Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Organická chemie v průmyslu
Lukáš Dvořák Veronika Valášková Kristýna Vondráčková UK v Praze, PřF, KUDCH 2008
2
Umělá sladidla
3
Sladidla jsou organické látky, které mají ve zvýšené míře sladkou chuť
Nejsou to cukry – tzn. nemají jejich výživové a fysiologické vlastnosti Rozdělení : sachariny, dulciny, gluciny Jejich účinnost se měří se sacharózou (její sladkost se považuje za jednotku)
4
Alternativa pro rafinovaný cukr (kalorie, cukrovka)
Použití – nápoje, sušenky, jogurty… Škodlivost ? používány více než 20 let, 6000 výrobků, 100 zemí karcinogenita
5
Sacharin Nejdéle známý (přes 100 let) Sladivost 300x větší než cukr
kovová pachuť V minulosti pochyby o jeho zdravotní nezávadnosti (karcinogenita) - neprokázáno
6
Aspartam připraven J.Schlatterem jako meziprodukt při vývoji protinádorového léčebného postupu - sladkou chuť zaznamenal, když si naslinil prst, aby obrátil stránku ve svém zápisníku Je složeno ze dvou aminokyselin, kyseliny asparagové a methylesteru fenylalaninu – lidé s fenylketonurií
7
Fenylketonurie Je geneticky vrozená choroba metabolismu aminokyseliny fenylalaninu (přirozenou složkou běžné bílkovinné potravy a také je součástí sladidla aspartam) Toto onemocnění je zjišťováno u každého narozeného dítěte, protože požívání mléka s normálním bílkovinným složením by u nich mohlo vést k poškození mozku.
8
Acesulfam Nedávno schválen Velmi oblíben, nezanechává pachuť
Není zpracováván trávicí soustavou, ale je jí vylučován v nezměněném stavu
9
Mýdla a saponáty
10
Výroba mýdel a saponátů
Podstatu mýdla tvoří směs alkalických solí vyšších mastných kyselin. Princip - zmýdelňování tuků alkalickými prostředky, jako je hydroxid sodný nebo uhličitan draselný. Suroviny se vaří, po skončení procesu se přidáním chloridu sodného vyloučí jádrové mýdlo. Mýdlo se zchladí, suší a změklé je dopravováno do automatických razících strojů, které je upravují do obchodního tvaru.
11
Saponáty Syntetické tenzidy - vyráběné z vyšších alifatických nebo aromatických uhlovodíků, získaných z ropy a dehtu, ze syntetických mastných kyselin, aminů, amidů, nitrilů a dalších látek. Tenzid - látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodných roztoků
12
Saponáty Neporušují živočišná vlákna, nejsou citlivé na tvrdou vodu, mají vyšší dispergační schopnost, lepší smáčivost a perou v nižších koncentracích a za nižších teplot než mýdlo. Nevítanými vlastnostmi je značná koroze pracích nádob a negativní vliv na pokožku. Obtížně biologicky odbouratelné, čímž ohrožují životní prostředí. Fosfáty ve vodě podporují růst vodních řas – vodní květ
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.