Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Struktura sacharidů - testík na procvičení –
Vladimíra Kvasnicová
2
Mezi monosacharidy patří
ribóza laktóza manóza amylóza
3
Mezi monosacharidy patří
ribóza laktóza disacharid (galaktóza + glukóza) manóza amylóza polysacharid (nevětvený glukan = polymer glukózy nacházející se ve škrobu)
4
Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
ŠKROB (Glc)n amylóza (maltóza)n amylopektin (1→4) glykosidové vazby (1→4) glykosidové vazby (1→6) glykosidové vazby Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
5
O struktuře sacharidů platí:
ribóza je ketopentóza fruktóza je ketohexóza galaktóza je aldohexóza glyceraldehyd je aldotrióza
6
O struktuře sacharidů platí:
ribóza je ketopentóza ribóza je aldopentóza fruktóza je ketohexóza galaktóza je aldohexóza glyceraldehyd je aldotrióza
7
Fyziologicky významné monosacharidy
ALDÓZY Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
8
Fyziologicky významné monosacharidy
KETÓZY Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
9
Uvedené dvojice patří mezi izomery
glyceraldehyd a dihydroxyaceton fruktóza a glukóza glukóza a manóza ribóza a ribulóza
10
Uvedené dvojice patří mezi izomery
glyceraldehyd a dihydroxyaceton aldóza / ketóza fruktóza a glukóza ketóza / aldóza glukóza a manóza epimery ribóza a ribulóza aldóza / ketóza
11
Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
epimery = izomery cukrů lišící se polohou pouze jedné –OH skupiny Man = 2-epimer Glc Gal = 4-epimer Glc Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
12
Rozhodněte se o pravdivosti tvrzení
D-glukóza a L-glukóza jsou enantiomery -D-glukóza a -D-glukóza jsou anomery D-glukóza a D-galaktóza jsou epimery D-glukóza a D-fruktóza jsou izomery
13
Rozhodněte se o pravdivosti tvrzení
D-glukóza a L-glukóza jsou enantiomery -D-glukóza a -D-glukóza jsou anomery D-glukóza a D-galaktóza jsou epimery D-glukóza a D-fruktóza jsou izomery - liší se jen funkční skupinou: aldóza / ketóza
14
významné jsou D-monosacharidy
zrcadlo D- a L- izomery = zrcadlové obrazy (enantiomery) významné jsou D-monosacharidy Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
15
(optická otáčivost anomerů se liší) -D-Glc
a anomery pouze cyklické formy -/-OH = anomerní (poloacetalová) hydroxylová skupina při rozpouštění cukru ve vodě se ustanovuje rovnováha mezi anomery = mutarotace (optická otáčivost anomerů se liší) -D-Glc -D-Glc Obrázek převzat z (říjen 2007)
16
glyceraldehyd / dihydroxyaceton ribóza / ribulóza glukóza /fruktóza
aldo-/keto- izomery aldóza / ketóza glyceraldehyd / dihydroxyaceton ribóza / ribulóza glukóza /fruktóza Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
17
Optické izomery se označují jako enantiomery
obsahují alespoň jeden chirální uhlík jsou barevné látky stáčí rovinu lineárně polarizovaného světla: D-izomer je vždy pravotočivý, L-izomer je vždy levotočivý
18
Optické izomery se označují jako enantiomery
obsahují alespoň jeden chirální uhlík jsou barevné látky nejsou (s barevností nesouvisí) stáčí rovinu lineárně polarizovaného světla: D-izomer je vždy pravotočivý, L-izomer je vždy levotočivý směr rotace nesouvisí s označením D- / L-
19
Sacharidy jsou polární sloučeniny vždy rozpustné ve vodě
vždy sladké chuti ve vodě disociovány v ionty
20
Sacharidy jsou polární sloučeniny
vždy rozpustné ve vodě např. celulóza není vždy sladké chuti např. polysacharidy nejsou ve vodě disociovány v ionty nejsou (jde o látky neutrální)
21
Glukóza je nejsladší přirozený monosacharid
se vyskytuje převážně jako glukofuranóza je monomerem škrobu se ve vodném roztoku vyskytuje pouze jako -D-glukóza
22
Glukóza je nejsladší přirozený monosacharid tím je fruktóza
se vyskytuje převážně jako glukofuranóza je monomerem škrobu škrob je polymer glukózy (glukan) se ve vodném roztoku vyskytuje pouze jako -D-glukóza ve vodném roztoku se ustavuje rovnováha převážně mezi –D-glukopyranózou a –D- glukopyranózou (příčina tzv. mutarotace), nicméně jsou přítomny i další minoritní struktury: furanózové cykly i lineární forma
