Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVeronika Říhová
1
Míchané nápoje Míchání nápojů má své kořeny ve starověku. Mísila se vína s různými přísadami, míchaly se šťávy plodů, do nichž se přidávalo koření. Míchané nápoje z lihovin pocházejí pravděpodobně z Ameriky koncem 16. století. Tady též vznikl pro tyto nápoje název COCKTAIL, česky v překladu kohoutí ocas. Původ názvu můžeme hledat v kohoutích zápasech, tehdy v Americe velice oblíbených. Aby kohouti dostali správnou bojovnou náladu, přimíchával se jím do krmení alkohol. Bojovně naladění kohouti pak vysoko a hrdě zdvihali své ocasy. Když si pak "drsní" mužové Ameriky začali míchat nápoje, aby se jako kohouti rozohnili, vžil se pojem cocktail i pro tyto nápoje. Smyslem přípravy míchaných nápojů dnes není podnícení bojové nálady, ale dosažení dokonalé harmonie zrakové, vonné a chuťové, která lidským smyslům přinese co největší požitek. Bc. Daniel Vančura
2
Toho lze docílit mícháním nejen alkoholických nápojů, ale i ovocných šťáv, sirupů, mléka apod. s celou řadou přísad. Variabilita míchaných nápojů umožňuje jejich tvůrci dát do přípravy kus vlastního tvůrčího umu, ovlivnit výslednou chuť nápoje, i když ho připravuje podle známé receptury.
3
Nápoje jsou tekutiny, které pijeme, abychom udrželi nebo doplnili odpovídající stav vody v našem organismu. Lidské tělo vyloučí denně průměrně 2,5-3 litry vody plícemi, potem a zejména ledvinami. Již při poměrně malém úbytku vody z těla vzniká pocit žízně. Ztrátou tekutin doplňujeme jednak potravinami a pokrmy, které vždy obsahují větší či menší množství vody, jednak nápoji. Vycházíme-li z výše uvedené definice nápojů, můžeme říci, že jediným fyziologickým nápojem je voda. Voda také jediným, který skutečně tiší žízeň. Člověk však hledá v nápoji ještě něco víc než pouhý prostředek proti žízni. Právě tak jako v jídle, i v nápoji hledá určitý požitek, zkrášlení a zpříjemnění života. NÁPOJE ROZDĚLUJEME DO PĚTI SKUPIN: pitná voda a minerální vody aromatické a dráždivé odvary (káva, čaj, čokoláda..) ovocné šťávy (čisté ovocné šťávy, obohacené cukrem..) nápoje kvašené (víno, pivo, medovina..) lihoviny (nápoje získané destilací - brendy whisky, gin, vodka atd.) Míchané nápoje s vyšším obsahem alkoholu patří rovněž do této skupiny.
4
Kompoziční možnosti míchání nápojů jsou téměř nevyčerpatelné
Kompoziční možnosti míchání nápojů jsou téměř nevyčerpatelné. Přestože fantazie hraje podstatnou roli, musíme si uvědomit, že jako ve všem, i zde platí určitý pevný řád. Dobře míchaný nápoj má mít tyto znaky. 1. harmonické ladění barev 2. dobře vyváženou chuť 3. má působit osvěživě a povzbudivě Harmonie chuti je závislá na zkušenosti, znalosti technologie a na smyslu pro chuť a vůni. Dnes máme tak bohatý výběr surovn a přísad, že zamýšleného výsledku můžeme velice snadno dosáhnout. Vždy však bychom měli dodržovat správný poměr jednotlivých přísad. Jedině tak bude míchaný nápoj správně chutnat a uchová si svůj charakteristický ráz.
5
Postup při míchání 1. Výběr nápoje
2. Příprava skla V této fázi si vyberte sklenku ve které budete nápoj servírovat. Samozřejmě zkontrolujte také čistotu sklenky. 3. Předchlazení Předchladit si musíte nejen šejkr či míchací sklenici, ale také sklenku, kterou jste si již vybrali a ve které budete nápoj servírovat. Do šejkru či míchací sklenice vložte kostky ledu. Nápojové sklo můžete předchladit dvěma způsoby: sklenici postavte do mrazáku do té doby, než se potáhne tenkou ledovou vrstvou, nebo ji ochlaďte kostkami ledu.
6
4. Dekorace Připravte si dekoraci, kterou zkrášlíte svůj drink
4. Dekorace Připravte si dekoraci, kterou zkrášlíte svůj drink. Při zdobení nápojů nechte plně rozvinout svoji fantazii a kreativitu. Existuje jen málo nápojů, u nichž je ozdoba zbytečná. Existují však také nápoje, u kterých je již určitá dekorace pevně daná (např. oliva u Martiny Dry atd.). U exotických a tropických nápojů, především u "fancy drinků" se žádné meze při zdobení nekladou. 5. Zcezení Led, který byl vložen na předchlazení do šejkru či do míchací sklenice postupně taje. Proto je potřeba pomocí straineru z náčiní, které budeme používat scedit přebytečnou vodu, která vzniká z tajícího ledu. Než budete dále pokračovat, tak šejkr či míchací sklenici nejprve zbavte přebytečné vody. Totéž platí i u předchlazeného skla. (pokud jste jej předchlazovali druhým způsobem, tedy kostkami ledu, je nutno sklenku také zbavit pomocí straineru přebytečné vody z tajícího ledu.)
