Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Alternativní způsoby stravování
Tereza Rosová, 6.A
2
Proč jíst alternativně?
Etické důvody Zdravotní důvody Environmentální důvody
3
Vegetariánství Jeden z nejrozšířenějších způsobů alternativního stravování Různé typy: Lakto-ovo-vegetariánství Lakto-vegetariánství Veganství Frutariánství Vitariánství
4
Sójové produkty Sójové maso
Vyráběno z odtučněných sójových vloček smíchaných s vodou K dostání v různých tvarech: granulát, nudličky, plátky, kostky.. Neochucené nechutná dobře
5
Tofu Říká se mu též sójový tvaroh nebo sýr Vyrábí se srážením sójového nápoje pomocí syřidel Dostupné marinované, uzené, s masovou příchutí.. Chutná dobře i neochucené
6
Sójové mléko Sójové boby se nadrtí, převaří a přecedí – vzniklou tekutinu nazýváme mléko Je základní surovinou pro výrobu dalších „mléčných“ produktů – jogurty, smetana..
7
Lakto-ovo-vegetariáni
Konzumují vše kromě masa Hrozí zejména nedostatek bílkovin Bílkoviny získávány prostřednictvím: Mléčných výrobků Luštěnin Vajec Sójových výrobků
9
Vegani Nekonzumují žádné živočišné výrobky Hrozí nedostatek bílkovin
a vitaminu B12 Bílkoviny získávány: Ze sójových výrobků Luštěnin
11
Vitariáni (syrová strava, raw food)
Konzumují stravu, která neprošla tepelnou úpravou (maximálně do 42 °C) Výhody: Jídlo neztrácí vitamíny Nevýhody: Bolesti břicha, kazivost zubů
13
Paleo strava (dieta doby kamenné)
Předpokládá, že lidské trávení ještě nepřivyklo jídlům „dnešní“ doby V době kamenné lovci a sběrači – nejedí mléčné výrobky a obilí Nehrozí nedostatek téměř žádných látek
15
Zdroje
16
https://taifun-tofu. de/en/ernaehrung/taifun_tofu_wasisttofu. php
17
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.