23
furanózy: fruktóza ribóza
pyranózy a furanózy pyranózy: aldohexózy furanózy: fruktóza ribóza převažuje glukopyranóza Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
24
Laktóza je epimer glukózy se vyskytuje v mléce obsahuje galaktózu
obsahuje N-glykosidovou vazbu
25
Laktóza je epimer glukózy nejde o izomery - je to disacharid
se vyskytuje v mléce obsahuje galaktózu a glukózu (Gal a Glc jsou epimery) obsahuje N-glykosidovou vazbu oligo- a polysacharidy obsahují O-glykosidovou vazbu – monosacharidy jsou k sobě vázány přes kyslík (O)
26
volný anomerní (= poloacetalový) hydroxyl redukční účinky
Sacharóza -Glc(1→4)Gal -Gal(1→4)Glc -Glc(1→2)- Fru Obrázek převzat z knihy: J.Koolman, K.H.Röhm / Color Atlas of Biochemistry, 2nd edition, Thieme 2005
27
Sacharid je redukující, pokud obsahuje volnou poloacetalovou hydroxylovou skupinu může být redukován na cukerný alkohol se může vázat na protein O-glykosidovou vazbou vytváří pouze větvené polymery
28
Sacharid je redukující, pokud obsahuje volnou poloacetalovou hydroxylovou skupinu může být redukován na cukerný alkohol se může vázat na protein O-glykosidovou vazbou přes serin nebo threonin vytváří pouze větvené polymery např. amylóza ve škrobu nebo celulóza jsou lineární, tj. nevětvené
29
CELULÓZA -Glc(1→4)Glc Obrázky převzaty z (říjen 2007)
30
Glykogen má podobnou strukturu jako amylopektin je polymer glukózy
obsahuje pouze -(1,4)-O-glykosidové vazby obsahuje ve své molekule pouze jeden tzv. redukující konec
31
Glykogen má podobnou strukturu jako amylopektin
je polymer glukózy větvený podobně jako amylopektin škrobu obsahuje pouze -(1,4)-O-glykosidové vazby větvení je dáno přítomností -(1,6)-O-glykosidových vazeb obsahuje ve své molekule pouze jeden tzv. redukující konec všechny ostatní konce (větviček) jsou neredukující, neboť anomerní hydroxylová skupina koncových glukóz je vázána v O-glykosidové vazbě
32
GLYKOGEN (Glc)n neredukující konec redukující konec OH
Obrázek převzat z (říjen 2007)
33
K derivátům sacharidů patří
sorbitol – vzniká redukcí glukózy uronové kyseliny – vznikají oxidací aldehydové skupiny aldóz fosforečné estery aminocukry – vyskytují se v glykoproteinech
34
K derivátům sacharidů patří
sorbitol – vzniká redukcí glukózy uronové kyseliny – vznikají oxidací aldehydové skupiny aldóz vznikají ox. prim. alkohol. sk. fosforečné estery aminocukry – vyskytují se v glykoproteinech a proteoglykanech
35
oxidací monosacharidů vznikají kyseliny
aldarové (glukarová) na C1 i C6 = dikarboxylové aldonové (glukonová) na C1 alduronové (glukuronová) na C6
36
Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
redukcí sekundární –OH skupiny vznikají deoxycukry 2-deoxy-D-ribóza náhradou –OH skupiny aminoskupinou vznikají aminocukry D-glukózamin Obrázky převzaty z učebnice Harper´s Biochemistry
37
esterifikací vznikají estery
s H3PO4 (meziprodukty metabolismu) s H2SO4 (součást proteoglykanů) Obrázek převzat z knihy: J.Koolman, K.H.Röhm / Color Atlas of Biochemistry, 2nd edition, Thieme 2005
38
Uronové kyseliny obsahují karboxylovou skupinu
jsou součástí proteoglykanů jsou součástí glykosaminoglykanů mají hydrofóbní charakter
39
Uronové kyseliny obsahují karboxylovou skupinu
jsou součástí proteoglykanů jsou součástí glykosaminoglykanů mají hydrofóbní charakter naopak: jsou to polární molekuly obsažené v glykosaminoglykanech (polysacharidech proteoglykanů) – váží na sebe vodu a ionty v extracelulární matrix
40
Glykosaminoglykany patří mezi polysacharidy obsahují aminocukry
mají větvenou molekulu se vyskytují v pojivu
41
Glykosaminoglykany patří mezi polysacharidy
obsahují aminocukry a uronové kyseliny mají větvenou molekulu jsou lineární se vyskytují v pojivu jako součást proteoglykanů
42
+ glykosaminoglykany (GAG)
PROTEOGLYKANY osový protein + glykosaminoglykany (GAG) (aminocukr-uronová kys.)n Obrázek převzat z (říjen 2007)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.