Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Drůbeží maso Dělení, spotřeba, tržní druhy zdroj:
2
Obsah Spotřeba drůbežího masa Dělení drůbežího masa
Skladování drůbežího masa Jakostní dělení drůbežího masa
3
Spotřeba masa
4
Spotřeba drůbežího masa
Spotřeba drůbežího masa byla nejvyšší v roce 2005 kdy byla 26,1 kg na osobu a rok V roce 2012 byla spotřeba 25,2 kg V ČR má drůbeží maso podíl na celkové spotřebě masa 31,4% Ve výrobě nejsme soběstační 42% drůbežího masa dovážíme
5
Dělení drůbeže Hrabavá: kuřata, pulardi, slepice, kapouni, krůty, krocani, perličky Vodní: husy, kachny Létavá: holub Podle barvy masa Bělomasé - krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout Červenomasé - perlička, kachna, husa, holub
6
Jakost drůbeže I . jakostní třída
Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná. II. jakostní třída Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy.
7
Skladování Čerstvá: až sedm dní, při teplotě 1 – 3 °C
vlhkost 70 – 75 % Mražená: při teplotě – 18 až – 22 °C Rozmraženou drůbež již nikdy nezmrazujeme
8
Tržní druhy v celku bez drobů nebo s droby půlená, čtvrtky
dělená na prsa a stehna díly na polévku
9
Otázky Jaká byla nejvyšší spotřeba drůbežího masa?
Jaká byla spotřeba drůbežího masa v roce 2012? Jsme soběstační ve výrobě drůbežího masa? Jaké je dělení drůbežího masa? Kolik jakostních tříd má drůbeží maso? Jaké jsou tržní druhy drůbežího masa?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.