Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_07_EKO_366_Jan Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Lenka Janovská VY_32_INOVACE_07_EKO_366_Jan

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví PředmětEkonomika Ročník3. Název tematické oblasti (sady) Zásobovací, výrobní a odbytová činnost v gastronomických zařízeních z ekonomického pohledu Název vzdělávacího materiáluCatering Anotace Prezentace pojednává o cateringu, který je stále se rozvíjejícím produktem při poskytování stravovacích služeb a služeb se stravováním spojených. Prezentace ukazuje příklady toho, co cateringová činnost zahrnuje. V prezentaci je kladen důraz i na ekonomický pohled při poskytování cateringových služeb na gastronomickém trhu. Zhotoveno, (datum/období)Listopad 2013 Ověřeno13. února 2014

3

4 Catering = poskytování stravovacích služeb a služeb se stravováním spojených catering vykonávají specializované cateringové společnosti nebo i jednotlivé restaurační podniky vyžaduje atraktivní gastronomický servis → v budově – in house catering → mimo budovu – outside catering

5 Catering zahrnuje dodávání pokrmů a nápojů pro: závodní jídelny, kantýny nemocnice recepcerauty svatební hostiny coffeebreaky koktejly a další…

6 4 typy cateringu – první typ 1) Dodávání stravování pro společné stravování v závodních jídelnách, kantýnách, nemocnicích obchodními společnostmi pro firmy je snazší stravování zařídit u odborníků, než aby ho zajišťovaly samy – specializované cateringové firmy nabízejí konkrétní podmínky pro dané společné stravování, které budou vyhovovat i zaměstnancům důležitá je rychlá obsluha používají se bezhotovostní platební systémy, nápojové automaty – lidé se obslouží sami nabídka většinou obsahuje polévku a více druhů hlavních pokrmů saláty se obvykle platí zvlášť

7 Systémy ON LINEFREE FLOW COUNTER SERVICE

8 Systémy ON LINE SYSTÉM výdejní samoobslužná linka – čím více pokrmů, tím je linka delší hlavně velké závody úhrada na konci linky – bezhotovostní systémy FREE FLOW lidé se volně pohybují u ostrůvků a pultů, kde si část nabídky nabírá zákazník sám a část obsluha platí se na závěr při opouštění zóny COUNTER SERVICE obsluha zákazníků u prodejního pultu plato, na kterém si zákazník odnáší pokrmy a nápoje po konzumaci odloží celé plato na určené místo

9 4 typy cateringu – druhý typ 2) zajišťování cateringu při různých akcích - výstavy - veletrhy - konference - školení - semináře - přednášky - premiéry, - prezentace apod.

10 ČÍŠE VÍNA Má charakter doplňkového občerstvení, již samotný název naznačuje, že se podává výhradně víno nebo šampaňské, nealko nápoje a popřípadě velmi jednoduché občerstvení jako chuťovky, kanapky, tyčinky, oříšky. Pohoštění servíruje personál přímo z plat a hosté konzumují občerstvení ve stoje. COFEE BREAK Cofee break - neboli kávová pauza. Tato forma občerstvení je podávána o přestávkách při seminářích, školeních, prezentacích či přednáškách. Coffee break mohou být pouze nápoje - většinou nealkoholické a teplé nápoje, případně doplněné drobným studeným občerstvením - ovoce, sladké pečivo, sandwiche

11 3) Party service – rauty, garden party, bankety slavnostní hostiny a akce pro firmy i soukromé osoby na jimi požadovaném místě při velkých akcích zařizuje cateringová společnost: pokrmy, nápoje, personál, návrh jídelního lístku, pozvánky, přípravu a výzdobu místnosti, zábavní produkci, květiny a závěrečný úklid někdy také zajišťuje audiovizuální zařízení, fotografa a kameramana, případně tlumočníka 4 typy cateringu – třetí typ

12 Party service předem je známý charakter akce, počet účastníků i to, kolik je pořadatel ochoten zaplatit za jednoho hosta odhad spotřeby pokrmů a nápojů – nutná kalkulace nákladů

13 4 typy cateringu – čtvrtý typ 4) Výroba a příprava pokrmů v hotelech a restauracích a jejich dodávání do letadel, vlaků, lodí i autobusů

14 Cateringové služby catering obsahuje větší množství činností, než se kterými se setkáváme v restauraci správná příprava a bezproblémová doprava pokrmů obtížnější podmínky při výdeji pokrmů – teplá jídla, studené pokrmy obsluha – velmi záleží na prostředí a charakteru akce (večerní raut při slavnostní události x oslava narozenin na venkovském statku) dodržování hygieny a předpisů – nezávadnost potravin, spolehlivý personál příležitost pro podnikání v gastronomii velká konkurence nejlepší reklama je reference spokojeného hosta

15 Poskytovatel cateringových služeb rozhoduje o: rozsah sortimentu – připravovaná jídla či hotové nakoupené lahůdky výběr dodavatelů skladování potravin – skladovací prostory příprava teplých a studených jídel a cukrářských výrobků chlazení, mražení pokrmů přeprava a výdej na dané akci; požadovaná obsluha výběr a školení personálu plynulý chod akce, případné úpravy i během akce vždy je ale nutná domluva s klientem, který na rozhodující hlas → cateringovému trhu stále dominuje Praha → největší zisky jsou z občerstvení pro velké firemní akce

16 Catering – moderní trendy exotická jídla – pštrosí, žraločí, krokodýlí maso velmi oblíbené je japonské jídlo sushi vystoupení zpěváků a známých osobností, kouzelníků, šermířů tematické akce – havajský večer, thajská kuchyně, americký styl, vánoční večírky kostýmy pro obsluhu – historické, kroje čokoládová fontána zajímavá místa – historické objekty, zahrady, muzea ohňostroj barmanská show

17 Použitá literatura a zdroje: SMETANA, František a KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009. 160 s. ISBN 978- 80-7373-054-3. http://sona-srutkova.webnode.cz/ http://www.intercatering.cz/ http://www.catering.cz/ http://strategie.e15.cz/prilohy/s-gastro/ Zdroj všech obrázků v této prezentaci: Kliparty sady Microsoft Office dostupné pod licencí Microsoft Office. [cit. 2013-12-01]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 (viz http://explore.live.com/microsoft-servi... cz&CTT=114) na WWW:. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google