Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
2
Úkol č. 1: Redukční vlastnosti sacharidů Chemikálie: 3 % roztoky glukosy, fruktosy, sacharosy, maltosy, laktosy Fehlingovo činidlo Tollensovo činidlo Pomůcky: velká kádinka, kalibrované zkumavky, trojnožka, síťka, pipeta, zkumavky Provedení: 1) do 5 očíslovaných zkumavek s roztoky sacharidů (2 ml) přidat Fehlingovo činidlo (3 ml) a zahřívat ve vodní lázni 2) totéž zopakovat s Tollensovým činidlem 3) pozorované změny zaznamenat do tabulky
3
Tabulka výsledků Činidlo Glc Fru Sach Mal Lak Fehlingovo Tollensovo
4
Chemismus:
5
Závěr: 1. Proč jsou reakce Glc, Fru, sacharosy, maltosy, laktosy s Fehlingovým a Tollensovým činidlem rozdílné 2. Jakou funkční skupinu mají redukující cukry 3. Zakreslete vzorce glukosy, fruktosy, sacharosy, maltosy, laktosy
6
Úkol č. 2: Příprava škrobového mazu a důkaz škrobu Chemikálie: škrob
Úkol č. 2: Příprava škrobového mazu a důkaz škrobu Chemikálie: škrob roztok jodu Fehlingovo činidlo, k. kyselina sírová Pomůcky: kádinky zkumavky Provedení: 1) Do zkumavky dáme 0,5 g škrobu, přilijeme 4 ml vody. Směs protřepeme a vzniklé škrobové mléko vlijeme do 50 ml vroucí vody za stálého míchání. Získáme škrobový maz ) Část škrobového mazu ochladíme, přidáme několik kapek roztoku jodu, vznikne modré zbarvení, které po zahřátí zmizí 3) Část škrobového mazu povaříme s Fehlingovým činidlem, k redukci nedojde 4) Část škrob. mazu povaříme s k. H2SO4, konečný produkt hydrolýzy dokážeme Fehlingovým činidlem
7
Chemismus: Závěr: 1. Jakou reakcí provádíme důkaz škrobu
2. Jaký sacharid vznikl úplnou hydrolýzou škrobu 3. Zapište chemismus úplné hydrolýzy
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.