Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_61 Ročník: 9. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Pink Floyd Anotace: Seznámení se slavnou britskou rockovou skupinou Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Pink Floyd 1966 –2002 Britská rocková skupina.
Její členové stáli u zrodu art-rockové a psychedelické hudby.

3 Skupinu v r založili kytarista Syd Barrett, baskytarista Roger Waters, hráč na klávesové nástroje Richard Wright a bubeník Nick Mason. Začínali v londýnských klubech, první singl Arnold Layne vydali u firmy EMI v r Na pódiu Pink Floyd jako jedni z prvních používali kvadrofonní reprodukční techniku, laserové světelné efekty a zadní projekcidiapozitivů. Jejich audiovizuální představení byla dokonalá.

4 Většinu písniček psal Barrett
Většinu písniček psal Barrett. Jeho texty se jen hemží pohádkovými bytostmi a snovými představami, skladby hýří zvukovými nápady a zajímavými elektronickými efekty. Tato psychedelická hudba navozující příjemné omámení smyslů souvisela však mj.s Barrettovými stavy po halucinogenních drogách a bohužel také s duševní chorobou, jež se stále zhoršovala. V únoru 1968 jej nahradil David Gilmour.

5 Skupina hledala svůj osobitý výraz, který končí rokem 1973, kdy vychází vynikající LP Dark Side Of The Moon. Hlavní autor textů a hudby se představil Waters a zůstal jím i během příštích deseti let. Následují další dvě velmi úspěšná alba – Wish You Were Here (1975) a Animals (1977). V listopadu 1979 vyšel nejnáročnější projekt skupiny – dvojalbum The Wall. Píseň Another Brick In The Wall se stala hitem.

6 Krátce po vydání alba The Final Cut odchází Mason a zbylí členové odmítají dohodu o jakékoli spolupráci. Definitivní rozchod znamená Watersovo sólové album The Pros And Cons Of Hitchhiking (1987). Waters a zbylí tři členové mezi sebou soupeří o přízeň publika. Waters r uskuteční před diváky monstrózní show Zeď. Posledním albem Pink Floyd je The Division Bell (1994).

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) Kde začínala skupina hrát? 2) Jakou techniku používali? 3) Jak se jmenuje nejnáročnější projekt skupiny? 4) Jak se jmenuje autor hudby a textů, který výrazně ovlivnil skupinu? 5) Ve kterém roce vyšlo poslední album?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google