Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 30.1 Tuky V Guinessově knize rekordů se uvádí, že „nejtlustší“ člověk žijící na Zemi měl hmotnost 485 kg. Nadměrné ukládání tuků se nazývá obezita. Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina. Autor: Mgr. Petra Křivánková
2
30.2 Co již víme? C15H31COOH C17H35COOH C17H33COOH
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.2 Co již víme? Jaký je vzorec kyseliny palmitové, stearové a olejové? Mnoho civilizačních chorob dnešní doby, jako je obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak aj., je způsobeno nadměrnou konzumací potravin obsahujících tuky. C15H31COOH C17H35COOH C17H33COOH Jaký je vzorec glycerolu? CH2OH – CHOH – CH2OH
3
30.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? TUKY glycerol + karboxylové kyseliny → tuk + voda Obsah tuků v potravinách estery vyšších mastných kyselin a glycerolu zdrojem – rostliny i živočichové Potrava 100g Tuk (g) mrkev syrová 0,2 olej řepkový 92 máslo se zákys. 75 maso hovězí 15,3 čokoláda ml. 32,1 vejce 11,0 jahody 0,4 kapalné (oleje) – obsahují nesycené kyseliny pevné (sádlo, máslo) – obsahují nasycené kyseliny důležitá složka potravy ( % denní dávky živin) usnadňují vstřebávání vitaminů, chrání před ztrátou tělesné teploty, podílejí se na tvorbě hormonů
4
30.4 Co si řekneme nového? Mýdla Ztužování tuků Žluknutí tuků Vosky
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.4 Co si řekneme nového? Mýdla Ztužování tuků směs nejčastěji sodných solí vyšších mastných kyselin a dalších přísad ve vodě rozpustné tradiční čisticí a prací prostředky kapalné tuky se mění na tuhé za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru reaguje vodík s olejem Žluknutí tuků Vosky působením mikroorganismů a vzdušného kyslíku v tucích s nenasycenými kyselinami vznikají páchnoucí produkty, např. kyselina máselná estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů na povrchu rostlin – kutikula – chrání před vysycháním, choroboplodnými zárodky včelí vosk – ukládání medu, pylu, vývoj včelích plodů
5
Rozděl tuky podle původu.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.5 Procvičení a příklady Rozděl tuky podle původu. rostlinný původ živočišný původ
6
V čem spočívá čisticí účinek mýdla?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.6 Něco navíc pro šikovné V čem spočívá čisticí účinek mýdla? TENZIDY jejich schopnost snižovat povrchové napětí kapalin, hlavně vody snížení napětí – snadnější smáčení povrchu nečistot – uvolnění do roztoku látky, které mají schopnost snižovat povrchové napětí látek látky, jejichž molekuly mají nepolární hydrofobní část, odpuzuje vodu), a polární (hydrofilní část, molekuly vody přitahuje) DETERGENTY hlavní složky výrobků s čisticím a pracím účinkem
7
30.7 CLIL LIPID Surfactant WAX FAT OIL Plant waxes Soap Animal waxes
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry 30.7 CLIL LIPID Surfactant WAX FAT OIL Plant waxes Soap Animal waxes
8
30.8 Test znalostí Z čeho vznikají tuky? a/ z hydroxidů a kyselin
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 30.8 Test znalostí Z čeho vznikají tuky? a/ z hydroxidů a kyselin b/ z kyselin a glycerolu c/ z hydroxidů a alkoholu d/ z glycerolu a alkoholu 3. Tuky se rozkládají za vzniku mýdla působením? a/ vodíku b/ sodíku c/ hydroxidu sodného d/ kyseliny draselné 2. Jaká látka se uvolňuje při žluknutí tuků? a/ kyselina hlinitá b/ kyselina máselná c/ kyselina mravenčí d/ kyselina citronová Co je ztužování tuků? a/ změna skupenství s → l b/ změna skupenství g → l c/ změna skupenství l → s d/ změna skupenství g → s Správné odpovědi: b c Test na známku
9
30.9 Použité zdroje a citace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.9 Použité zdroje a citace (slide 1) (slide 2) (slide 5) (slide 5) (slide 5) (slide 5) (slide 4) (slide 6) (slide 7) Obrázky z databáze klipart
10
30.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Tuky, ztužování tuků, oleje, mýdla, tenzidy Anotace Prezentace popisující tuky, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.