Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 03.01.2013 ročník (obor)
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Pokrmy z ryb Předmět Technologie Anotace: v závodech společného stravování. číslo materiálu III/2-5-6
2
Ryby jsou studenokrevní obratlovci dýchající žábrami.
DEFINICE RYB Ryby jsou studenokrevní obratlovci dýchající žábrami. V mořích světa žije druhů, u nás žije asi 50 druhů. CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM VE VÝŽIVĚ - maso z ryb je biologicky hodnotné - obsahuje bílkoviny, minerální látky (jód), a vitamíny hlavně D - je lehce tavitelné - jemné a křehké - vhodné na různé druhy d...
3
Rozdělení ryb Ryby můžeme rozdělovat podle různých hledisek: podle původu sladkovodní, mořské, tažné podle obsahu tuku netučné (do 3% tuku), tučné ( nad 3% tuku) podle zoologického hlediska - chrupavčité, obratlovité
4
- doplňte názvy ryb a správně přiřaďte
Sladkovodní ryby - doplňte názvy ryb a správně přiřaďte cejn k... pstruh c..... s.... š.... o.... lín tolstolobik
5
Ryby mořské správně přiřaďte makrela jeseter treska obecná sardinky
tuňák sleď
6
doplňtě chybějící názvy ryb
Ryby tažné doplňtě chybějící názvy ryb ú... ř.... ú... elektrický úhoř m..... l.... obecný
7
Rybí pokrmy připravujeme z: - čerstvých ryb - mražených ryb
PŘÍPRAVA POKRMŮ Rybí pokrmy připravujeme z: - čerstvých ryb - mražených ryb - rybích polotovarů - konzervovaných ryb › Zdraví › Jídlo a pití › Aktuality
8
- zmrazené ryby se musí dodávat v dobře zmrazeném stavu
DŮLEŽITÉ zásady - zmrazené ryby se musí dodávat v dobře zmrazeném stavu - maso rozmražených ryb rychle podléhá zkáze, - proto jej musíme rychle zpracovat - v žádém případě se nesmí znovu zmrazovat!
9
Ryby používáme k přípravě: V teplé kuchyni - samostatných pokrmů
Použití ryb v ZSS Ryby používáme k přípravě: V teplé kuchyni - samostatných pokrmů - polévek - teplých předkrmů Ve studené kuchyni - pomazánek - studených předkrmů - obložených mís
10
Poznáte z jakých ryb jsou pokrmy připraveny?
Smažený k... Steak z lososa Tuňák na roštu Pstruh na másle Makrela pečená Žraločí steak Řešení = po odsunutí jednotlivého obrázku.
11
OTÁZKY A ÚKOLY 1. Jaký význam mají ryby ve výživě? 2. Uveďte rozdělení ryb a přiřaďte názvy. 3. Které ryby jsou nejčastěji na jídelním lístku. 4. Z jakých ryb připravujeme rybí pokrmy. Najděte a zapište do sešitu: 2 hotové + 2 minutkové pokrmy ze sladkovodních i mořských ryb u každého pokrmu napište: název ryby, předběžnou a tepelnou úpravu
12
Zdroje http://office.microsoft.com
ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.