7
6. Dávkování surovin dle receptury Dodržujte předepsané množství udávané v receptu. Obzvláště to platí u hořkých surovin a sirupů. I nepatrné zvýšení jejich obsahu může zcela pozměnit chuť výsledného nápoje. 7. Míchání - míchací sklenice, šejkr, mixér, servírovací sklenka "stright way" 8. Dávkování nápoje do nápojového skla 9. Ozdobení nápoje Dekoraci máte již předpřipravenou, takže nyní stačí nápoj pouze ozdobit. 10. Servírování nápoje
8
Nápojové sklo Koktejlová sklenka
"Koktejlka" má kalichovitý tvar - šikmé stěny kalíšku. Měla by mít dostatečně dlouho nohu. (ta zaručuje, že ruka by měla mít dostatek prostoru, aby se nedotýkala sklenky v místě, kde je nápoj). Velká koktejlka je vhodná na krémy, klasické koktejly a nápoje se šumivým vínem. Malá koktejlka se používá na suché aperitivy a koktejly a vysokoprocentní digestiva. Tumbler "Tumbler" je úzká sklenice bez nožky s velmi silným dnem. Existuje několik různých velikostí. Malé tumblery jsou o obsahu cca 16 cl a používají se například na "sours", "studené toddies", ovocné a zeleninové šťávy. Středně velké tumblery mají obsah 20 cl a podávají se v nich například "egg-nogy" a "fizzy" a koktejly rodiny Collins. Velké tumblery se odborně nazývají highball glass. Jejich obsah je cl. Používají se pro servis tzv. long drinků (dlouhých nápojů). Například "highbally", saury, coolery, limonády atd.
9
Old fashioned sklenka "Old fashioned" tento typ sklenice je vlastně nižší a širší tumbler. Tyto sklenky jsou vhodné pro servírování lihovin s ledem, krátké nápoje podávané jako "on the rocks" což znamená čisté s kostkami ledu. Sklenka pro přípravu exotický drinků Piňa - tato sklenka je vhodná např. na různé colady. Zombie - squall - tento druh sklenek se nejčastěji používá při přípravě exotický, tropických drinků. Sklenka na punče a bowli Sklenky na bowle jsou nízké, v horní části hodně otevřené. Mají ouško.
10
Dělení míšených nápojů
Dělení nápojů podle obsahu alkoholu - alkoholické - nealkoholické (soft drinks) Dělení nápojů podle pozice vůči menu - před jídlem (before dinner drinks a pre dinner drinks) *aperitivy - po jídle (after dinner drinks) *digestivy Dělení nápojů podle porce - krátké (short drinks) - obsah 10 cl - střední (medium drinks) - obsah do 20 cl - dlouhé (long drinks) - obsah cl Dělení nápojů podle obsahu cukru - suché (dry) - polosuché (medium dry) - sladké (sweet) Dělení nápojů podle teploty - studené - teplé (hot drinks)
11
3x klasika a rum, který není rumem
Pod pojmem rum se většině vybaví tzv. tuzemský rum, čili alternativa za tradiční rum získávaný z vybrané rumové třtiny. Náš tuzemský rum sice nese na etiketě obrázek plachetnice evokující vzdálený Karibik jako oblast, ze které se rum do Evropy začal dovážet, ale jinak s rumem nemá nic společného. Vyrábí se z brambor a koncem devatenáctého století byl náhražkou za nedostupný a drahý „rum z Karibiku“. Po vstupu ČR do EU se také z názvu „tuzemský rum“ muselo vypustit ono slovo „rum“, neboť bylo zavádějící. Mezi neznámější a populární značky rumu patří jistě kubánský Havana Club. Tento rum se těší oblibě také u barmanů pro svou vysokou kvalitu. Zraje v dubových sudech minimálně 18 měsíců. Nejstarší a již skutečně tmavé rumy pak zrají až sedm let. Do koktejlů se dává nejčastěji rum bílý, tedy zhruba jeden a půl roku starý.
12
Pina colada 6cl Havana Club 2cl kokosového sirupu 4cl smetany 10cl ananasového džusu Cuba libre! 4cl Havana Club bílí nebo tříletý rum nazlátlé barvy Havana Club Anejo Especial 15 cl coly a zástřik limetovým sirupem Daiquri (budeme potřebovat shaker) 5cl Havana Club 2cl limetové šťávy 1cl cukrového sirupu
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.