Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Pálení porcelánových výrobků
2
Výpal porcelánu Výpalem získá porcelánový střep pevnost,
chemickou odolnost a slinutost. Střep má barvu bílou a v tenčí vrstvě je „ transparentní“ – průsvitný. Výpal u porcelánu se provádí: přežah (1.výpal do 1000°C) dožah (2.výpal – „ostrý výpal“ do 1410°C zažíhání dekorů – (3.výpal podle dekoračního materiálu)
3
Přežah Před přežahem je nutno výrobky očistit a vysušit
Přežah – 1.výpal se vypaluje do teploty 1000 °C Přežahem získá porcelánový střep mechanckou pevnost, potřebnou pro další manipulaci s výrobky určitou nasákavost, potřebnou pro glazování Po přežahu se provádí glazování, výrobky před glazováním je nutno zkontrolovat a očistit od prachu stlačeným vzduchem v digestořích
4
Dožah - ostrý výpal Dožahem získá porcelánový střep požadované
vlastnosti: pevnost transparentnost chemickou odolnost objemovou stálost tepelnou vodivost bělost střepu hygienické vlastnosti estetické vlastnosti možnost zhodnocení dekorací
5
Fáze ostrého výpalu Dožah – ostrý výpal se provádí v rozmezí
teplot 1360 – 1410°C 1.fáze – oxidační za přístupu vzduchu (do teploty 1050°C) 2.fáze – redukční při nedostatku vzduchu, který má přítomnost oxidu uhelnatého a má redukční charakter (do teploty 1250°C) 3.fáze – neutrální (slabě redukční) za přístupu vzduchu (nebo mírném nedostatku) (v rozmezí teplot 1250 – 1410°C)
6
Reakce a pochody při pálení porcelánu
1. Do teploty 150°C odchází mechanicky vázaná voda 2. V rozmezí °C odchází chemicky vázaná voda 3. Od teploty 573°C začínají modifikační změny křemene 4. Při teplotě 650°C se spalují organické látky 5. Při tepltě 650°C se začíná spalovat uhlík 6. Nad teplotu 1000°C pokračuje smrštění střepu 7. Od 1050°C při redukci začíná redukce železa 8. Do 1410°C v se pálí v neutrální atmosféře 9. Pozvolné snižování teploty při chlazení do 1100°C 10. Chlazení výrobků až do teploty pod 100°C
7
Keramické pece Rozdělení pecí podle: provozu
- s přerušovaným provozem (periodické) - s nepřerušovaným provozem (kontinuální) použitého paliva - pevné, kapalné, plynné (s možností redukce) - elektrické (bez možnosti redukce) podle konstrukce - jednotlivé - komorové - tunelové podle vypalovací teploty - do 1000 °C - do 1250 °C - do 1410 °C a vyšší podle rychlosti výpalu - výpal trvá více hodin - rychlovýpalné
8
Typy pecí Pece používané od minulosti po současnost milíř kaselská pec
švýcarská pec komorová pec kruhová pec muflová pec kulatá pec dvouetážová kulatá pec tříetážová tunelová pec rychlovýpalná pec zažíhací pece
9
Tunelová pec výšková šablona tunel pecní vůz ovládání pece izolace
koleje
10
Pohled na tunelovou pec pro přežah
11
Otvor na konci chladícího pásma
tunelové pece
12
Rychlovýpalná tunelová pec na porcelán
13
Celkový pohled na rychlovýpalnou pec
14
Komorová plynová pec na výpal porcelánu
15
Ovládání pece z řídícího panelu s počítačem
16
Vozokomorová pec pro výpal porcelánu
17
Komorová elektrická pec pro výpal přežahu
18
Vnitřní prostor v komorové peci
19
Komorová elektrická pec pro výpal dekorů
s postavenými etážemi
20
Plynová tunelová zažíhací pec pro výpal dekorů
21
Dopravník plynové zažíhací tunelové pece
22
Dekorované zboží se nakládá na podložky
které se pohybují na dopravníku pecí
23
Tunelová elektrická zažíhací pec
s košovou dopravou
24
Koš elektrické zažíhací pece s dekorovaným zbožím
25
KONEC
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.