Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 ZDRAVOTNÍ CVIČENÍ V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ OB21-VVP-HUM-TV-HUD-M-SUPL-011

3 S VALOVÉ DYSBALANCE Jde o poruchu svalové souhry vyplývající ze špatné distribuce svalového tonu a jako taková ovlivňuje především držení postiženého segmentu, který je přetahován na stranu hypertonického svalu. Pokud se situace neupraví a odchylka i její příčiny přetrvají, nepoměr mezi jednotlivými svalovými skupinami ( agonisty – antagonisty ) narůstá.

4 S VALOVÉ DYSBALANCE Svalové zkrácení se manifestuje v odchylkách držení postižené oblasti těla a v omezeném rozsahu pohybu na opačnou stranu kloubu. U přemožených svalů je nejnápadnějším příznakem jejich oslabení a u svalů majících v dysbalanci převahu zase jejich zkrácení, hovoříme o svalech oslabených a svalech zkrácených.

5 TESTOVÁNÍ ZKRÁCENÝCH SVALŮ Testování zkrácených a oslabených svalů je důležitou součástí vyšetření hybného systému. Děje se tak na základě jednoduchých testovacích cviků určených pro konkrétní pohybový segment.

6 TESTOVÁNÍ ZKRÁCENÝCH SVALŮ Postup při testování svalů zkrácených : testovací pohyb provádíme zcela uvolněně snažíme se dosáhnout pasivním způsobem krajního rozsahu pohybu v kloubu v krajní poloze testující sleduje dosažený rozsah pohybu v průběhu testování i v konečné poloze testující sleduje, zda se neobjevily některé z kompenzačních hybných mechanismů sval je zkrácen v případě, že cítíme v testovaném svalu tah a současně nesplňujeme požadovaný rozsah pohybu.

7 TESTOVÁNÍ ZKRÁCENÝCH SVALŮ Dodržujeme tyto zásady : pohyb, při kterém testujeme oslabený sval, je prováděn pomalu testovaná osoba provádí pohyb tak, jak je zvyklá při pohybu se nesmí druhá osoba dotýkat testovaného svalu, neboť dotek může značně dráždit testovaný sval a tím významně ovlivnit výsledek testu.

8 SVALOVÉ DYSBALANCE V OBLASTI HLAVY, KRKU A HORNÍ ČÁSTI TRUPU http://bp2.blogger.com/_Dlqy1renSyA/R_vD- CtdaOI/AAAAAAAABLw/v70OB0TzU8k/s1600- h/horn%C3%AD+polovina+tela.jpg http://bp0.blogger.com/_Dlqy1renSyA/R_vD- itdaPI/AAAAAAAABL4/FsiUuXKs9zs/s1600- h/horni+polovina+tela+2.jpg

9 SVALOVÉ DYSBALANCE V OBLASTI PÁNVE A DOLNÍ ČÁSTI TRUPU http://bp0.blogger.com/_Dlqy1renSyA/R_vFoitda QI/AAAAAAAABMA/FkehR6erBEI/s1600- h/vzprimovace.jpg http://bp0.blogger.com/_Dlqy1renSyA/R_vFoitdaR I/AAAAAAAABMI/_gcNogWNOZw/s1600- h/bricho.jpg http://bp1.blogger.com/_Dlqy1renSyA/R_vFoytda SI/AAAAAAAABMQ/MHI86iY0OHU/s1600- h/spodni+cast.jpg

10 SVALOVÉ DYSBALANCE V OBLASTI DOLNÍCH KONČETIN http://bp3.blogger.com/_Dlqy1renSyA/R_vGiStda TI/AAAAAAAABMY/oAD-Y3uG_nc/s1600- h/primy+sval.jpg http://bp3.blogger.com/_Dlqy1renSyA/R_vJYStda ZI/AAAAAAAABNI/EhXo7kdOeTI/s1600- h/lytka.jpg


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google