Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAK NÁM PŘESTAVĚLI. Po desetiletí jsou oficiální publikace o Stonehenge plné fascinujících údajů, čísel a teorií popisujících největší anglický předhistorický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAK NÁM PŘESTAVĚLI. Po desetiletí jsou oficiální publikace o Stonehenge plné fascinujících údajů, čísel a teorií popisujících největší anglický předhistorický."— Transkript prezentace:

1 JAK NÁM PŘESTAVĚLI

2 Po desetiletí jsou oficiální publikace o Stonehenge plné fascinujících údajů, čísel a teorií popisujících největší anglický předhistorický monument. Avšak ani v jednom průvodci na lesklém křídovém papíru nenajdete zmínku o přestavbě 4 000 let starého kamenného kruhu, která probíhala ve 20. století! To je jedno z temných tajemství moderní archeologie, o kterém se nemluví: O dnech, v nichž kameníci přestavěli nejslavnější britský starověký monument Stonehenge tak, jak by podle nich měl vypadat.

3 Na obrázku z roku 1901 vidíme dělníky při přestavbě, která byla znásilněním historie, jen zřídka zmiňovaným v oficiálních průvodcích. Znamená to, že klenot britského kulturního dědictví vůbec není tím, co předstírá. Hodně z toho, co na tomto starobylém místě vidí miliony návštěvníků, je zde necelých 50 let! V letech 1901 až 1964 se kamenný kruh, řečeno slovy jednoho archeologa, změnil v „typický produkt památkářského průmyslu 20 století“… Jelikož se těsně předtím provalilo, že v roce 1920 byl téměř úplně přestavěn kamenný kruh v Averbury, vzbudila zpráva o Stonehenge mezi archeology velké rozpaky.

4 Anglická Společnost pro kulturní dědictví (Heritage), která monument spravuje, sice přepsala oficiální průvodce, ale o nedávné historii Stonehenge se zmiňuje jen několika slovy. Dave Betchelor, vedoucí archeolog Společnosti pro kulturní dědictví prohlásil, že průvodce osobně přepracuje. „Tato záležitost byla potlačena v šedesátých letech,“ připustil. „Ale doba se změnila a myslíme, že tohle je důležitý kus historie Stonehenge, o kterém je třeba mluvit."

5 Archeolog Christopher Chippinfale z univerzity v Cambridge, který je významným autorem píšícím o Stonehenge připouští: „Jen velmi málo z toho, co dnes ve Stonehenge vidíme, zůstalo nedotčené." Badatel historik Brian Edwards, který nedávno odhalil, že nedaleký aveburský monument byl totálně přestavěn, nalezl vzácná vyobrazení Stonehenge před rekonstrukcí. „Bylo to, jakoby Stonehenge bylo historicky vyčištěno. Lidé byli ohledně této rekonstrukce příliš dlouho udržováni v temnotě. Překvapuje mne, jak málo lidí o tom ví.“

6 Milion návštěvníků ročně jímá posvátná hrůza, když nahlížejí do jiného věku a žasnou nad primitivní technologií, která byla použita při vztyčování obrovských megalitů. Tají se jim dech při vyprávění o tomto podivném duchovním místě… o vztyčování jeho kamenů a přesných překladů a jeho mystickém vztahu k nebesům a slunovratu. To, nač se díváme, je krajina 20. století. Je to reminiscence toho, jak Stonehenge mohlo vypadat před několika tisíci lety. Je to práce turistického průmyslu, ne dílo předhistorických lidí. To, v čem jsme viděli tisíciletí, je tady necelých 50 let.“

7 První přestavba Stonehenge proběhla před 100 lety. Když se stavbaři v roce 1901 pustili do práce, byl dopisní sloupek Times doslova zaplaven stížnostmi místních obyvatel. První etapa „přestavby“ však bezohledně pokračovala. Nicméně rekonstrukce Stonehenge dostala rychlý spád a v letech 1919, 1920, 1958 a 1964 byly provedeny další práce. Christopher Chippindale, správce univerzitního Muzea archeologie a antropologie v Cambridge, autor práce "Stonehenge Complete", přiznává: "Téměř všechny kameny byly do jisté míry přestěhovány a stojí v betonu."

8 Jeden z kamenů byl napřímen a usazen v betonu v roce 1901, šest v letech 1919 a 1920, tři v roce 1959 a další čtyři roku 1964. V roce 1958 byl pod dohledem ctěného profesorského týmu Atkinson a Piggott vykopán oltářní kámen a znovu postaven Triliton. Příručka "Stonehenge a přilehlé monumenty" i audio průvodce po Henge opomíjejí jakoukoli zevrubnou zmínku o přestavbě tohoto místa ve 20. století.

9 Proč se obraz Stonehenge z roku 1835, který namaloval John Constable, tak nesmírně liší od pozdější, rádoby starodávné fotografie? DŮVOD: Mezi oběma obrazovými záznamy proběhla spousta renovací. Kdyby se někdo za dlouhého horkého léta mohl přiblížit ke kamenům, spatřil by, jak ustupující trávník odhaluje betonové patky, v nichž je dnes většina kamenů usazena. Pohled přinášející zklamání, ale dnes už nesnadno dosažitelný, protože přístup do blízkosti Henge je zamezen.

10 Ta věc je vzrušující," říká Edwards, řádný student jedné univerzity v západní Anglii. "Když si člověk uvědomí, kolik práce zde bylo provedeno, ohromí ho zjištění, že prakticky nikdo mimo henge neví nic o jeho přebudování v posledních 100 letech. Myslím si, že když už se lidé obtěžují cestovat do Stonehenge, ať už domácí nebo cizinci, pak by přinejmenším mohli očekávat pravdivý příběh." Stonehenge každým rokem navštíví přibližně 700 000 turistů. www.wmmagazin.cz


Stáhnout ppt "JAK NÁM PŘESTAVĚLI. Po desetiletí jsou oficiální publikace o Stonehenge plné fascinujících údajů, čísel a teorií popisujících největší anglický předhistorický."

Podobné prezentace


Reklamy Google