Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD:. ÚVOD: Kamencové jezero leží v blízkosti centra Chomutova a patří plošně k největším jezerům v České republice. Jako přírodní útvar je naprosto.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD:. ÚVOD: Kamencové jezero leží v blízkosti centra Chomutova a patří plošně k největším jezerům v České republice. Jako přírodní útvar je naprosto."— Transkript prezentace:

1

2 ÚVOD:

3 Kamencové jezero leží v blízkosti centra Chomutova a patří plošně k největším jezerům v České republice. Jako přírodní útvar je naprosto jedinečné a ve světovém měřítku ojedinělé s ohledem na chemické složení vody, kde je výraznou složkou kamenec.  Již ve středověku zde existovalo malé jezero tzv. Mrtvý rybník, poblíž kterého byla několik staletí těžena zdejší hornina zvaná kamenec. První dějinný odkaz o existenci jezera se datuje k roku 1466 formou záznamu v pozemkové knize. Od založení kamencového dolu v roce 1558 je "mrtvý rybník" zmiňován častěji. Poté co se tady začal těžit kamenec se stala znatelnou překážkou voda, která prosakovala do půdy v okolí příkopů a ty se roku 1812 propadly. Nevydržely tíhu nasáklé zeminy a tak došlo k zaplavení dolu. Od té doby nebyla těžba nikdy opět obnovena.  V roce 1894 byly v blízkosti jezera vystavěny Kamencové lázně, které využívaly pramen obsahujícího kamenec a jiné nerosty. Léčily se tady katary horních cest dýchacích, ženské nemoci, dnu, aenemii, revmatismus a nemoci ledvin. Lidé sem jezdili z celého světa, aby si zde pomohli od svých onemocnění.  Dnešní jezero je několikanásobně rozlehlejší než to původní. Je široké 240 m, dlouhé 676 m, hloubka až 3,4 m a je obklopeno travnatými stráněmi i písčitými plážemi, množstvím stromů. Jeho věhlas spočívá v chemickém složení vody, která je obohacena o síran hlinitý, dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo. Nízký obsah síranu zapříčiňuje skoro nulový život v této vodě. Kromě drobných prvoků se zde jiní živočichové nevyskytují. Neumožňuje ani růst sinic či vodních řas.  V současné době je vodní plocha Kamencového jezera využívána jako rekreační areál. Provoz areálu je pro veřejnost od 15. května do 15. září. Kromě přírodního koupaliště s upravenými plážemi a moly nabízí minigolf, půjčovna loděk, klouzačky, hřiště na tenis, nohejbal, volejbal, stolní tenis. V těsné blízkosti je Podkrušnohorský Zoopark a podél areálu vede asfaltová cyklistická stezka o délce 3,2 km. V sousedství jezera se nacházejí rybníky otvické pánve s běžným složením vody. Na Otvickém rybníku můžete využít vodní lyžařský vlek.

4 TYP JEZERA:

5 antropogenní jezero

6 ROZLOHA:

7 16,3 ha

8 DÉLKA:

9 676 m

10 ŠÍŘKA:

11 240 m

12 OBJEM:

13

14 MAX. HLOUBKA:

15 3,3 m

16 VZNIK:

17 Vzniklo někdy koncem 18. století zatopením prostoru po těžbě kamencových břidlic z let 1558–1785 nebo vyhořením uhelné sloje. Přesný způsob vzniku není s jistotou známý, každopádně však jezero patří mezi antropogenní jezera. První zmínka o něm pochází z roku 1818.

18 VLASTNOSTI VODY:

19 Voda je obohacena o síran hlinitý, dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo. Vysoký obsah (kolem 1 %) kamence ve vodě z Kamencového jezera činí malé „Mrtvé moře“, neboť zabraňuje růstu řas a sinic. Proto je také v letních měsících zdaleka vyhledávaným místem ke koupání. Voda je velmi čistá.

20 VYUŽITÍ:

21 Na břehu je travnatá a písčitá pláž. Koupaliště je v provozu od 15
Na břehu je travnatá a písčitá pláž. Koupaliště je v provozu od 15. května do 15. září. Lázně Kamencová huť, vystavěné v těsné blízkosti jezera, léčily katary horních cest dýchacích, ženské nemoci, dnu, anemii,revmatismus, nemoci ledvin a akné. Pokusnými vrty bylo zjištěno, že v hloubce 77 m je ložisko hnědého uhlí.

22 KAMENCOVÉ JEZERO-MOLO:

23

24 KAMENCOVÉ JEZERO PÍSEČNÉ PLÁŽE:

25

26 PLÁNEK KAMENCOVÉHO JEZERA:

27

28 ZDROJE:

29 * Google obrázky * Časopisy, Knihy * Wikipedie * Jezero.ceskehory. cz

30 * Vytvořil: Za Geologický Klub
* Třída: 6.B. * Zpracoval: Ondřej Doseděl * Dne:

31 GEOLOGICKÝ KROUŽEK SE VYDAL DNE 8. 3
GEOLOGICKÝ KROUŽEK SE VYDAL DNE S PANÍ UČITELKOU ŽIŽKOVOU NA VÝLET NA KAMENCOVÉ JEZERO. A DÁLE PŘIKLÁDÁM FOTO Z AKCE.. PŘEJEME KRÁSNÝ DNY..

32

33

34

35


Stáhnout ppt "ÚVOD:. ÚVOD: Kamencové jezero leží v blízkosti centra Chomutova a patří plošně k největším jezerům v České republice. Jako přírodní útvar je naprosto."

Podobné prezentace


Reklamy Google