Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Forfaitové zájezdy – chronologická příprava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Forfaitové zájezdy – chronologická příprava"— Transkript prezentace:

1 Forfaitové zájezdy – chronologická příprava
Střední odborná škola Otrokovice Forfaitové zájezdy – chronologická příprava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Kraváčková Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Mgr. Markéta Kraváčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Px/3-EK-3/19 Název DUM Forfaitové zájezdy – chronologická příprava Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Praxe Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: Chronologická příprava zájezdu Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Chronologie, itinerář, program zájezdu, pracovní deník Datum

3 Forfaitové zájezdy – chronologická příprava
Náplň výuky Chronologická příprava Pracovní deník Informace v deníku Itinerář Program itineráře Příklad itineráře

4 Chronologická příprava
Jedná se o zpracování přesného časového plánu zájezdu Chronologie – věda o určování času a způsobu měření Výsledkem je sestavení harmonogramu zájezdu neboli itineráře a pracovního deníku průvodce. (z latinského iter = cesta) Průvodce při sestavování využívá poznatků z ostatní části příprava zejména topografické a psychologické.

5 Pracovní deník Je zároveň kalendářem průvodce.
Popis jednotlivých dnů průvodce, resp. co na ně připadá Nejlepší je forma diáře. Část informací si průvodce může zjistit v časovém předstihu, před konáním akce (kulturní deníky, net, noviny, TV, rozhlas, ročenky, prospekty…), část informací po převzetí dokladů v CK (narozeniny, jmeniny účastníků) a některé informace doplňuje v průběhu cesty (počasí).

6 Informace v deníku: Datum a den v týdnu (v zahraničním CR též letopočet a datum navštívené zemi, např. dle muslimského kalendáře) Státní svátek, významný den, den pracovního klidu (v ČR i v navštívené zemi) Významná výročí v ČR, v navštíveném státě, mezinárodní výročí Předpokládané počasí (doporučení oblečení) Jevy a úkazy v přírodě a na obloze Lidové výroční zvyky a slavnosti Výstavy, kulturní představení, sportovní akce, mimořádné akce (ohňostroj, festival…) Narozeniny, jmeniny účastníků

7 Itinerář Je časovým harmonogramem a obsahuje: Kilometráž
Časy příjezdů a odjezdů (plánované a skutečné) Název navštívených míst Údaje z informačního minima a excerpčních lístků (historické pamětihodnosti, současné pozoruhodnosti…) Souvislosti a vztahy ze zemí návštěvníka Zábavní akce Volný program Stravování, odpočinek, WC

8 Program zájezdu: Závazný – musí se dodržet, je v ceně, průvodce je se skupinou Fakultativní – doporučený, absolvují ho část účastníci podle zájmu, není v ceně, možnost využití místních průvodců Volný – individuální program účastníků (nákupy, oběd…) Náhradní – místo závazného programu v případě špatného počasí, opravy památky, náhlé nemoci průvodce… píše se do itineráře pod tabulku! Programy je dobré v itineráři barevně odlišit.

9 Příklad jednoduchého itineráře
Jednodenní školní autokarový zájezd, , ZŠ Trávníky Otrokovice, 40 žáků + 2 učitelé Náhradní program: za špatného počasí v Hradci nad Moravicí místo prohlídky zámeckého parku prohlídka Hubertovi světnice a kaple. Km 98 53 102 ∑ km    151 253 Místo Otrokovice – České dráhy Kopřivnice Hradec nad Moravicí Silnice Číslo -- 55,47 58,57 47,55 Plánovaný Příjezd 08:30 10:25 12:25 17:20 Odjezd 08:45 11:30 15:30 Skutečný bus CBH 5678 Renault, řidič: V. Nosek poznámky k lokalitám odjezd (tchm. 102 635) prohlídka Technického muzea Tatra Kopřivnice prohlídka zámku, zámecký park, oběd příjezd (tchm. 102 888)

10 Kontrolní otázky: Vypracujete itinerář na jeden den autokarového školního zájezdu po České republice. Vyhledej přehled významných akcí, které se budou konat příští měsíc v okolí bydliště a školy. Jaké údaje obsahuje pracovní deník? Charakterizuj itinerář.

11 Seznam obrázků:

12 Seznam použité literatury:
[1] Ing. Miroslav Čertík, CSc. a kolektiv autorů. Cestovní ruch, vývoj, organizace a řízení, Nakladatelství OFF, Praha, 2001, ISBN [2] Ing. Daniela Drobná, Ing. Eva Morávková. Cestovní ruch pro střední školy a pro veřejnost, Nakladatelství Fortuna, Praha, 2004, ISBN


Stáhnout ppt "Forfaitové zájezdy – chronologická příprava"

Podobné prezentace


Reklamy Google