Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj"— Transkript prezentace:

1 Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Název školy Konzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Miloslav Bubeníček Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_DEH_0319 Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělání v konzervatoři Vzdělávací oblast Společný odborný základ Vzdělávací obor 82-44-P/01 Hudba, P/01 Zpěv Tematický okruh 19. Ludwig van Beethoven - život Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 19 let Anotace Výukový materiál určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Beethoven, Haydn, Mozart, Bonn, Vídeň Datum 27. ledna 2014– datum ověření ve výuce Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj

2 Anotace Text s názvem Ludwig van Beethoven – život slouží jako pomocný text při výuce předmětu dějiny hudby na konzervatoři. Předpokládá se doplnění informací výkladem pedagoga, ale lze jej použít jako vstupní osnovu pro další samostudium studentů.

3 Ludwig van Beethoven - život
(pokřtěn , Bonn – , Vídeň)

4 Ludwig van Beethoven, jeden z trojice mimořádně významných představitelů vídeňského hudebního klasicismu, vedle J. Haydna a W. A. Mozarta, se narodil v Bonnu v rodině dvorního tenoristy Johanna van Beethovena. Přesné datum narození není známo, uvádí se 15., 16., nebo 17., ale také 18. prosince Dětství nebylo šťastné, jakmile jeho otec – alkoholik rozpoznal mimořádný talent svého syna, násilím jej nutil cvičit, aby mohl z jeho nadání co nejvíce vytěžit pro sebe, aby se stal zdrojem jeho příjmů. Ludwig již v osmi letech veřejně vystupoval jako klavírista, ale hudební vzdělávání probíhalo nesoustavně.

5 1. Beethovenův rodný dům v Bonnu

6 Hudební vzdělání Prvního hudebního vzdělání se Ludwigovi dostalo od jeho otce. Jeho prvním skutečným učitelem se stal Christian Gottlob Neefe, dvorní bonnský varhaník, u nějž se od roku 1782 učil hře na klavír a hudební skladbě. Ten jej seznámil s dílem J. S. Bacha a se základy bachovského kontrapunktu a pomohl s prvním vydáním Beethovenových skladeb. Hru na varhany studoval Beethoven u Heinricha van der Eedena. Už ve třinácti letech získal místo druhého varhaníka. Hrál výborně na cembalo, mohl zastupovat Neefeho v bonnském divadle.

7 2. Ludwig van Beethoven ve věku 13 let

8 Christian Gottlob Neefe
( , Chemnitz – , Dessau) Německý varhaník, skladatel, kapelník a hudební vědec, učitel Ludwiga van Beethovena. Od dvanácti let zpíval v chlapeckém sboru městského kostela ve svém rodném městě. Tam také získal první hudební vzdělání u varhaníka Johanna Friedricha Wilhelmiho. Na jeho přímluvu získal od města stipendium na studia práv v Lipsku. Během studií se seznámil se skladatelem Johannem Adamem Hillerem (1718 – 1804) a psal do novin a časopisů. V roce 1781 se stal nástupcem Heinricha van der Eedena ve funkci dvorního varhaníka v Bonnu. Vyučoval hru na klavír a varhany a kompozici. Jeho nejslavnějším žákem byl L. van Beethoven. Je autorem klavírních sonát a singspielů, například Der Apotheke (1771).

9 3. Christian Gottlob Neefe

10 V roce 1787 odjel Beethoven do Vídně. Zde se setkal s W. A
V roce 1787 odjel Beethoven do Vídně. Zde se setkal s W. A. Mozartem a možná byl po určitou dobu jeho žákem. O tom ale nejsou přesvědčivé důkazy. Brzy se ale musel vrátit do Bonnu, protože jeho matka vážně onemocněla. Po její smrti na něj padla odpovědnost za celou rodinu. Otec je nebyl schopen uživit. Do Vídně se vrátil až po pěti letech a usadil se tam natrvalo. Studoval u Josepha Haydna a Antonia Salieriho, ale také u Johanna G. Albrechtsbergera a Johanna Schenka. Především ale pilně pracoval na svém vzdělání sám. Získal přehled nejen v hudbě, ale i v literatuře a filozofii, byl vynikající klavírista, příležitostně dirigoval. Stal se uznávanou hudební osobností.

11 4. Ludwig van Beethoven ve věku 35 let

12 Díky tomuto věhlasu získal podporu aristokracie a mohl se tak stát nezávislým svobodným umělcem. Jeho patrony byli především Lichnovští, Kinští, Esterházyové a Lobkovicové, další příjmy plynuly z vyučování a koncertní činnosti, mohl tak podporovat své bratry. Od roku 1795 se ale objevily potíže se sluchem, které se přes snahu lékařů stále zhoršovaly, až ohluchl úplně. Kdy se tak stalo, v tom se badatelé neshodují, možná už v roce 1816, možná Ztráta sluchu je pro hudebníka těžkou ranou osudu. O svém zoufalství píše Beethoven v tzv. heiligenstadtské závěti z 6. října roku 1802.

13 5. Heiligenstadtská závěť (6. října 1802)

14 Ludwig van Beethoven byl silná osobnost a dokázal životní krizi překonat. Byl uznáván jako mimořádná postava té doby, měl výjimečné společenské postavení. Nepříjemné problémy však přinesl osobní život: do Vídně přijeli oba jeho mladší bratři. Po smrti staršího z nich – Karla – byl L. van Beethoven ustanoven poručníkem devítiletého synovce Karla, ten pak ztrpčoval schválnostmi svému opatrovníkovi život. Celkové zhoršení zdravotního stavu způsobilo selhání jater, to bylo zřejmě příčinou Beethovenovy smrti. Pohřbu, konaného dne 29. března 1827, se zúčastnilo na lidí. Rakev nesli významní hudebníci, například Hummel, Jírovec, Kreutzer. Pohřben byl ve Vähringu, v roce 1888 byly ostatky exhumovány a převezeny na ústřední vídeňský hřbitov.

15 Ludwig van Beethoven a české země. Návštěvy nebo pobyty L
Ludwig van Beethoven a české země. Návštěvy nebo pobyty L. van Beethovena v českých městech souvisí především s léčbou jeho nemocí. V roce 1929 byl v Karlových Varech postaven jeho pomník na památku dvou návštěv v roce V témže roce pobýval Beethoven i ve Františkových lázních a do třetice nalezneme pamětní desku jako vzpomínku jeho ozdravného pobytu v zámecké zahradě v Teplicích. Pobyty Beethovena v Hradci nad Moravicí byly návštěvami u knížete Karla Lichnowského. Jeho pokoj byl prý ve druhém poschodí.

16 Doporučený poslech Symfonie č.5 c moll „Osudová“, 4. věta
2. Symfonie č. 6 F dur „Pastorální“

17 Otázky k ověření znalostí
U koho se L. van Beethoven učil hudbě? Který hudební nástroj ovládal? Co je „heiligenstadtská závěť“ ? Která města v Čechách Beethoven za svého života navštívil?

18 Seznam vyobrazení Beethovenův rodný dům v Bonnu Ludwig van Beethoven ve věku 13 let, Christian Gottlob Neefe, Ludwig van Beethoven ve věku 35 let, Heiligenstadtská závěť (6. října 1802),

19 Doporučená literatura
1. Smolka, Jaroslav: Dějiny hudby, TOGGA, Praha 2001 2. Šafařík, Jiří: Dějiny hudby I., Votobia 2002 3. Šišková, Ingeborg: Dějiny hudby IV Klasicismus, Euromedia Group - Ikar, Praha 2012


Stáhnout ppt "Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj"

Podobné prezentace


Reklamy Google