od nepaměti
S ovládnutím ohně – tepelné úpravy potravin S postupným vývojem, objevitelskými cestami rostla rozmanitost a nápaditost Ovlivňováno geografickou polohou Významně ovlivněno – v historii starým Řeckem, Římem, Francií

3 POSLÁNÍ KUCHAŘSKÉHO UMĚNÍ
Kultivace chuti pokrmu Kultivace vůně pokrmu Kultivace vzhledu pokrmu Kultivace prostředí kde pokrm konzumujeme

4 KOMPETENCE KUCHAŘE Dodržuje technologické postupy
Dbá na hygienu při přípravě pokrmů Je dobrý ekonom a hospodář Ctí tradice Je kreativní, dobrý organizátor Podporuje nové technologie a postupy Má zájem o obor Je připraven stále se učit Dodržuje gastronomická pravidla Zvládá práci v kolektivu Zná suroviny se kterými pracuje

5 Základní pojmy: Gurmán – pojídač dobrého jídla, labužník
Gurmet – viz. Gurmán ovšem jídlo nejen konzumuje, též se o něj zajímá jako o zajímavou disciplínu Studená kuchyně Teplá kuchyně Zážitková gastronomie Catering Mezinárodní kuchyně Odlišné kuchyně – vegetariánská, dietní…..


Stáhnout ppt "Historie a vývoj kuchařského umění"

Podobné prezentace


Reklamy Google