Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_10_GAS_595_Mel
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_595_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
2
Vzdělávací obor, pro který je
materiál určen Hotelnictví Předmět Technika obsluhy a služeb Ročník První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Alternativní metody přípravy kávy – základní informace Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit alternativní metody přípravy kávy a jejich využití v praxi. Výuku je vhodné doplnit praktickými ukázkami. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Zhotoveno, (datum/období) 26. září 2013 Ověřeno 25. října 2013
3
Alternativní metody přípravy kávy
4
Klíčové pojmy French press Vacum pot Aeropress Džezva Moka konvička
Chemex
5
ZÁKLADNÍ MYŠLENKY každá metoda přípravy kávy má vliv na konečnou chuť
nový směr vnímání kávy kvalita kávy a zpracování kávy kulinární zážitek odlišnost přípravy
6
FRENCH PRESS Základní princip: Káva má plnější tělo a silnější chuť.
první verze FP je z roku 1806 a autorem je Benjamin Thompson Základní princip: mechanické oddělení vzniklého sedimentu od nápoje. Káva má plnější tělo a silnější chuť.
7
FRENCH PRESS Ingredience:
teplá voda (92-96 °C; 0,5l na 30 g namleté kávy) namletá káva (hrubší namletí) doba extrakce (4 minuty) Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s. 65. ISSN
8
VACUM POT první prototypy vznikly v Berlíně, koncem 17. stol.
káva je výrazně silná vakuový kávovar se skládá z: dvě skleněné nádoby trubice filtr Vakuový kávovár Cona z počátku 20. století, používaný v pražské kavárně Al Cafetero Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2009, roč. 2009, s. 52. ISSN
9
VACUM POT Postup přípravy kávy:
Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., , roč. 2008, s. 66. ISSN Ray Sato; Vacum pot; CC-BY-SA 3.0,2.5,2.0,1.0. [ ]
10
AEROPRESS Součásti: Výhody Postup přípravy kávy:
plastový válec, píst, sítko, papírový filtr Výhody příprava 1-2 min. nízké procento kofeinu malé množství hořkých látek káva je čistá a bez jakékoli prašnosti Postup přípravy kávy: nejprve papírový filtr promyjeme vodou a vložíme ho do sítka a tím se uzamkne na konec plastového válce, který se umístí na šálek; do válce se nasype jemně umletá káva a voda o teplotě 95 °C, promíchá se ihned se nasadí píst a lehkým tlakem se extrahuje výsledný nápoj.
11
AEROPRESS Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2011, roč. 2011, s. 56. ISSN
12
TURECKÁ DŽEZVA Tradiční je způsob přípravy kávy
„turecká káva“ (Turecko, Balkán, část Ruska) Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s. 67. ISSN
13
TURECKÁ DŽEZVA Příprava:
Do džezvy nasypeme jemně mletou kávu, kterou smícháme se studenou vodou. Přivedeme k varu. Na povrchu se vytvoří pěna, která vám začne pomalu kypět (jakmile káva vzkypí až k okraji konvičky, odstavte ji od zdroje tepla, počkejte až se káva usadí a poté znovu dejte na zdroj tepla a nechte vzkypět). Pěnu lze odebírat do nahřátých šálků Vychytávky: karamelizace cukru kardamon
14
MOKA KONVIČKA Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s. 67. ISSN
15
MOKA KONVIČKA Jednoduchý systém přípravy kávy
Sam Fentress; Moka.steam; [ ]
16
CHEMEX Méně známý způsob přípravy, ale odborníky ceněn pro schopnost připravit extrémně čistý a komplexní šálek. Chemex pochází z roku 1940, autorem je dr. Peter Schumbohm. Ingredience: teplá voda (92-96 °C; 0,5l na 30 g namleté kávy) namletá káva (hrubší namletí) papírový filtr doba extrakce (4 minuty)
17
Použitá literatura: Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, s ISSN Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2011, roč. 2011, s. 56. ISSN Použité zdroje: [ ] [ ] [ ] Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.