Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fotografie Radka Tobolky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fotografie Radka Tobolky"— Transkript prezentace:

1 Fotografie Radka Tobolky
Věčné město ŘÍM Fotografie Radka Tobolky

2 Všechny cesty vedou do Říma, do města, které je okouzlující, romantické a chaotické zároveň. Město, jež bylo vždy pro křesťanské poutníky, historiky, umělce a spisovatele „věčným městem“, leží na 7 pahorcích. Je největším, nejlidnatějším ( obyvatel) a zároveň hlavním městem Itálie. Jsme-li v Římě, jsme v samém srdci nejstarších italských dějin. Více než dvou a půl tisíciletá historie má opravdu co „vyprávět“. Vedle silného ducha antického impéria tu stojí romantická náměstí, kašny a baziliky doby barokní i renesanční. Koloseum, Svatopetrské náměstí, ojedinělý městský stát Vatikán, Berniniho fontány, Michelangelova kaple, Fontana di Trevi, Forum Romanum,to je jen několik z nejslavnějších římských klenotů. Řím není jen historií plnou legend a památek, s kouzelnými zákoutími a úzkými tajemnými uličkami, město tepe současným moderním každodenním životem s ulicemi plnými lidí, pouličních umělců, ovocných trhů, kaváren a pizzerií. V Římě je toho spousta k vidění.

3 Vatikán je samostatné neutrální území pod suverenitou papeže
Vatikán je samostatné neutrální území pod suverenitou papeže. Vatikánský stát má svoji poštovní, telegrafní, telefonní i rozhlasovou službu, měnu, nádraží a stráž, kterou představuje historická švýcarská garda. Největší dominantou Vatikánu je bazilika svatého Petra. Na její stavbě se podílel i Michelangelo. Při vstupu do baziliky na vás čekají dlouhé fronty, a dvě prohlídky. Nejprve od policie, jestli s sebou nenesete nebezpečné předměty. Ty vám budou bez milosti odebrány. A poté musíte absolovat striktní prohlídku, jestli jste dostatečně oblečeni pro vstup. Zakázány jsou kraťasy nad kolena, minisukně nebo trička bez rukávů.

4

5

6

7 Odtud lze přejít po široké Via della Conciliazone za další památkou Říma – je to Andělský hrad (Castel Sant´ Angelo). Tento monument původně sloužil jako Hadrianovo mausoleum, nicméně jeho hlavní význam přišel až v dobách vlád papežů, kdy byl využíván jako papežské sídlo. Z Andělského hradu totiž vede úniková chodba do Vatikánu a papež se zde ukrýval hlavně v dobách politické nestability.

8

9

10 Přes řeku Tiberu lze přejít po mostě San Angelo
Přes řeku Tiberu lze přejít po mostě San Angelo. Ulice dei Coronari vás dovede až na Piazza Navona. Piazza Navona je příkladem nádherného římského baroka a rozhodně patří k nejsvůdnějším římským náměstím. K vidění jsou zde hlavně honosně zdobené kašny a krásné paláce s kostely (Pamphilj, Sant´ Agnese). Na náměstí stojí tři fontány. Nejdominantnější je Fontána čtyř řek, s mramorovým sloupem. Je zde příjemný odpočinek, na některé z kamenných lavic. Při odpočinku můžete pozorovat místní umělce.

11

12

13

14 Poté se po propletení úzkými uličkami dostanete na Piazza della Rotondo. Vaše zraky uchvátí stavba, jenž se liší od ostatních. Jedná se o nejzachovalejší budovu antického Říma - Pantheon. Do dnešních dnů se chrám dochoval téměř nezměněn. Budova je zajímavá také tím, že její kopule je stejně široká jako vysoká (43,3 m), v nejvyšším bodě s otvorem 8,3 m. Tento otvor propouští světlo dovnitř budovy a zároveň se „stará“ o konstrukční pevnost kopule. Za zmínku stojí také obvodové zdivo, které má šířku 6,2 m. Napadla mě otázka, co se děje s otvorem, když začne pršet. Ano, dovnitř prší, nicméně jakmile kapky dopadnou na mramorovou podlahu, mizí v odtoku.

15

16 Po chvíli odpočinku a sledování drzých holubů se vydejte k nejkrásnější fontáně Říma, kterou je Fontana di Trevi. Tato překrásná fontána vznikla v roce Jedná se o velice romantické místo, o kterém se tvrdí, že když se k fontáně otočíte zády a vhodíte přes rameno minci, určitě se do Říma vrátíte. A pokud vhodíte ještě jednu, můžete si něco přát. Připravte se ovšem na to, že je zde velké množství lidí. A dostat se k fontáně, to chce mnoho úsilí. Chtěli by jste si ve fontáně třeba smočit nohy? Tak na to zapomeňte. Italská policie tuto fontánu hlídá a nedovolí vám vstup do fontány.

17

18 A znovu se vydejte do úzkých uliček tak typických pro Itálii
A znovu se vydejte do úzkých uliček tak typických pro Itálii. Dojdete na Pizza Venezia. Toto náměstí je zastíněno novoklasickým památníkem krále Viktora Emanuela II. , kterému Italové říkají psací stroj. (To pro jeho tvar). Italové tuto památku prý nemají příliš v lásce. To proto, že jim zabraňuje ve výhledu na starobylé Forum Romanum, které se nachází hned za tímto pomníkem. Na vrchol vedou takřka monumentální schody. Vyjít až nahoru dá sice trochu práce, ale za ten velkolepý výhled na celý Řím to určitě stojí.

19

20

21 K Foru Romanu přejděte od pomníku Viktora Emanuela II, kde jste měli celý areál jako na dlani. Ani se nechce věřit, že tyto ruiny byly kdysi pýchou a centrem starého Říma. Byl to prý první římský císař Augustus, který toto místo přeměnil z cihel na mramor. Bylo to kulturní, obchodní, politické a náboženské centrum starého Říma.

22

23

24

25 Procházkou přes Forum Romanum přijdete k památce, kvůli které sem jezdí milióny turistů - Koloseu.
Co by byl Řím bez Kolosea? Tato památka vznikla v letech 72 – 80 po Kristu za vlády rodu Flaviů a původně nesla název flavijský amfiteátr. Koloseum ve své historii zažilo skutečná jatka. Jedny z největších se staly v roce 80 po Kristu, kdy zde v rámci sto dní trvajících her padlo přes 5 tisíc divokých zvířat. Nicméně i přes to, se Koloseum stalo prototypem sportovních stadionů po celém světě. U Kolosea se můžete vyfotit z některou významnou postavou z dějin Říma. Na tomto místě jsou však k vidění i další památky jako např. Constantinův oblouk, Nerovo forum nebo Převorství maltézských rytířů a další.

26

27

28

29 Arivederci, Roma!


Stáhnout ppt "Fotografie Radka Tobolky"

Podobné prezentace


Reklamy Google