Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Opery W. A. Mozarta

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Opery W. A. Mozarta"— Transkript prezentace:

1 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Opery W. A. Mozarta
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.11 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Opery W. A. Mozarta Typ: DUM – výkladový Předmět: Hudební výchova Ročník: 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Alena Macošková Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: březen 2014

2 Metodický list Materiál je určen pro 4. ročník šestiletého studia a pro 2. ročník čtyřletého studia. Cílem prezentace je seznámit žáky s vybranými operami W. A. Mozarta, podrobněji s operou Figarova svatba. Žák se na vybraných dílech seznámí s důležitými znaky tvorby tohoto skladatele, pozná, v čem tkví Mozartův nezaměnitelný přínos pro hudbu. Klíčová slova: W. A. Mozart; Opera buffa; Opera seria; Sienspiel; Árie.

3 Wolfgang Amadeus Mozart
Opery

4 obr. č. 1 obr. č. 2 Klasicistní skladatel, vídeňský klasicismus
Narozen ledna 1756, Salzburg Zemřel prosince 1791, Vídeň obr. č obr. č. 2 Klasicistní skladatel, vídeňský klasicismus

5 Únos ze serailu jazyk – němčina; premiéra – 1782, Vídeň;
libreto – Gottlieb Stephanie; 3 dějství; Singspiel : zpěvohra, komická opera, obsahuje zpěvná čísla a mluvené dialogy.

6 Idomeneus, král krétský
opera seria; premiéra 1781 – Mnichov; jazyk – italština; libreto – Giambattista Varesco; 3 dějství; Opera seria: vážná opera, tematicky čerpá z antické mytologie, zachovává si jednotu místa, času a děje. Děj se soustřeďuje na vznešené ideály, opera vychovává diváka.

7 Cosi fan tutte libreto – Lorenzo da Ponte; jazyk – italština;
překlad – Takové jsou všechny; premiéra – 1790, Vídeň; 2 dějství; Opera buffa: italská komická opera, děj je inspirován všedním životem, hlavním námětem je záměna osob, převleky a ženská chytrost.

8 Don Giovanni libreto – Lorenzo da Ponte; jazyk – italština;
premiéra – 1787, Praha, Stavovské divadlo, provedení řídil sám Mozart; 2 dějství; nazývána „operou všech oper“; Dramma giocoso: sloučení komické a vážné opery, končí velkým finále. Námětem je potrestaný prostopášník – proslulý svůdce žen.

9 Kouzelná flétna německá velká opera; libreto – Emanuel Schikaneder;
jazyk – němčina; premiéra – 1791, Vídeň; 2 dějství – opera byla určena pro vídeňské předměstí, pro lidové návštěvníky; Velká opera: výpravná opera, náročná na provedení.

10 Figarova svatba opera buffa, čtyři dějství;
děj se odehrává ve Španělsku, v Seville v 18. st.; jazyk – italština; libreto – Lorenzo da Ponte podle divadelní hry francouzského autora Pierra Beaumarchaise; kritika rozkládající se feudální společnosti premiéra – 1786, Vídeň; italský název – Le nozze di Figaro; český text – Jaromír Nohavica, 2008.

11 Hlavní postavy opery Figarova svatba
Figaro – tenor; Hrabě Almaviva – baryton; Hraběnka Almaviva – soprán; Zuzanka – soprán; Cherubín – mezzosoprán; Marcellina – soprán.

12 Děj opery Figaro a Zuzanka plánují svatbu, vyměřují pokoj. Zuzanka si stěžuje Figarovi, že ji obtěžuje hrabě Almaviva. O Figara usiluje Marcellina. Za Zuzankou přichází Cherubín, kterého chce poslat hrabě do války za to, že se zamiloval do hraběnky. Figaro se rozhodne vrátit nevěrného hraběte do náruče hraběnky pomocí záměny osob, převleků a lsti a získat svolení ke svatbě se Zuzankou, což se mu podaří.

13 Nejznámější árie Mozartových oper, poslech
Non piú andrai – „Tak mu dnes přestal čas snů a zdání,“ Figaro zpívá o Cherubínovi, kterému se líbí hraběnka, proto ho žárlivý a nevěrný hrabě Almaviva přikáže odvelet ke vzdálenému pluku. Kavatina – Figarova árie. Úkoly k poslechu: O který dobový tanec se jedná v Kavatině? Najdi informace o tomto tanci na internetu, připrav si za domácí úkol krátký referát.

14 Použitá literatura HOSTOMSKÁ, Anna. Opera: Průvodce operní tvorbou. 10. vyd. Svoboda, ISBN Obr. č. 1: XY. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 2: XY. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Opery W. A. Mozarta"

Podobné prezentace


Reklamy Google