Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.10
SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 1.Sada – předmět – Potraviny a výživa Tématická oblast : maso a nápoje z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.10 Drůbež Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce PaV v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí charakteristice drůbeže a pokrmům z drůbeže ve všeobecném rozsahu. Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU.
2
Charakteristika Drůbeží označujeme všechny domácí ptáky, jejichž maso se uplatňuje ve výživě člověka. Je lehce stravitelné, zejména mladé. Vhodné pro dietní stravování. Obsahuje menší množství šlach než výsekové maso.
3
Dělení drůbeže Hrabavá Vodní Z kulinářského hlediska na : Bělomasé
Červenomasé
5
Skladování drůbeže Čerstvá: až sedm dní, při teplotě 1 – 3 °C, vlhkost 70 – 75 % Mražená: při teplotě – 18 °C až – 22 °C Rozmraženou drůbež již nikdy nezmrazujeme.
6
Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy.
Jakost drůbeže a jakostní znaky Je závislá na stáří, krmení, pohlaví. Zařazujeme do dvou jakostních tříd. I . jakostní třída Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná. II. jakostní třída Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy.
7
Tržní druhy Na trh se dodává: - v celku bez drobů nebo s droby
- půlená, čtvrtky - dělená na prsa a stehna - díly na polévku (skelety)
8
Vady drůbeže zapaření hniloba zatuchání plíseň
nádor (nutné vyřazení z přípravy pokrmů)
9
Výrobky z drůbeže Masné výrobky – šunka, salámy, párky, klobásy
Drůbeží konzervy – maso vařené, dušené nebo pečené. Další výrobky – paštiky, pomazánky apod. Foie gras (foja grá) – je mezinárodní výraz pro husí a kachní játra, ze speciálně krmené drůbeže. Nakládáme do portského vína – bělená.
10
Použité zdroje: Učebnice: Technologie v kostce, autor : Libuše Vodochodská a PaedDr. Karel Štěpánek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Učebnice: Potraviny a nápoje v kostce, autor : Ing. Libor Mašek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Internet: Ústavní knihovna SOU Obořiště 1
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.