Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Karolina Pátková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Karolina Pátková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Karolina Pátková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_5B_05_Téma_Základní_skladební_dvojice Téma: Český jazyk 3. třída Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Seznámení s pojmem základní skladební dvojice. Poznávání slovesa ve větě, důležitost otázky KDO? CO? Na závěr procvičení jevu.

3 ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE

4 Základem každé věty je sloveso.
Tatínek opravuje před domem auto. Naše malá Alenka půjde do první třídy. Na jaře vyrostou na stromech nové listy. Na nádraží přijel vlak. Pes štěká na kočku. Všichni už se těšíme na Vánoce.

5 Pomocí slovesa se ptáme, KDO to dělá nebo CO se děje?
KDO opravuje auto? KDO půjde do první třídy? CO vyroste na stromech? CO přijelo na nádraží? KDO štěká na kočku? KDO se těší na Vánoce? Tatínek. Alenka. Listí. Vlak. Pes. Všichni.

6 Vyhledej základní skladební dvojice:
svítí staví trénuje mňouká okopává kutálí se krájí hraje míč zahradník orchestr sportovec nůž kocour měsíc zedník

7 Vyhledej základní skladební dvojice ve větách :
Jitka běžela za Bárou. Ovce se pásly v ohradě. Naše babička nosí brýle. V kleci dováděly opice. Sluníčko dnes krásně hřeje. Tomáš podal tátovi nářadí. Na ulici zatroubilo auto. Z rybníka se ozývaly žáby. Jitka běžela ovce se pásly babička nosí opice dováděly sluníčko hřeje Tomáš podal auto zatroubilo žáby se ozývaly


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Karolina Pátková"

Podobné prezentace


Reklamy Google