Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 05.01.2013 ročník (obor)
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) a ubytovací služby tematická oblast z vepřového masa Předmět Technologie Anotace: a tepelnou úpravu v závodech společného stravování. číslo materiálu III/2-5-10
2
Minutky z vepřového masa
K přípravě minutkových pokrmů z vepřového masa používáme: - maso z vykostěné kýty - upravenou, částečně vykostěnou pečeni (karé) - panenku (medailonky, pokrmy na jehle). Jednotlivé části zakreslete a zapište do obrázku.
3
Předběžná úprava masa Maso při předběžné úpravě připravujeme: - krájením na porce - odblaňováním - naklepáváním - nasekáváním okrajových blan - tvarováním - plněním - marinováním v oleji - solením - kořeněním - obalováním.
4
Základní rozdělení pokrmů z vepřového masa dle způsobů krájení
VEPŘOVÁ KOTLETA (ŽEBÍRKO) je plátek masa s žeberní kostí, odseknutý z částečně vykostěné vepřové pečeně (karé), na porci podáváme 1 kotletu o hmotnosti g VEPŘOVÝ ŘÍZEK je plátek masa krájený z upravených částí vykostěné kýty. Na porci podáváme 1 slabší plátek masa o hmotnosti g.
5
je silnější plátek masa krájený z netučné části kýty
VEPŘOVÝ STEAK je silnější plátek masa krájený z netučné části kýty na porci podáváme 1 silnější plátek masa o hmotnosti 150 g VEPŘOVÉ MEDAILONKY jsou menší oválné plátky masa, krájené z vepřové panenky nebo pečlivě opracovaných částí vykostěné vepřové kýty. na porci podáváme 3-5 plátků o hmotnosti 150 g POKRMY NA JEHLE připravujeme nejčastěji z kýty, vepřové panenky krájené ve formě medailonků, kostek nebo hranolků střídavě napichujeme na kovové jehly s různými surovinami Doplňte suroviny na jehle
6
Plnění minutek z vepřového masa
1.maso podélně nakrojíme 2. náplň vložíme do kapsy 3. otvor kapsy zašijeme nebo spíchneme jehlicí Vlastní zdroje - kresby,fotografie.
7
Minutky z vepřového masa tepelně upravujeme:
Doplňte pracovní postupy u těchto tepelných úprav. Pečením na pánvi Pečením na roštu Pečením na rožni
8
1. Které části vepřového masa jsou vhodné na přípravu minutek.
Otázky a úkoly. 1. Které části vepřového masa jsou vhodné na přípravu minutek. 2. Jaká je předběžná úprava masa. 3. Uveďte základní rozdělení masa podle způsobů krájení a krátce popište. 4. Které tepelné úpravy používáme na přípravu minutek z vepřového masa. 5. Popište plnění minutek z vepřového masa. 6. Jaké minutkové pokrmy z vepřového masa jste již připravovali - popište. 7. Vyhledejte v recepturách nejméně 2 pokrmy z vepřového masa a zapište: - název, předběžnou a tepelnou úpravu
9
Zdroje https://www.google.cz/toprecepty.cz/
ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN Vlastní zdroje - kresby,fotografie.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.