Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN."— Transkript prezentace:

1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN DUMVY_32_INOVACE_ODB_514 TémaČSN 016910 - interpunkční znaménka I AutorMgr. Taťána Ruprichová AnotaceOrientace v písemném projevu. Žáci přepisují příklady z normy nebo z prezentace. Výklad vyučujícího během prezentace. Druh učebního materiáluPrezentace Věková skupina žáků (popř. ročník)2. ročník Časový rozsah1 vyučovací hodina Nutné technické vybaveníPC, dataprojektor Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0439 - EU peníze pro Obchodní akademii Náchod

2 Norma ČSN 016910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory Tato norma stanoví pravidla pro grafickou úpravu textů psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory a zásady formálního uspořádání obchodních a úředních písemností. Při úpravě zvláštních písemností (právních, bibliografických apod.) je třeba se řídit dalšími příslušnými směrnicemi nebo normami. Pravopisná stránka se řídí Pravidly českého pravopisu.

3 Přepiš kurzívou napsané příklady z normy str. 9-11 nebo z prezentace 1. Členící (interpunkční) znaménka Tečka, čárka, dvojtečka, středník, vykřičník, otazník Jejich užívání se nazývá interpunkce. Příklad: Čalouníme nábytek. Chcete si vybrat látku? Obraťte se na nás! Kaktus, spol. s r. o., Ústí n. Orl., Královéhradecký kraj Inzertní rubriky se týkají výměny bytů, nabídky služeb apod.

4 2. Tři tečky (lze použít výpustek – zvláštní znak) Příklad: Opravujeme domácí elektrické spotřebiče, jako ledničky, pračky, … Je-li obsah poštovní zásilky poškozen,..., provozovatel musí uhradit... Pokud tři tečky naznačují zámlku připojují se k textu bez mezery. Příklad: Při požáru skladu došlo k ztrátám na životech…

5 3. Spojovník (spojuje dva výrazy nebo dvě části složeného slova bez mezer) Příklad: Česko-polský slovník, zemědělsko-lesnické otázky, okres Plzeň-sever, Frýdek-Místek, Klára Suková-Rovenská, budete-li Pomlčka (má dvojnásobnou délku, slouží při vkládání slova, větného úseku nebo věty oddělujeme z obou stran mezerami) Příklad: Nabízíme polygrafické služby – zhotovujeme podklady pro tisk provádíme grafickou úpravu textů.

6 Pomlčka může nahrazovat výrazy „až“, „až do“ a píšeme bez mezer Příklad: Válka 1914-1918 strana 125-142 Obchod bude uzavřen od 11. 9.-18. 9. 2013. nebo „proti (versus)“ (z obou stran má mezeru) Příklad: Zápas Sparta – Slávia Pomlčka označující vzdálenost je také s mezerami Příklad: dálnice Hradec Králové - Praha železniční trať Ostrava – Frýdek-Místek

7 Pomlčka může vyjadřovat zaokrouhlenou peněžní částku Kč 2.500,- 4. Závorky a uvozovky (přednost mají závorky okrouhlé) Příklad: Pro děti od šesti do deseti let jsou vhodné stolní hry (fotbal, kulečník). (Některé hračky si kupují dospělí sami pro sebe.)

8 Hranaté závorky se používají v matematice Příklad: {[(a + b).c]:q} v textu se uplatňují jako závorky vnořené Příklad: Adresa poštovní zásilky se píše latinkou používá-li se v zemi určení jiné písmo [např. azbuka], napíše se adresa tímto Písmem, místo země určení se však uvede i latinkou), místo a země určení se píšou velkými písmeny. jazykové příručky uvádějí výslovnost slov např. laser [lejzr].

9 vyjádření citace: Příklad: Slovní zásoba se neustále mění, protože jazyk jako nástroj dorozumění se přetváří zároveň s vývojem společnosti. [5] lomítko rovná závorka (neoddělujeme mezerami pokud vyjadřujeme alternativu) Příklad: 60 km/h, faktura č. 2059/02, školní rok 2013/2014

10 5. Uvozovky jsou to znaky umístěné různě Příklad: Ředitelka mateřské školy říká: „Dětem nechybějí věci, ale vztahy.“ Správná hračka má podporovat přirozenou touhu dítěte „přicházet věcem na kloub“. Jako vnořené uvozovky se používají jednoduché (poloviční) Miloš Ondráček napsal: „Rytcův projev při tvorbě známky musí,souznít, se záměrem výtvarníkovým.“

11 6. Odsuvník (apostrof) nahrazuje vynechané písmeno Příklad: Sáh` si do kapsy. Upad` do bezvědomí. Paul`s dog. Sněd´, lek´se, leh´si; John´s, don´t; l´espace.

12 Použitá literatura: ČSN 01 6910. Úprava písemností zpracovaných textovými editory. Praha: Xerox CR, s.r.o., 2007. Pravidla českého pravopisu. Praha: Pansofia, 1993. ISBN 80-901373-6-9.


Stáhnout ppt "Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN."

Podobné prezentace


Reklamy Google