Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj"— Transkript prezentace:

1 Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Název školy Konzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Miloslav Bubeníček Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_DEH_0315 Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělání v konzervatoři Vzdělávací oblast Společný odborný základ Vzdělávací obor 82-44-P/01 Hudba, P/01 Zpěv Tematický okruh 15. Wolfgang Amadeus Mozart - život Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 19 let Anotace Výukový materiál určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova koncerty, Itálie, Vídeň Salzburg, Praha Datum 13. ledna 2014– datum ověření ve výuce Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj

2 Anotace Text s názvem Wolfgang Amadeus Mozart – život slouží jako pomocný text při výuce předmětu dějiny hudby na konzervatoři. Předpokládá se doplnění informací výkladem pedagoga, ale lze jej použít jako vstupní osnovu pro další samostudium studentů.

3 Wolfgang Amadeus Mozart - život
(27. ledna 1756, Salzburg – 5. prosince 1791, Vídeň)

4 Podle křestního zápisu bylo jeho jméno Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Narodil se 27. ledna 1756 v Salzburgu v rodině Leopolda a Anny Marie Mozartových. Měl šest sourozenců, ale dospělosti se dožil jen on a jeho starší sestra Marie Anna, které říkali Nannerl. Zajímavý je rozbor Mozartova jména: Joannes Chrysostomus podle sv. Jana Zlatoústého, Wolfgangus, německy Wolfgang po dědečkovi z matčiny strany, Theophilus, německy Gottlieb, dostal při křtu po kmotrovi. Jména Theophilus, Gottlieb a Amadeus jsou v překladu tatáž jména, v češtině Bohumil.

5 1. W. A. Mozart v době dětství

6 Mozart použil jméno Amadeus jen ve třech dopisech, spíše v žertu
Mozart použil jméno Amadeus jen ve třech dopisech, spíše v žertu. Podepisoval se jako Wolfgang Amadé, tak, jak si sám jméno upravil. V Itálii se podepisoval Wolfgango Amadeo. Životopis: odmalička projevoval mimořádné hudební nadání kromě toho měl talent na matematiku a jazyky, ovládal italštinu, francouzštinu a angličtinu nechodil do školy, vše jej naučil doma jeho otec, vzdělaný dvorní skladatel a vicekapelník arcibiskupské kapely v Salzburgu

7 2. Mozartova sestra Marie Anna

8 - první skladby psal v pěti letech
v sedmi letech absolvoval se svojí sestrou koncerty ve Vídni a Mnichově podnikl tříletou cestu po Německu, Anglii a Francii v sedmi letech vyšla poprvé jeho skladby tiskem ve dvanácti letech napsal pro Vídeň první opery v letech 1769 – 1772 navštívili třikrát Itálii stal se žákem uznávaného učitele kontrapunktu Padre Martiniho papež Klement XIV. jej jmenoval rytířem Zlaté ostruhy, když v Sixtinské kapli napoprvé zapsal Allegriho Miserere

9 3. Leopold, Nannerl a Wolfgang při koncertě v Paříži

10 v roce 1769 vstoupil Wolfgang Amadeus Mozart do služeb knížete-arcibiskupa salzburgského
v letech 1777 – 1779 absolvoval úspěšné koncertní cesty do Mnichova, Augsburgu, Mannheimu a Paříže v roce 1779 opět nastoupil do funkce kapelníka časté cesty mimo Salzburg znamenaly konflikt mezi Mozartem a arcibiskupem, v roce 1781 se ve zlém rozešli natrvalo se usadil ve Vídni bydlel u rodiny Weberů, tam se zamiloval do Konstancie, tu si proti vůli svého otce vzal za ženu ze šesti dětí přežily jen dvě, profesionálním hudebníkem se stal Franz Xaver Mozart

11 4. Leopold Mozart se svými dětmi

12 W. A. Mozart se stal svobodným umělcem, přesto se celý život snažil získat místo u dvora
podnikl řadu koncertních zájezdů, např. do Drážďan, Lipska, Berlína, mimořádný úspěch zažil v Praze, zdálo se, že by mohl být pozván k pruskému dvoru jako dvorní skladatel nastálo, ale z toho sešlo po Gluckově smrti roku 1787 jmenován císařským dvorním skladatelem, ale jen s malým platem stíhán depresemi vytvořil tři nadčasové symfonie Es dur, g moll a C dur a Requiem , objednané tajemným mužem po zdravotních potížích zemřel ve věku 36 let, byl pohřben do společného hrobu chudiny.

13 5. W. A. Mozart v roce 1780

14 Mozart v českých zemích Slavný Wolfgang Amadeus Mozart projížděl při svých cestách přes Čechy a Moravu několikrát. Některé cesty ale mají větší závažnost, významně se totiž dotkly naší hudební historie. První významná návštěva se datuje do roku Leopold Mozart měl v plánu představit při příležitosti svatby v císařské rodině své zázračné děti a vydělat nějaké peníze. Jenže vypukla epidemie černých neštovic a místo svatby se konal pohřeb. Mozartovi se tedy rozhodli z epidemií postižené Vídně raději odjet do Brna. Jenže když tam dne 24. října 1767 dorazili, ze stejného důvodu, z obavy před nemocí, moravská šlechta odcestovala z Brna na venkov. Navštívili aspoň bratra salcburského arcibiskupa, zemského hejtmana hraběte Fr. Antona Xavera Schrattenbacha.

