Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koupelnové relaxační systémy Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koupelnové relaxační systémy Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav."— Transkript prezentace:

1 Koupelnové relaxační systémy Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStředí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 AutorIng. Jaroslav Dufka Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/13 Název DUMKoupelnové relaxační systémy Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP36-52-H/01 Obor vzděláváníInstalatér Vyučovací předmětVodoinstalace Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Přehled koupelnových relaxačních systémů a typy masáží Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Koupelnový relaxační systém, druhy relaxačních systémů, masážní trysky, typy masáží, relaxace Datum3. 5. 2013

3 Koupelnové relaxační systémy Náplň výuky: Účel relaxačních systémů Druhy relaxačních systémů Masážní trysky Typy masáží Relaxace

4 Účel relaxačních systémů Hlavním účelem relaxačních systémů je péče o tělo. Tato péče může zahrnovat několik procedur. Většina relaxačních systémů zahrnuje některý z druhů masáží a možnost odpočinku v poloze sedící nebo ležící. Některé relaxační systémy zahrnují možnost poslechu hudby, dýchání provoněného vzduchu apod. V každém relaxačním systému však musí uživatelé dodržovat určitou maximální dobu pobytu. V některých případech (u nemocných osob) je třeba také dodržovat pokyny lékaře, který doporučuje teplotu vody, dobu pobytu v relaxačním zařízení nebo dýchání určité vůně. Relaxačními systémy jsou různé vany, bazény a sprchové boxy. Jejich vybavení může být velmi odlišné. Podle nároků je také velmi odlišné a někdy náročné zapojení na vodovod a elektrickou energii.

5 Druhy relaxačních systémů Vanové relaxační systémy se rozlišují podle tabulky: Vířivou vanu, bazén SPA i vanu whirpool je možno osadit zařízení a tryskami pro některý z těchto způsobů masáže: hydromasážní – masáž vodou airmasážní – masáž vzduchem hydroairmasážní – masáž vodou i vzduchem druh vanypoužitívypouštěníHlavní účel vířiváv koupelnáchpo každém použitímasáž SPAdoma i venkupo několika měsícíchhydroterapie whirpoolvelké místnostipo několika týdnechodpočinek

6 Masážní trysky Rozlišují se dva druhy masážních trysek: 1.Trysky pro vodu pod tlakem 2.Trysky pro vzduch pod tlakem Umístění trysek je v různých místech. Může to být zespodu i z boku. Některé masážní systémy umožňují nastavení směru trysek přímo ve vaně nebo v masážním sprchovém boxu. Počet trysek se liší podle požadavku na intenzitu masáže a podle velikosti vany. Může to být několik desítek, u největších van i více než 100 trysek. Tlak vody nebo vzduchu vytékající z trysek je možno nastavit stejně jako dobu masáže. Některé vany jsou opatřeny procesorem s pamětí pro možnosti různého nastavení masáží.

7 Typy masáží Typ masážeCharakteristické znaky standardnímění se intenzita masážního proudu vlnovámění se intenzita a periody masážních vln impulznímění se intenzita, periody a pulsy masážních vln ascendentnímění se intenzita a délky působení masážního proudu descendentníascendentní s převahou rozptýlených vodních paprsků Při použití jakékoliv masáže je třeba dodržovat následující zásady: - hydromasáž nemá trvat déle než 20 minut - po každé hydromasáži má následovat „suchý“ odpočinek 20 – 30 minut

8 Relaxace Relaxace je takový stav, kdy se v těle uvolňuje svalové a duševní napětí. Pomocí relaxace lze nabrat nové síly a zregenerovat tělo. Současně se také získá odstup od aktuálních problémů. Při relaxaci se člověk zbavuje se tak fyzické únavy a psychického stresu. Lidé s každodenním fyzickým nebo psychickým vypětím by měli denně relaxovat, neboť tak mohou předcházet mnoha zdravotním potížím a problémům. Pravidelná relaxace je základem nebo nezbytným doplňkem terapie mnoha psychických poruch. Při správně prováděné relaxaci dochází k uvolnění stresu z buněk, které pak mohou přijímat dostatečné množství potřebného kyslíku, vody a jiných důležitých živin, mohou se přirozeně regenerovat. Při dlouhodobém stresu dochází k jakémusi uzavření buněk a následkem toho může dojít k tělesnému poškození. Na prosté uvolňování lze navázat různými cvičeními, což má význam i pro rozvoj a růst osobnosti.

9 Obr. 1: Kruhová vana s masážními tryskami

10 Obr. 2: Obdélníková masážní vana s možností nastavení intenzity a délky masáže

11 Obr. 3: Masážní vana pro 6 osob

12 Obr. 4: Relaxační vana se schůdkami

13 Obr. 5: Trysky v masážní vaně

14 Obr. 6: Malý rodinný masážní bazén

15 Masážní sprchové boxy mají až několik desítek trysek. K nim je třeba přivést hadičkami vodu pod tlakem. K tomu je třeba čerpadlo, filtr a další zařízení. Zadní strana masážního sprchového koutu může vypadat nepřehledně. Obr. 7: Zadní strana relaxační masážní sprchy

16 Obr. 8: Relaxační sprchové boxy mají většinou sedátko

17 Kontrolní otázky: 1.Co je účelem relaxačních systémů? 2.Jak se rozděluji relaxační systémy? 3.Kde a kolik masážních trysek se ve vanách umísťuje? 4.Jaké druhy masážních trysek se používají? 5.Jaké jsou typy masáží 6.Jaké zásady se mají dodržovat při vodních masážích?

18 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní Obr. 7: vlastní Obr. 8: vlastní Obrázky byly získány osobním focením v koupelnových studiích ve Zlíně a na stavební výstavě 25. 4. 2013 v Brně.

19 Seznam použité literatury: [1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN 80-7333-033-4

20 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Koupelnové relaxační systémy Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav."

Podobné prezentace


Reklamy Google