Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Tuky PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
2
Lipidy Jsou přírodní látky, mezi které patří tuky, oleje a vosky
3
Tato reakce se nazývá esterifikace.
Tuky vznikají v živých organismech reakcí glycerolu a mastných karboxylových kyselin. Tato reakce se nazývá esterifikace. glycerol karboxylová kyselina tuk + voda
4
Rozdělení tuků podle původu
Rostlinné - oleje - slunečnicový, olivový, sójový, řepkový, z ořechů, máku Živočišné – máslo, sádlo, lůj, rybí tuk Další tuky - motorový olej -> - mazací olej -> z ropy - vazelina >
5
Rozdělení tuků podle účinků na náš organismus
Škodlivé tuky - nasycené – živočišného původu - obsahují hodně cholesterolu, který ucpává krevní cévy (sádlo) Zdravé tuky – nenasycené – obsahují málo cholesterolu a organismu jsou prospěšné V mořských rybách – tuňák, makrela, losos V rostlinných olejích – lisovaných za studena
6
Význam tuků Chrání organismus před ztrátou tělesného tepla
Chrání vnitřní orgány Jsou zdrojem energie pro organismus Organismy si z nich vytvářejí vlastní tuk, který si ukládají jako zásobní látku Používají se jako mazadla
7
Způsoby získávání tuků
Rostlinné tuky lisováním semen - slunečnicový olej vyluhováním - extrakcí v rozpouštědlech Živočišné tuky vytavováním - škvařením - sádlo stkloukáním mléka - máslo
8
Žluknutí tuků Je přeměna tuků na nepoživatelné toxické
páchnoucí látky . Faktory ovlivňující žluknutí: teplo světlo mikroorganismy
9
Ztužování tuků Pro potravinářské účely se upravují kapalné oleje na pevné tuky = ztužené pokrmové tuky Tomuto procesu se říká ztužování tuků a reaguje při něm vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru. Výhody ztužování: tuky jsou stálejší odolnější proti žluknutí dají se natírat
10
Výroba mýdla Z tuků se vyrábí mýdla při reakci s hydroxidem sodným či draselným tuk hydroxid sodný > glycerol + mýdlo hydroxid draselný Mýdla jsou sodné nebo draselné soli mastných kyselin (palmitové a stearové) a mají schopnost snižovat povrchové napětí kapalin. Tím se umožňuje smáčení nečistoty a její uvolnění do roztoku při praní.
11
Princip praní Tvrdost vody způsobují vápenaté a
hořečnaté ionty. Mýdla s nimi při praní vytvářejí nerozpustné soli, tím se jejich účinnost v tvrdé vodě snižuje. Tyto soli při praní mýdla vytvářejí na prádle šedý povlak.
12
Zdroje
13
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025
Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.