15 6. Schrattenbachův palác v Brně

16 Návštěva byla v paláci na Kobližné 4. Dne 26
Návštěva byla v paláci na Kobližné 4. Dne 26. října 1767 Leopold Mozart s dětmi odjel do Olomouce. Ubytovali se v hostinci „U Černého orla“ – dnes je to Hauenschildův palác – ale útěk před neštovicemi se nezdařil. Ještě ten večer propukly z Wolfganga příznaky obávané nemoci. Dne 28. října nabídl kapitulní děkan hrabě Antonín Podstatský svého lékaře a ubytování v paláci. Dostali k dispozici dva pokoje v rezidenci kapitulního děkanství. Přes onemocnění neunikla vzácná návštěva pozornosti, rodinu navštěvovali významní hodnostáři, například kroměřížský probošt Antonín Theodor Colloredo-Waldesee, pozdější biskup a mnozí další. Wolfgang se rychle zotavoval, brzy mohl opět komponovat, složil zde Symfonii č. 6 F dur.

17 7. Pamětní deska v Brně

18 8. Pamětní deska v Olomouci

19 Do Brna se Mozartovi vrátili až na Štědrý den, 24. prosince 1767
Do Brna se Mozartovi vrátili až na Štědrý den, 24. prosince Ubytovali se pravděpodobně v paláci hraběte Schrattenbacha a svátky prožili v Brně. Při první návštěvě domluvený koncert se konal dne 30. prosince 1767 v Taverně před zemským hejtmanem. O tomto koncertu jsou dvě zprávy. První nalezl brněnský muzikolog Miloš Štědroň. Hudebník Abraham Fischer se v žádosti brněnskému magistrátu odvolává na to, že musel s orchestrem doprovázet Mozartovy děti. Píše, že jeho „tovaryši“ doprovázeli tak dobře, že se tomu sám kapelník Mozart podivoval. Druhé svědectví pochází od převora augustiniánů Aurelia Augustina. V jeho deníku se píše, že byl přítomen koncertu v Taverně.

20 Jedenáctiletý chlapec ze Salzburgu se svou patnáctiletou sestrou hráli na cembalo za doprovodu brněnských hudebníků. Chlapec prý nemohl vystát trubače, asi hornisty, kteří se prý nemohli shodnout ani na jediném čistém tónu. Co se na koncertě hrálo se neví. Je možné, že i Mozartovy skladby. Do Vídně odjeli Mozartovi dne 9. ledna 1768.

21 Mnohem známější jsou návštěvy Mozarta v Praze
Mnohem známější jsou návštěvy Mozarta v Praze. O úspěších svých oper v pražských provedeních Mozart dobře věděl. Byl to kontrast proti chladnému přijetí ve Vídni. Dne osobně v Praze dirigoval Figarovu svatbu a další jeho cesty do Prahy jsou spojeny se dvěma premiérami: 29. října 1787 byla ve Stavovském divadle provedena v premiéře opera Don Giovanni. Mozart ji dokončil až v Praze při zkouškách s orchestrem a se sólisty. Azyl mu poskytl především František Xaver Dušek se svou manželkou Josefínou na Bertramce. Ta byla tehdy ještě mimo Prahu, bylo to venkovské sídlo, kde měl Mozart dost klidu na práci. Přímo v Praze mu byl k dispozici palác hraběte Pachty. V Praze byl Mozart všemi obdivován a vítán a navázal zde přátelství s mnoha významnými hudebníky.

22 9. Bertramka

23 Další významnou návštěvu Prahy absolvoval W. A. Mozart až v roce 1791
Další významnou návštěvu Prahy absolvoval W. A. Mozart až v roce Důvodem byla premiéra opery La clemenza di Tito, napsaná pro slavnosti korunovace Leopolda II. na českého krále. V konkurenci mnoha slavnostních akcí tato opera jakoby zapadla, ale na repertoáru zůstala dlouhou dobu a Pražané ji, podle historiků, rádi navštěvovali. Obě slavné premiéry připomíná pamětní deska na Stavovském divadle.

24 10. Stavovské divadlo v Praze

25 Doporučený poslech Předehra k opeře Únos ze serailu
Koncert pro flétnu D dur Koncert pro housle G dur

26 Otázky k ověření znalostí
Při jaké příležitosti navštívil Mozart Olomouc? Které země za svého života navštívil? Stal se dvorním skladatelem ve Vídni?

27 Seznam vyobrazení W. A. Mozart v době dětství, Mozartova sestra Marie Anna, Leopold, Nannerl a Wolfgang při koncertě v Paříži,

28 4. Leopold Mozart se svými dětmi, http://upload. wikimedia
5. W. A. Mozart v roce 1780, 6. Schrattenbachův palác v Brně, 7. Pamětní deska v Brně, 8. Pamětní deska v Olomouci,

29 9. Bertramka, http://upload. wikimedia
9. Bertramka, Stavovské divadlo v Praze,

30 Doporučená literatura
1. Smolka, Jaroslav: Dějiny hudby, TOGGA, Praha 2001 2. Šafařík, Jiří: Dějiny hudby I., Votobia 2002 3. Šišková, Ingeborg: Dějiny hudby IV Klasicismus, Euromedia Group - Ikar, Praha 2012


Stáhnout ppt "Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj"

Podobné prezentace


Reklamy Google