Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
stravovací režim školáků
Hana Knížková, DiS. Nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí Praha
2
Obsah prezentace Zdravotní problémy ovlivněné výživou
Důsledky zdravotních problémů Jak může vypadat jídelníček školáka Nejčastější chyby ve stravování školáků Zásady správného stravovacího režimu
3
ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY OVLIVNĚNÉ VÝŽIVOU – CHOLESTEROL A TLAK
Výsledky studie provedené OSPLDD v roce 2008 na vzorku dětí z celé ČR 28 % dětí – zvýšená hladina CHOL v krvi (do 5,2 mmol/l) 11 % dětí – vysoká hladina CHOL v krvi (5,2 a více mmol/l) 46 % dětí – vyšší hladina LDL cholesterolu 8 % dětí - zvýšená/vysoká hodnota TK
4
ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY OVLIVNĚNÉ VÝŽIVOU – NADVÁHA A OBEZITA
Výsledky studie stravovacích zvyklostí dětí provedené Společností pro výživu v letech : let Vyšší hmotnost celkem u 14,9 % dětí Nadváha u 7,4 % dětí Obezita u 7,5 % dětí 10 – 14 let Vyšší hmotnost celkem u 12,5 % dětí Nadváha u 6,2 % dětí Obezita u 6 % dětí
5
DŮSLEDKY ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ OVLIVNĚNÝCH VÝŽIVOU
Psychosociální problémy Riziko KVO – AIM, CMP Snížená fyzická výkonnost, zadýchávání, zátěž pro skelet Nadváhou v ČR trpí 30 % žen a téměř 50 % mužů Čímž se ČR řadí na 5. místo v Evropě Nejlepším a nejjednodušším řešením je PREVENCE! Ne každý pokrm, bohatý na energii, je vhodný!
6
JAK MŮŽE VYPADAT JÍDELNÍČEK ŠKOLÁKA ANEB NOČNÍ MŮRA NT
Příklad jídelníčku Veronika, 11 let Výška: 157 cm Váha: 77 kg BMI: 31,64 Zdroj: Poradna PCVD, 2010
7
Nejčastější chyby ve stravování školáků
NEPRAVIDELNOST VE STRAVOVÁNÍ Vynechávání některých jídel dne (např. snídaně) Přejídání se ve večerních hodinách VÝBĚR POTRAVIN Sladkosti, slazené nápoje Slané pochutiny (např. brambůrky) Fast-food, smažené pokrmy Uzenářské výrobky „Hotovky“ a polotovary Dosolování hotových pokrmů Vytěsňování některých druhů potravin (např. luštěniny, ryby, O+Z) Jednostrannost jídelníčku (např. pečivo 5x denně) NEPOMĚR: PŘÍJEM vs. VÝDEJ ENERGIE
8
HLAVNÍ ZÁSAHY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ 1. Pravidelnost
5 - 6 jídel denně (rozmezí cca 2,5 - 3 hodiny) Rovnoměrné rozložení příjmu energie Průběžné zpracovávání potravy Není potřeba energii ukládat do zásoby – prevence nadváhy Předchází přejídání ve večerních hodinách v 1. polovině dne – cca 60% celkového denního příjmu energie (včetně oběda)
9
HLAVNÍ ZÁSAHY SPRÁVNÉHO STRAVOVÁNÍ 2. Pestrost a vyváženost
Energetická potřeba dětí se mění podle věku, zdravotního stavu, tělesné aktivity, aj. Důležité je sledovat: podíl živin (B, T, S), vitamínů, ML, vlákniny, tekutin Bílkoviny 15 % maso, mléko, ml. výrobky, luštěniny Tuky 30 % rostlinné oleje, margaríny Sacharidy 55 % celozrnné pečivo, obiloviny zelenina, ovoce
10
Škola hrou Hlavním cílem edukačního programu SAPERE je hravou formou dětem přiblížit zásady zdravé výživy a zdravého životního stylu vůbec. OSVD spolupracovalo v rámci tohoto programu na přípravě otázek pro děti mladší věkové kategorie. 5 tematických okruhů 250 otázek u každé otázky výběr ze 4 odpovědí Důraz byl kladen na přátelský, věku dětí přiměřený jazyk otázek a atraktivní formulace odpovědí tak, aby děti snáz udržely pozornost i přes poměrně značný rozsah testu.
11
PORADENSKÉ CENTRUM VÝŽIVA DĚTÍ 800 230 000 WWW.VYZIVADETI.CZ
12
Děkuji Vám za pozornost!
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.