Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
2
Zdravá výživa je součástí zdravého životního
stylu. Potravou je ovlivněna tělesná i duševní zdatnost lidského organismu. Důležitá je také hygiena při přípravě pokrmů. Vhodnou výživou lze posílit obranyschopnost organismu i proti negativním dopadům životního prostředí.
3
Základní pojmy ve stravování
Poživatiny – vše, co slouží k výživě organismu Potraviny – mají výživovou hodnotu (maso,pečivo, zelenina, ovoce). Pochutiny – mají zanedbatelnou výživovou hodnotu, ale za to vynikají výraznou chutí a vůní (koření). Pokrm – kuchyňsky upravená potravina (polévka, salát atd.)
4
Jídlo – vhodná sestava pokrmů podávaná v určitou dobu – většinou to bývá:
snídaně přesnídávka oběd svačina večeře Strava – sestava denních jídel Stravovací režim – množství a skladba přijímané potravy ze den.
5
Jídelníček - plán stravy na určité období
Jídelní lístek – seznam připravených pokrmů, setkáváme se s ním většinou v restauracích. Biopotraviny - produkt ekologického zemědělství, tedy bez použití umělých hnojiv, škodlivých chemických postřiků nebo geneticky modifikovaných organismů (GMO)
6
Anketa 1. Snídáš? Pokud ano, z čeho se skládá tvá snídaně?
2. Jíš ovoce a zeleninu? Kterou máš nejraději? 3. Jíš alespoň 5x denně? 4. Dodržuješ pitný režim? 5. Které nápoje převažují v tvém jídelníčku? 6. Jíš často sladkosti? 7. Piješ energetické nápoje? A proč? 8. Máš rád ryby? 9. Dáváš přednost bílému nebo tmavému pečivu?
7
Praktická příprava pokrmů 1. rybí pomazánka
Ingredience: krabička libovolných sardinek , 1 tavený sýr nebo lučina, 2 vejce, 1 malá cibule, 1 malá majolka (100 g), sůl,pepř, citron Postup Sardinky vyndáme z plechovky do mísy, rozmačkáme je vidličkou. Přidáme natvrdo vařené vejce, lučinu, majolku, na jemno nakrájenou cibulku, osolíme, pokapeme citronovou šťávou. Namažeme na veku či chléb, libovolně ozdobíme.
8
2. Vajíčková pomazánka Ingredience
5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce změklého másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3-5 stroužků česneku, cibule, plnotučná hořčice, pažitky Postup Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a petrželku. Namažeme na veku či chléb, libovolně ozdobíme.
9
3. Šunková pomazánka s křenem
Ingredience: 1 pomazánkové máslo s křenem, kousek másla, 1 lžička citrónové šťávy, 150g šunky, 1 lžička křenu, sůl, pepř Postup: Šunku nahrubo nastrouháme. Pomazánkové máslo a máslo utřeme do pěny, lehce vmícháme strouhaný křen a šunku. Osolíme, opepříme, a zakapeme citrónovou šťávou.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.