Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_07_EKO_364_Jan
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_07_EKO_364_Jan Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Lenka Janovská
2
Vzdělávací obor, pro který je
materiál určen Hotelnictví Předmět Ekonomika Ročník 3. Název tematické oblasti (sady) Zásobovací, výrobní a odbytová činnost v gastronomických zařízeních z ekonomického pohledu Název vzdělávacího materiálu Regionální potravina a značka Klasa Anotace I v kuchyních českých restaurací a hotelů bychom měli nalézt kvalitní a poctivou českou potravinu, ze které vařit bude nejen radost, ale hlavně vynikající gastronomický zážitek. I k tomuto účelu byla zřízena značka Regionální potravina a Klasa. Prezentace seznamuje s principem a udělováním obou značek a možností jejich využití v gastronomických provozech. Zhotoveno, (datum/období) Listopad 2013 Ověřeno 20. ledna 2014
3
Regionální potravina a značka Klasa
4
Regionální potravina značku uděluje Ministerstvo zemědělství a získají ji nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích CÍL PROJEKTU: podpora domácích producentů lokálních potravin motivace zákazníků k vyhledávání a nákupu těchto výrobků
5
Jaká je Regionální potravina?
produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce produkt je vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti krátké distribuční cesty čerstvé, chutné potraviny stále více hostů chce vědět, co jí snižování nákladů při zvyšování kvality podávaných jídel podpora místního trhu práce
6
Jak získat značku Regionální potravina?
Obecné informace tato značka je určená pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních potravinářských podniků (max. do 250 zaměstnanců) žádat může pouze provozovatel potravin. podniku, který provádí všechny úkony výroby související s přípravou, upravováním, opracováním, zpracováním surovin, včetně balení
7
Značka Regionální potravina se uděluje pouze vítězi ve stanovených kategorií:
masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas masné výrobky trvanlivé sýry včetně tvarohu mléčné výrobky ostatní pekařské výrobky, včetně těstovin cukrářské výrobky, včetně cukrovinek alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína
8
Pravidla žadatel vyplní a podepíše žádost, kterou předloží ve stanoveném termínu vyhlašovateli soutěže – krajskému regionálnímu koordinátorovi účast je bezplatná přijímání žádostí probíhá průběžně žádosti mohou být předány elektronicky, osobně, doporučeně poštou žadatel je povinen dodat v termínech stanovených vyhlašovatelem k hodnocení konkrétní výrobek
9
Hodnocení značku uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnotitelské komise příslušného kraje členy komise jsou zástupci MZe ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekce komise hodnotí senzorické vlastnosti výrobků, použité suroviny, způsob výroby, design oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku na 4 roky na obale výrobku
10
Regionální potraviny kraje Vysočina např.:
Bio Sasovská klobása, Josef Sklenář Lovecký salám, Řeznictví Stejskal s.r.o. Pernštejn 45%, LACRUM Medovina z Vysočiny, Jiří Sláma Rebel Originál Premium, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s. Dalešické medové řezy, Dalešické cukrářství s.r.o. Svačinové mléko, Moravia Lacto a.s. Med, KURTIN s.r.o. a další…
11
Značka Klasa je udělována ministrem zemědělství od roku 2003
výrobek s touto značkou je z části nebo zcela z domácích surovin, vyroben za přispění podílu tuzemské práce kvalita výrobku je stálá, včetně dodržování hygienických a technologických postupů, složení, popř. balení pomáhá v prodeji produktů, které jsou touto značkou oceněny
12
Žádost název charakteristika výrobku adresa a číslo provozovny
použité suroviny základní znaky technologického postupu balení výrobku laboratorní rozbory fotodokumentace
13
Značka Klasa pokud je žádosti, na základě rozhodnutí odborné rady, vyhověno, výrobce obdrží certifikát a souhlas s užíváním loga Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci se Státní veterinární správou pravidelně výrobce kontroluje a může značku i odebrat
14
Příklady držitelů značky Klasa na Vysočině
Balkánský sýr, Mlékárna Polná spol. s. r. o. BERNARD – Sváteční ležák – Světlý ležák s přísadou jemných kvasnic, Rodinný pivovar Bernard, a. s. Baby šunka, Kostelecké uzeniny, a. s. Pšeničná mouka hladká světlá, Mlýn Havlíčkův Brod spol. s. r. o. Bramborové těsto, Amylon, a. s. Arašídové křupky, POEX Velké Meziříčí, a. s.
15
Využití značek v gastronomických provozech
využívání sezonních a regionálních surovin je jedním ze zásadních trendů mezi šéfkuchaři kromě podpory místní produkce je důležitá čerstvost potravin a mnohdy i cena snižují se náklady na dopravu značka je zárukou kvality zejména zahraniční hosté kvalitní potraviny vyžadují kvalitní potraviny přispívají k správnému gastronomickému zážitku
16
Použitá literatura a zdroje:
SMETANA, František a KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN SOBOTKOVÁ, Kateřina. Bio potraviny. Gastro & Hotel profi revue. 2013, roč. V., č. 4, s. 12 – 19. ISSN X. Zdroj všech neoznačených obrázků v této prezentaci: Kliparty sady Microsoft Office dostupné pod licencí Microsoft Office. [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 (viz ... cz&CTT=114) na WWW: < Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.